Alăptezi și te întrebi despre efectele fumatului asupra laptelui matern? Află mai multe despre fumatul în timpul alăptării și impactul său asupra sănătății bebelușului tău.
În ciuda faptului că alăptarea este un proces natural, în vremurile noastre pare a fi mai mult o luptă, o ambiție personală, de a ajunge o mămică să își pună puiul la sân. Plecăm la drum cu dorința de a face acest lucru pentru copiii noștri, dar trecem, ca la olimpiadă, prin nenumărate probe. Ba că nu avem lapte, ba că e prea puțin, că nu e hrănitor, că îi produce bebelușului colici, că e prea transparent, că nu e bun, că am mâncat scovergi… Lista miturilor e nesfârșită!
Cum oare tocmai noi, oamenii, dintre toate mamiferele, avem atâtea probleme cu laptele de mamă? Cum să transformăm cel mai sănătos aliment pentru pui, în cel mai greu aliment de obținut?! Nici nu mai spun de lista de alimente, de medicamente, de alte lucruri ce sunt interzise în alăptare, doar pentru că niște oameni au interesul de a fi perpetuate miturile, iar alții nu sunt interesați de adevăr și transmit, fară măcar o bază logică, aceste informații complet rupte de realitate. Despre alimentația mamei am scris într-un articol anterior, așa că te rugăm să citești pe larg acolo. În schimb, acum îți voi vorbi despre fumat. Citește aici: Există o listă cu alimente pe care ar trebui să le excluzi atunci când alăptezi?
A alăpta sau a fuma, asta-i întrebarea
Alăptează! Chiar dacă fumezi, laptele tău este incomparabil mai sănătos decât formula. Încă din 2001, Academia Americană de Pediatrie a scos nicotina de pe lista substanțelor interzise în alăptare, afirmând că deși mamele fumează, copiii alăptați ai acestora, au dezvoltat mult mai puține afecțiuni respiratorii decât cei care au primit formulă. Că ar fi bine să te lași de fumat, în primul rând, pentru tine, asta e altă poveste! Dar dacă nu poți și nu poți, alăptează fară griji. Îți spun imediat cum se pot reduce la maxim efectele fumatului.
Înainte de asta, vreau să îți spun că laptele matern protejează bebelușii de diaree, de anumite tipuri de cancer, de diabet, etc iar pe mame le protejează de cancerul la sân, le ajută să își recupereze greutatea de la naștere și nu în ultimul rând creează o relație unică, între mamă și copil, conectare ce nu poate fi recreată. Citește și despre: Când ne punem puiul la sân, creierul eliberează oxitocină, hormonul fericirii, care are minunata sarcina de a presa celulele de lapte, făcând astfel ca laptele să iasă ușor
Fumatul în alaptare. Ce poți face
În primul rând, este bine să nu fumezi înainte de a-l alăpta pe bebe, pentru a limita cantitatea de nicotină ce ajunge în lapte. Tocmai de aceea se recomandă să fumezi după ce îl alăptezi. Apoi, este recomandat să fumezi cât mai departe de bebe, pentru a nu îl expune particulelor de tutun. Și tu și toți cei de prin casă, care fumează, este bine să mergeți fie afară din casă, fie măcar, într-o altă cameră. Este bine ca după ce fumezi, să te speli bine pe mâini, înainte de a-l atinge pe bebe. Mai poți pune peste hainele cu care stai în casă, o altă haină sau le poți schimba. O altă soluție ar fi să mai reduci din țigări.
Fumatul în alaptare. Care sunt pericolele
Înainte de a-ți spune și părțile negative, vreau să îți repet recomandarea de a alăpta, recomandare făcută de toate forurile internaționale și care se aplică chiar și în cazul mămicilor fumătoare. Laptele matern rămâne cea mai bună opțiune pentru bebelușul tău. Acum, revenind la pericole, studiile au arătat că bebelușii crescuți de părinți fumători au risc crescut de a dezvolta colici, infecții respiratorii și SMSS (sindromul de moarte subita a sugarului). Monoxidul de carbon expirat timp de ore bune după consumarea unei țigări, este și el vinovat, alături de nicotină, pentru toate aceste afecțiuni. Motiv pentru care se recomandă evitarea dormitului în același pat cu bebelușul. Camera în care stați este necesar să fie foarte bine aerisită, atât ziua cât și noaptea. Citește pe larg despre: Tratamente, investigații și medicamente permise în timpul alăptării bebelușului
Sfatul consultantului
Simona Ivanciu, IBCLC
Fumatul in alaptare, după cum spuneam, îți face ție rău, în primul rând. Pe lângă afecținile de care suntem avertizate, mai există și riscul de a dezvolta depresie postnatală. Dacă nu reușești, însă, să renunți la fumat, nu te simți vinovată. Urmărește recomandările făcute în acest articol și continuă să alăptezi. Cu siguranță vei avea de-a face cu o mulțime de sfaturi ne-cerute, cum de-altfel primim toate, dar fii convinsă că laptele tău este cel mai bun pentru bebeluș. Nu e nevoie să preiei temerile, vinovăția și presiunile pe care cei din jur le pun asupra ta. Atâta timp cât există studii bine realizate și recomandări făcute pe baza unei documentații extinse, este bine să ne informăm corect și să acționăm conform acestora.
Citește și despre: Laptele matern nu se transformă NICIODATĂ în apă chioară, nici după 1 an, 2, 3 sau 7
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.