Educatia pozitiva a copiilor: o abordare eficientă pentru a-i sprijini pe cei mici să-și dezvolte abilitățile unice și să crească într-un mediu afectuos. Atunci când vin pe lume, copiii nu sunt echipați cu un manual de instrucțiuni. De multe ori, disciplina și limitele relației părinte-copil sunt flexibile, negociabile și negociate. Disciplina pozitivă a copiilor este doar una dintre formele de disciplină existente. Din perspectiva psihologiei pozitive, este și cea mai eficientă, pentru că se concentrează pe antrenarea a ceea ce este, deja, bun la copiii noștri și la noi înșine, ca părinți.
Disciplina pozitivă ne permite să observăm și să analizăm punctele forte ale copiilor noștri, să le atragem atenția asupra trăsăturilor lor frumoase de personalitate, să evidențiem unicitatea abilităților lor, să ne conectăm cu ei, să comunicăm eficient și să îi încurajăm să fie autentici. În acest articol poți afla mai multe informații despre disciplina pozitivă a celor mici.
Cum arată parentajul prin educație pozitivă?
Educația pozitivă are ca scop antrenarea unui comportament dorit și agreat prin asocierea acestuia cu recompense la scurt timp după producere, ceea ce crește probabilitatea repetării sale. Utilizarea disciplinei pozitive nu poate deveni unica metodă de parentaj; ea este, mai degrabă, o metodă complementară celorlalte principii care caracterizează educația cu blândețe. Scopul acesteia este să intensifice comportamentele pe care le apreciem, de pildă spălatul regulat pe dinți, sau spălarea propriei farfurii după masă prin oferirea unor recompense. Citește pe larg despre: Spune NU tentației de a folosi pedepse! Punem limite aplicând disciplina pozitivă
Disciplina pozitivă în educația de durată
Pentru ca disciplina pozitivă să fie eficientă, este necesară ajustarea părintelui la noile limite ale comunicării sale cu copilul. Cei mai mulți dintre părinți trebuie să învețe nu doar să își controleze criticismul și să își antreneze tendința de a lăuda, ci și să învețe cum să își laude copiii într-un mod constructiv. Modul în care am fost crescuți, fiecare dintre noi, ne-a antrenat să ne concentrăm pe corectarea comportamentelor nedorite, în special prin critică și pedeapsă. Intenția din spatele acestui obicei rămâne una onorabilă, doar că această metodă ne privează de ocaziile de a observa toate lucrurile bune pe care le fac copiii noștri. S-a demonstrat că proporția de 5 la 1 în ceea ce privește emoțiile pozitive versus emoții negative contribuie la starea de fericire. În mod similar, aplicarea frecventă a disciplinării pozitive și limitarea criticilor oferă rezultate mai bune, căci un copil fericit este un copil mai deschis să învețe și să fie mai bun. Citește și despre: 14 Tehnici de educație blândă pentru copiii, utile în formarea deprinderilor sănătoase de gestionare a emoțiilor
Educatia pozitiva – Creștere, dezvoltare și eficiență
Cea mai importantă caracteristică a laudelor eficiente este aceea că ele se concentrează asupra comportamentului, nu asupra persoanei. Profesorul Carol Dweck de la Universitatea Stanford demonstrează faptul că aprecierea efortului, nu a personalității copilului, susține dorința copilului de a progresa și îi sporește încrederea în propria eficiență.
Este vorba, până la urmă, despre motivația intrinsecă, cea care îl determină pe copil să se concentreze asupra stabilirii unor țeluri și atingerea lor, asupra dorinței de a dobândi noi abilități necesare acestui proces și, în final, asupra acelor elemente pe care le poate controla. Asta este ceea ce ar trebui să aprecieze părinții, nu calitățile asociate personalității copilului, care este aproape imposibil de schimbat.
Afecțiunea este foarte importantă în modul în care ne transmitem aprobarea, spune dr. John Gottman. Este important, mai ales în momentele dificile, să stabilim o legătură emoțională stabilă cu copilul și să ne amintim că afecțiunea și compasiunea oferă un mesaj important despre autenticitate.
Citește și despre:
Gestionarea emoțiilor. 4 activități de antrenare a autocontrolului pentru copii
Un părinte modern ține pasul cu noile descoperiri ale științei
Nicio relație nu este perfectă!
Topul greșelilor pe care mamele spun că nu le vor face la al doilea copil
La ce sarcini casnice te ajută tăticul?
Educatia pozitiva – Autonomie și competență
Specialiștii susțin ideea că disciplina pozitivă susține nevoile psihologice de bază ale copilului, antrenându-le autonomia și competența. Sentimentul de autonomie poate fi antrenat prin implicarea copilului în procesul de stabilire a limitelor și regulilor, prin oferirea de alternative și prin discuția liberă despre recompensele care reprezintă o formă plăcută de recunoaștere a meritelor copilului respectiv. De pildă, un „premiu” constând într-o enciclopedie despre motoare poate fi excelent pentru un copil interesat de aceste aspecte tehnice și absolut neinteresant pentru un copil pasionat de biologie.
Desigur, pentru a putea aplica aceste exerciții, este necesar ca părintele să fie foarte bine informat despre pasiunile și interesele copilului său și trebuie să aibă o hartă mentală foarte clară a emoțiilor acestuia. O metodă bună de a face asta e sugerată de dr. Dan Siegel (2016): curiozitatea. Chiar dacă nu ești familiarizat cu subiectele interesante pentru copil, păstrează-ți mintea deschisă, lasă deoparte judecata și critica și profită de fiecare ocazie comună de învățare. Citește pe larg despre: Viața secretă a creierului copilului – Cum te asiguri că ajuți la dezvoltarea lui?
Competența copilului poate fi confirmată prin încurajarea acțiunilor și antrenarea obiceiurilor care le scot în evidență calitățile și punctele forte. Părintele trebuie să creeze oportunități pentru antrenarea și perfecționarea acestora, lucru care antrenează, implicit, perseverența și implicarea și un anumit simț al responsabilității. Dr. Lahey (2015) îi avertizează pe părinții protectivi că teama de eșec nu face decât să submineze calitățile, independența și potențialul academic al copilului și poate determina un parcurs de viață plin de anxietate. După cum spune Elbert Hubbard, atunci când părinții fac prea multe pentru copiii lor, copiii nu mai fac suficient pentru ei înșiși.
Un copil supraprotejat îi ajută pe părinți să se simtă mai bine în legătură cu propria persoană. Dar atunci când ne amestecăm prea mult în viețile copiilor noștri, mesajul pe care îl transmitem este că ei sunt incompetenți. Pur și simplu le inhibăm și le strivim creativitatea. Copiii învață să fie creativi și își identifică forța și resursele atunci când greșesc. Este nevoie de curaj emoțional și intelectual să reiei o activitate în care ai eșuat inițial, iar părinții ar trebui să ofere iubire și sprijin psihologic, dar să își înfrâneze pornirea de a ajuta. Eșecul susține autonomia și antrenează competența, doar cu condiția ca părintele să ia distanță, să privească imaginea de ansamblu și să își învețe copilul să accepte și să aprecieze șansa de a încerca, indiferent de rezultat. Citește pe larg despre: 7 Motive ca să alegi Attachment Parenting | Cea mai ușoara metodă de creștere a copilului
Exemple practice de educație pozitivă
Dacă nu ai, pe moment, idei despre cum ai putea implementa educația pozitivă în viața de zi de zi, iată câteva idei și exemple comune, folosite adeseori în sistemele de educație avansate:
Complimentează și recunoaște meritele copilului;
Laudă copilul în public;
Apelează la zâmbete, strângeri de mână sau bate palma cu copilul;
Planifică și desfășoară activități în doi: citit, confecționat diverse, jocuri de societate sau sportive;
Oferă puncte bonus pentru activitățile școlare;
Oferă o după-amiază fără teme;
Oferă libertate în ceea ce privește alegerea activităților;
Prelungește perioadele de pauză/joc liber.
Indiferent de vârstă, copiii răspund foarte bine la aprecieri; acest lucru îi face să fie mai motivați în a face alegerile potrivite. Este mai util să îi spui copilului ”Îmi place cum ai aranjat cărțile pe raft” decât să aștepți să se prăbușească raftul, ca să îl poți critica: ” Nu poți să fii mai atent?”. Acest tip de laudă este cunoscut sub denumirea de apreciere descriptivă, pentru că îi spune copilului exact ce anume face corect. Și nu uita: fă cel puțin 5 comentarii pozitive pentru fiecare comentariu negativ. Citește și despre: Limitele îi învață pe copii cum să fie în siguranță, auto-disciplina și le reglează dezvoltarea emoțională