Infectia cu rotavirus, denumita rotaviroza, este o afectiune cu manifestari digestive violente, riscanta pentru bebelus si copilul mic din cauza riscului de deshidratare severa si rapida. De aceea, ea se afla pe lista cosmarurilor parintilor si ale pediatrilor. Citeste tot ce trebuie sa stii despre cum te poti proteja, care sunt principalele simptome si cum poti trata la domiciliu infectia cu rotavirus!
Ce este rotaviroza?
Rotaviroza este cea mai frecvent intalnita viroza digestiva la copii. Din nefericire, ea este responsabila pentru mai mult de 500.000 decese anual pe intreg Globul. Incepand cu anul 2006, exista vaccinuri disponibile pentru diferite tulpini ale virusului. Inainte de anul 2006 practic toti copiii faceau o forma mai severa sau mai usoara de rotaviroza inainte de implinirea varstei de 3 ani. Imunitatea se instaleaza abia dupa mai multe infectii cu mai multe tulpini diferite de virus. Boala este riscanta mai ales pentru copiii mai mici de 2 ani, care sunt mai sensibili la deshidratare. CITEȘTE ȘI: Când se face vaccinul pentru rotavirus la bebeluși
Care sunt simptomele rotavirozei?
Perioada de incubatie pentru rotaviroza este de aproximativ 2 zile. Simptomele infectiei afecteaza aparatul digestiv, fiind reprezentate de voma si diaree apoasa, insotie de febra si adesea de dureri abdominale. Simptomele persista timp de 3-9 zile. Cea mai mare problema pe care o ridica infectia cu rotavirus este deshidratarea. Ea se petrece repede la copiii mai mici de 2 ani si are consecinte severe. Este important sa identifici momentul in care hidratarea pe care o asiguri tu acasa nu face fata si cand devine necesar sa te prezinti cu copilul la camera de grada a unui spital. Printre simptomele deshidratarii se numara:
- letargia,
- somnolenta,
- pielea rece si uscata,
- plansul fara lacrimi,
- fontanela adancita si ochii infundati in orbite,
- scaderea frecventei urinarilor,
- buzele crapate si setea intensa.
CITEȘTE ȘI: Cum arată deshidratarea ușoară, moderată sau severă la copii
Cum are loc infectarea cu o tulpina de rotavirus?
Contaminarea cu rotavirus se face extrem de usor, boala fiind foarte contagioasa. Cea mai frecventa cale de transmitere este cea fecala-orala. Copiii transmit si preiau virusul atunci cand mananca cu mainile murdare sau cand uita sa se spele pe maini dupa ce au folosit toaleta. De asemenea, virusul a fost identificat si in saliva si in aparatul respirator, iar rezistenta sa in mediu este mare, de ordinul zilelor.
Diagnosticarea rotavirusului.
Suspiciunea unui diagnostic se formuleaza pe baza simptomelor, insa exista mai multe virusuri digestive care produc simptome asemanatoare. Daca este absolut necesara identificarea agentului patogen, se va face un test imunologic rapid pe o proba de scaun, pentru identificarea speciei de virus care a declansat boala.
Citește și despre: Copilul meu vomită. Intoleranță alimentară, reflux, gastroenterită sau gastrită?
Care este tratamentul in cazul infectiei cu rotavirus la copii?
Nu exista un tratament specific rotavirozei. Principalul scop al tratamentului este sa impiedice deshidratarea pacientului. Se considera ca doar unul din 40 de copii infectati necesita spitalizare si hidratare intravenoasa. Pentru a combate deshidratarea este necesara administrarea unei cantitati de lichide mai mari decat cea pierduta prin voma si diaree. Copilului i se vor oferi cu lingurita saruri de rehidratare, ceai indulcit, supa limpede, apa. Laptele matern va fi oferit la discretie daca cel mic este inca alaptat. Daca primeste lapte praf, i se va oferi unul delactozat. Este esential ca lichidele sa fie administrate des si in cantitate mica, pentru ca cel mic sa nu le verse. In momentul in care identifici semne ale deshidratarii, este important sa te prezinti cu cel mic la medic.
Citește și despre: Alimentația copilului când este bolnav
Rotavirus la copii – Este eficient vaccinul?
Avand in vedere raspandirea si rezistenta virusului, imbolnavirea nu poate fi prevenita decat cu ajutorul unui vaccin. In prezent in Romania este disponibil vaccinul Rotarix. El nu este inclus in schema de imunizare finantata de stat, deci se efectueaza la cerere si contra cost. Se fac doua administrari, la 2 si 4 luni. Vaccinul este eficient impotriva rotavirusului, dar eficienta sa se limiteaza la aceasta specie, neputand preveni episoadele de gastroenterita produse de alte cauze. Citește și: Mucilagiu de orez
Copilul tau a contactat o infectie cu rotavirus?
Cum ati trecut peste episodul de boala?
Tu ti-ai vaccinat copilul impotriva rotavirozei?
CITEȘTE ȘI: Câtă apă ar trebui să bea un copil? | Necesarul zilnic de apă la bebeluși și copii
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.