Exercitiile fizice practicate cu moderatie in timpul sarcinii te pot ajuta fie sa-ti controlezi mai usor greutatea, fie sa te simti mai bine, imbunatatind circulatia, reducand disconfortul digestiv sau durerile musculare.
In timpul activitatii fizice creierul elibereaza anumiti hormoni care induc o stare de bine ajutand la reducerea stresului si la mentinerea unei stari de spirit bune.
Practicarea exercitiilor fizice in timpul sarcinii te va ajuta, de asemenea, in timpul travaliului si sa-ti revii dupa nastere mai usor cand vei avea nevoie de mai multa energie pentru ingrijirea bebelusului.
Exercitiile fizice sunt riscante in sarcina?
Exista unele riscuri pe care le pot implica exercitiile fizice facute in timpul sarcinii si din acest motiv este necesar sa ai acordul medicului obstretician care iti monitorizeaza sarcina.
Chiar daca raspunsul acestuia va fi unul afirmativ, fii precauta. Daca simti ca in urma anumitor exercitii nu te simti bine, nu le mai face.
Evita exercitiile in timpul carora ai putea sa cazi, sa te dezechilibrezi sau sa te lovesti in regiunea abdominala. In primul trimestru de sarcina este recomandat sa nu exagerezi cu exercitiile fizice.
In timpul practicarii exercitiilor fizice ai grija sa iti pastrezi respiratia egala si regulata. Daca iti vei tine respiratia, sansele sa ametesti sau sa lesini cresc.
Temperatura corpului va creste suplimentar, asa ca evita sa te supraincalzesti sau sa faci miscare in incaperi inchise sau cu o temperatura mai mare de 25 de grade C.
In ce situatii nu este recomandat sa faci exercitii fizice?
Exercitiile fizice in sarcina se practica cu mai multa precautie sau sunt intezise daca te afli intr-una din urmatoarele situatii:
- Sarcina multipla;
- Anemie;
- Placenta praevia;
- Retard de creste a copilului;
- Incompetenta a colului;
- Esti supraponderala;
- Hipertensiune arteriala;
- Contractii uterine persistente;
- Fatul si-a redus miscarile semnificativ.
Cand trebuie incetat programul de exercitii fizice in sarcina?
Un progam bun de exercitii cuprinde incalzirea (5-10 minute), exercitii aerobice (15-30 minute), intarirea muschilor (5-10 minute) si relaxarea (5-10 minute).
Daca in timpul practicarii exercitiilor fizice te confrunti cu una din urmatoarele probleme opreste-te imediat:
- Sangerare sau scurgere vaginala;
- Dureri abdominale bruste;
- Dureri de cap sau tulburari de vedere;
- Ameteli sau lesin;
- Palpitatii, dureri in piept, respiratie cu dificultate;
- Edeme bruste;
- Contractii uterine dureroase.
Pentru a te asigura ca nu te suprasoliciti, aplica ceea ce se numeste “testul vorbirii”
Daca poti continua sa vorbesti in timpul exercitiilor fara sa ti se taie rasuflarea, cel mai probabil intensitatea exercitiilor este una potrivita. Daca, in schimb, vorbesti cu greutate sau gafai, acesta este un semnal ca trebuie sa scazi ritmul pana cand te simti mai bine.
Te-ar mai putea interesa:
Vitamine si minerale esentiale in sarcina
Cum depasesti neplacerile sarcinii
Ce functii indeplineste placenta ?
Tipuri de contractii
Importanta relaxarii in timpul travaliului
Cum sa respiri la inceputul travaliului ?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.