Ai vazut prin filme, de regula comedii, cum taticii ingrijorati par sa simta si ei durerile travaliului atunci cand isi asista partenerele. Este o gluma, sau exista un sambure de adevar? Exista un sindrom al taticului gravid?
Se pare ca DA! Desi nu este recunoscut ca atare de catre toata lumea stiintifica, desi cauzele sale sunt inca neclare, exista un termen medical care il denumeste: sindromul Couvade. Sindromul taticului insarcinat este luat in discutie atunci cand viitorul tata traieste unele dintre simptomele sarcinii sotiei sale.
Sindromul tatalui gravid, vechi de cand lumea!
Antropologii au descris de-a lungul timpului diverse ritualuri in care erau implicati taticii, ritualuri care se desfasurau cu precadere atunci cand viitoarea mama intra in travaliu. In unele culturi taticii evita sa manance anumite alimente pe perioada sarcinii sotiei. In alte zone ale Globului, tatii nu au voie sa foloseasca obiecte ascutite pe durata travaliului.
Ca o atitudine extrema, in unele culturi tatii se retrag in colibe amplasate la distanta de sat si imita durerile facerii. Scopurile acestor ritualuri difera, dar in principal este vorba de indepartarea spiritelor rele, chemarea spiritelor bune la nasterea propriului copil si crearea unei legaturi psihologice intre tata si viitorul nou nascut.
Desi sotii nostri nu se mai retrag sa imite travaliul, sindromul tatalui gravid este inca destul de frecvent intalnit in prezent. Daca unii medici ii neaga cu indarjire existenta, altii considera ca pana la 90% dintre viitorii tatici sunt victime ale sindromului Couvade.
Care sunt cauzele sindromului taticului gravid?
De-a lungul timpului au fost propuse mai multe explicatii. Unii considera ca este o afectiune de ordin psihiatric. Unii medici sustin ca este vorba despre gelozia tatalui ca doar femeile pot purta o sarcina si pot da nastere la o noua viata. Altii, ca este vorba de o vina inconstienta a barbatului ca a cauzat sarcina, cu neplacerile ei, prin care trece mamica.
O alta teorie sustine ca si in corpul barbatului se produc modificari hormonale. Se pare ca viitori tatici produc o cantitate mai mare de estradiol, un hormon feminin, si o cantitate scazuta de testosteron.
Unii psihologi spun ca sindromul tatalui gravid are de fapt legatura cu schimbarile majore din viata viitorilor parinti. Barbatii sunt de asemenea ingrijorati in legatura cu evolutia sarcinii, cu felul in care se vor pricepe sa isi ingrijeasca copilul sau sa ii ofere toate cele necesare. Asadar, sindromul tatalui gravid ar fi de fapt un sindrom psihosomatic, determinat de schimbarile emotionale prin care trece acesta.
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
Care sunt simptomele sindromului tatalui gravid?
De cele mai multe ori simptomele debuteaza spre sfarsitul primului trimestru din sarcina partenerelor. Ele sunt mai intense in timpul lunilor 3 si 4 de sarcina si apoi se intensifica iar pe masura ce se apropie momentul nasterii. Simptomele sunt de regula usoare si constau in crestere in greutate, greata si varsaturi, crampe, constipatie sau diaree, pierderea apetitului sau aparitia poftelor, insomnia, dureri de cap, iritabilitate, sangerari nazale si gingivale.
Diagnosticul de sindrom al taticului gravid nu a fost recunoscut oficial de catre o publicatie medicala. De asemenea, nu este descris de manualele de medicina. E de inteles, de vreme ce simptomele sunt in general discrete, fiind putin probabil sa ii determine pe barbati sa consulte medicul.
Prin urmare, nu exista nici un tratament standard pentru acest sindrom. Se pare ca majoritatea barbatilor scapa de simptome – sau macar nu le mai acorda importanta! – odata ce constientizeaza ca reactiile sunt de ordin psihosomatic. Meditatia, tehnicile de relaxare si respiratie par sa fie de asemenea de ajutor.
Taticul din familia voastra a fost si el…gravid?
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.