Exista persoane pentru care alaptarea este o profesie. Daca intampini greutati in alaptare sau pur si simplu nu esti convinsa ca totul decurge cum trebuie, o consultanta in alaptare iti poate fi de ajutor.
In special pentru mamele incepatoare, dar uneori chiar si pentru cele la al doilea copil, alaptarea poate debuta problematic. Din fericire de cativa ani si la noi in tara exista consultante in alaptare certificate international IBCLC sau La Leche Ligue si poti beneficia de ajutorul lor.
Iata in ce stuatii ar fi bine sa apelezi la o consultanta in alaptare:
Crezi ca nu ai lapte suficient.
Exista numeroase motive pentru care mamele au senzatia asta: bebelusul plange mult si au impresia ca nu se satura, nu ia destul in greutate sau se agita dupa ce suge.
Dar acestea nu sunt semne ca nu produci lapte suficient deoarece sugarii plang si se agita din diverse motive, nu doar de foame, luatul in greutate este o chestie relativa si nu exista o greutate “standard” la bebelusii alaptati asa ca ar fi bine sa monitorizati indicii corecte.
Faptul ca bebelusul uda suficiente scutece pe zi si nu prezinta semne de deshidratare este principalul indiciu ca mama produce destul lapte. Daca acest lucru nu se intampla si daca bebelusul nu ia deloc in greutate ar fi bine sa luati de urgenta legatura cu o consultanta in alaptare pentru a elucida cauzele.
Posibil sa ai suficient lapte dar bebelusul sa nu se ataseze corect sau sa nu suga eficient, sau poate ai fost invatata sa alaptezi la program, nu la cerere sau poate chiar sa ai o problema medicala care duce la o lactatie scazuta. Consultanta in alaptare te poate lamuri la fata locului despre ce este vorba.
Ai ragade.
Se vehiculeaza ideea ca ragadele sunt normale in primele saptamani de alaptare dar nu e chiar asa. Cu o buna atasare alaptarea nu ar trebui sa fie dureroasa nici macar in stadiu incipient.
Prin urmare ragadele sunt fie semnele unei atasari defectuoase, posibil datorate unui fren lingual restrictiv la nou-nascut, fie semnele unei infectii, posibil cu candida. Consultanta in alaptare poate elucida misterul.
Esti confuza fiindca primesti sfaturi contradictorii legate de alaptare.
Toata lumea din jurul tau se simte datoare sa iti dea sfaturi. Uneori primesti sfaturi contradictorii inclusiv de la medici, fie de familie fie pediatri. Cu tot respectul pentru munca lor, in facultatea de medicina prea putin se invata despre alaptare, pe cand o consultanta in alaptare are o formare profesionala temeinica exact pe acest domeniu. Nu ezita sa apelezi la ajutorul sau cand simti ca nu stii ce sa iei de bun din sfaturile celor din jur!
Te simti presata sa intarci desi nu iti doresti asta.
De multe ori chiar si cu intentii bune, cei din jur, uneori chiar familia, iti sugereaza sa treci copilul pe lapte praf si “sa nu te mai chinui cu alaptatul”. Nu iti doresti asta dar simti ca presiunea continua te poate face sa clachezi. Este un bun moment sa apelezi la consultant in alaptare!
Esti presata sa incepi diversificarea inainte ca bebelusul sa fie pregatit
Sub pretexte ca “nu se satura, si noi am primit mancare la 3 luni si uite ce frumos am crescut, cu cat amani mai mult cu atat va fi mai mofturos” … Consultanta in alaptare iti poate oferi informatii corecte si la zi despre importanta alaptarii exclusive pana la 6 luni astfel incat sa te simti in stare sa opui rezistenta “binevoitorilor”.
Bebelusul este agitat la san.
De cate ori bebelusul se cere alaptat te trec toate sudorile stiind ca urmeaza sa se agite la san, sa scape mamelonul, sa planga la san, sa se arcuiasca, sa se inroseasca.
Exista diverse cauze pentru aceste manfestari: caldura excesiva, suprastimularea bebelusului, prezenta frenului lingual restrictiv, un reflex de ejectie prea puternic. Consultanta in alaptare este cea mai in masura sa identifice cauzele agitatiei bebelusului si sa-ti propuna solutii.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.