Pe perioada alaptarii bebelusului mamele se confrunta cu o multime de sfaturi “din popor”, unul dintre ele fiind ca o femeie care alapteaza ar trebui sa manance mult mai mult decat in mod obisnuit, “pentru a avea lapte mult”. Ca de cele mai multe ori, macar un dram de adevar exista in zicerile populare, insa mama nu ar trebui sa manance mai mult “pentru a face lapte”, el producandu-se oricum, chiar si la femeile subnutrite din zonele sarace, ci fiindca intr-adevar corpul mamei are necesitati de hrana sporite in timpul alaptarii.
CITEȘTE ȘI: Cei mai întâlniți 3 factori ce pot să-ți scadă producția de lapte matern
O mama care alapteaza va constata ca ii este foame mai mult si mai des decat inainte si acest lucru este normal, corpul depunand un efort destul de mare pentru a produce laptele necesar bebelusului. In medie o mama are nevoie de 500 de calorii in plus fata de o femeie care nu alapteaza, dar acest lucru nu este “batut in cuie” ci depinde de mai multi factori precum:
- Greutatea mamei (inclusiv raportata la inaltime)
- Activitatea fizica depusa de mama (unele mame sunt mai sedentare si stau mult cu copilul in casa, altele fac plimbari lungi cu caruciorul sau cu copilul in brate, mai fac si gimnastica acasa, merg sa inoate etc)
- Modul in care functioneaza metabolismul fiecareia, mai rapid sau mai lent
- Frecventa alaptarilor.
Cat trebuie sa manance o mama care alapteaza?
Chiar daca stim ca in medie o mama care alapteaza are nevoie de aproximativ 2000-2500 de calorii pe zi, nu trebuie sa ne apucam sa ne numaram caloriile. Acest lucru ar fi un stres si o pierdere de vreme pentru mamele care sunt ocupate cu cresterea si ingrijirea copilului.
Mai important decat numarul caloriilor este sa ne ascultam organismul si sa procedam in consecinta. Daca simtim o foame accentuata revizuirea modului de a ne hrani poate fi de ajutor.
Decat sa luam 2-3 mese copioase de-a lungul zilei este mai recomandat sa luam mai multe mese mici intr-o zi si sa intercalam intre ele “snacks-uri” sanatoase precum: cate un fruct proaspat sau un pumn de fructe uscate, morcovi cruzi, un iaurt simplu. Caci nu trebuie sa omitem din vedere ca pentru sanatatea mamei si calitatea laptelui matern nu conteaza doar cantitatea de alimente ingerata ci si calitatea ei.
Degeaba mancam mult daca nu mancam diversificat, daca nu incercam sa acoperim toata gama de nutrienti necesari caci in acest mod ne vom putea trezi cu carente in organism in ciuda faptului ca am acoperit necesarul de calorii.
Citește pe larg despre: Cum să crești producția de lapte matern. Cele mai bune 30 de alimente care stimulează lactația
In consecinta in timpul alaptarii sunt de evitat doua extreme:
Sa mancam in cantitati nelimitate, poate chiar dublu sau triplu decat o faceam inainte, pe motiv ca “asa imi cere corpul/ doar asa voi fi capabila sa produc lapte matern din belsug”. Sa ne apucam de diete drastice sau pur si simplu sa ne infometam din disperarea de a scapa de kilogramele excedentare, de a reveni rapid la forma fizica anterioara.
CITEȘTE ȘI: De ce să respingem alăptarea la PROGRAM în favoarea alăptării la CERERE?
Prima situatie este de evitat incat nu este sanatos sa mananci atat de mult si acest lucru se va reflecta asupra noastra, inclusiv in kilogramele care se vor depune din ce in ce mai mult. Desi intr-adevar avem nevoie de hrana mai multa decat de obicei trebuie sa diferentiem intre adevaratele semnale ale organismului si mancatul compulsiv din plictiseala sau din cauza stresului cauzat de postura noua in care ne aflam.
Cea de-a doua situatie, a curelor drastice de slabire, este de evitat deoarece va constitui un soc pentru organism, lucru care foarte repede se va reflecta asupra cantitatii si calitatii de lapte produse. Este normal sa ne dorim sa revenim la forma anterioara sarcinii dar este indicat sa o facem treptat, gradual, cu rabdare.
Tu simti nevoia sa mananci mai mult de cand alaptezi?
Cum faci sa diminuezi senzatia de “foame continua” atunci cand ea apare?
CITEȘTE ȘI: 5 motive importante (și NORMALE) pentru care bebelușii alăptați se trezesc să pape peste noapte
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE | DIVERSIFICARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.