Vacanțele în străinătate sunt o opțiune din ce în mai populară: părinții și copiii pleacă în vacanțe la mare, vacanțe la ski, city break-uri împreună. Dacă e simplu să călătorești, ca adult, doar însoțit de cartea de identitate, în cazul copiilor lucrurile sunt puțin mai complicate. Cu pregătirile potrivite, orice vacanță poate deveni perfectă. Distracție plăcută și călătorie fără incidente! Iată tot ce trebuie să știi pe acest subiect.
Pașaport copii – Ce acte trebuie să însoțească minorul cu reședința în România, la ieșirea din țară?
În funcție de destinație, minorul poate călători în străinătate doar însoțit de un document de călătorie valabil: pașaport valabil sau, în cazul minorilor mai mari de 14 ani, cartea de identitate. În funcție de persoana/persoanele care însoțesc minorul, mai pot fi necesare și alte acte, astfel:
Pentru copilul însoțit de ambii părinți, este suficient pașaportul / cartea de identitate;
Pentru copilul însoțit de un singur părinte sunt necesare: declarația prin care celălalt părinte își exprimă acordul (valabilă cel mault 3 ani de la data emiterii)/dovada că minorul i-a fost încredințat exclusiv/dovada decesului celuilalt părinte/dovada decăderii din drepturile părintești a celuilalt părinte/hotărârea instanței de judecată care suplinește acordul celuilalt părinte;
Dacă minorul cetățean român este însoțit de o persoană, alta decât părinții sau reprezentantul legal, i se permite ieșirea în aceleași condiții şi împreună cu aceasta numai dacă persoana însoțitoare prezintă:
Declarația ambilor părinți sau, după caz, a părintelui căruia i-a fost încredințat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă, a părintelui care exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătorești rămase definitivă şi irevocabilă ori în temeiul unei hotărâri judecătorești rămase definitivă pentru procesele începute cu data de 15 februarie 2013, a părintelui supraviețuitor sau a reprezentantului său legal, care să cuprindă acordul acestora cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate, pentru o perioadă care să nu depășească 3 ani de la data întocmirii acesteia, datele de identitate ale însoțitorului respectiv.În acest caz se solicită și hotărârea judecătorească de stabilire a autorității părintești sau de desemnare a reprezentantului legal, rămasă definitivă și irevocabilă/definitivă.
Certificat de cazier judiciar. Certificatul de cazier judiciar trebuie să fie prezentat inclusiv de cetățenii străini care însoțesc un cetățean român minor. Se iau în considerare numai certificatele emise de către autoritățile române, respectiv Direcția Cazier Judiciar, Statistică şi Evidențe Operative din cadrul I.G.P.R., prin subunitățile de poliție în care există ghișeu de cazier judiciar, sau misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României din străinătate, conform prevederilor Legii 290/2004 privind cazierul judiciar, cu modificările și completările ulterioare. Facem precizarea că valabilitatea certificatului de cazier judiciar este de 6 luni de la data eliberării.
Ce acte trebuie să însoțească minorul cu domiciliul în străinătate, la ieșirea din țară?
În cazul în care minorul se deplasează în statul de reședință, acesta nu mai are nevoie de declarația din care să rezulte acordul părintelui/părinților.
În cazul în care minorul este însoțit de o terță persoană, aceasta trebuie să prezinte aceleași acte ca în situația transportului unui minor cu reședința în România.
În cazul în care minorul călătorește din România către o altă țară decât cea în care își are reședința, declarația prin care părintele/părinții își exprimă acordul este obligatorie.
Ce acte sunt necesare pentru minorul care urmează să fie tratat în străinătate?
În cazul în care minorul călătorește pentru a fi tratat în străinătate, acordul părintelui / părinților / reprezentantului legal nu mai este necesar. Călătoria se poate face în baza pașaportului/cărții de identitate și a documentelor doveditoare ale situației medicale a minorului, în original și copie, emise sau avizate de autoritățile medicale române.
Ce acte sunt necesare pentru minorul care participă la studii sau concursuri în străinătate?
În cazul în care copilul părăsește țara în vederea participării la studii sau la un concurs oficial, este suficient acordul unuia dintre părinți, în plus față de actele de călătorie. Vor fi prezentate, de asemenea, documente doveditoare ale participării minorului la studii sau concursuri oficiale.
Pașaportul de călătorie pentru minori
În cazul copiilor, există două tipuri de pașaport disponibile:
Pașaportul simplu electronic cu o valabilitate de 5 ani pentru minorii cu vârsta cuprinsă între 12 – 18 ani, respectiv de 3 ani pentru minorii cu vârsta mai mică de 12 ani. Eliberarea durează 15 zile, iar prezența copilului este obligatorie;
Pașaportul simplu temporar, cu o valabilitate de 12 luni indiferent de vârsta copilului. Eliberarea se face în termen de 3 zile, iar prezența copilului nu este obligatorie. Citește și despre: Ce așteptări realiste să ai de la primul concediu cu BEBE la MARE sau la MUNTE
Documente necesare eliberării pașaportului simplu electronic în cazul minorilor care nu au împlinit vârsta de 14 ani
În cazul în care vrei să călătorești, din România, cu un copil cu vârsta mai mică de 14 ani, actele necesare pentru obținerea pașaportului simplu electronic sunt:
Certificatul de naștere al minorului – original;
Documentele de identitate ale părinților, reprezentantului legal sau persoanei împuternicite – original;
Documentul care dovedește achitarea contravalorii pașaportului;
Pașaportul anterior, dacă există.
Dacă un singur părinte formulează cererea de eliberare a pașaportului simplu electronic pentru minor, dosarul trebuie să includă și:
Procură specială prin care un părinte îl împuternicește pe celălalt sau declarația prin care își exprimă acordul – original sau duplicat autentificat și eliberat după data de 1 ianuarie 2013;
Procură specială, pentru cererea formulată de persoană împuternicită;
Hotărârea judecătorească definitivă și irevocabilă de încredințare a minorului;
Ordonanța prezidențială care menționează expres dreptul părintelui de a solicita eliberarea pașaportului;
Act de desemnare a reprezentantului legal;
Act de deces al părintelui.
La depunerea documentelor, prezența copilului este obligatorie.
La depunerea cererii, minorului i se preia imaginea facială.
În cazul copiilor mai mari de 12 ani, se vor prelua și impresiunile digitale.
Documente necesare eliberării pașaportului simplu electronic în cazul minorilor care au împlinit vârsta de 14 ani
În cazul în care vrei să călătorești, din România, cu un copil cu vârsta mai mare de 14 ani, actele necesare pentru obținerea pașaportului simplu electronic sunt:
Cartea de identitate sau cartea de identitate provizorie – original;
Certificatul de naștere al minorului – original;
Declarații privind acordul de eliberare a pașaportului simplu electronic date de ambii părinți sau, dacă e cazul, de un singur părinte;
Certificat de căsătorie al minorului căsătorit în condițiie legii – original;
Documentul care face dovada achitării contravalorii pașaportului;
Pașaportul anterior, dacă există.
În plus, dacă minorul este însoțit de unul singur dintre părinți, pot fi necesare aceleași acte de confirmare/suplinire a acordului celuilalt părinte ca la subpunctul anterior.
Documentele se depun personal la ghișeu de către minor, iar declarațiile privind acordul de eliberare a pașaportului se formulează în fața funcționarului care primește cererea, motiv pentru care este obligatorie prezența părintelui/părinților/reprezentantului legal.
Pașaport copii – Documente necesare pentru eliberarea pașaportului simplu temporar
În cazul pașaportului simplu temporar, sunt necesare aceleași documente ca în cazul pașaportului simplu electronic, cu două mențiuni:
Taxa achitată va fi cea corespunzătoare pașaportului simplu temporar;
În cazul în care copilul nu este prezent în momentul depunerii actelor, dosarul trebuie să conțină două fotografii recente ale acestuia, din față, tip pașaport, care să corespundă fizionomiei prezente.
Recomandări oficiale pentru călătoria cu copii minori
Autoritățile române au următoarele recomandări pentru părinții care părăsesc țara în compania copiilor minori:
Să încheie o asigurare de călătorie pentru copil, care să includă acoperirea cheltuielilor medicale, inclusiv transportul în România, în caz de boală sau accident;
Să se informeze în legătură cu eventualele boli transmisibile la copii, modalitățile de prevenție (inclusiv vaccinare) și materialele medicale care ar putea fi necesare;
Să nu lase copiii nesupravegheați în nicio situație, cu atât mai puțin pe aeroporturi, în gări sau autogări, în piețe aglomerate etc;
Să nu lase copiii în compania unor persoane necunoscute;
Să anunțe imediat autoritățile locale de poliție și ambasada sau consulatul României în cazul în care copilul se rătăcește.
Citește pe larg despre: Trusa cu medicamente pentru copii – Lista cu tot ce ai nevoie
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.