Poveste celor doua nașteri este atât de diferită, dar cu același rezultat miraculos: 2 copii minunați, o fetiță si un băiețel care sunt cu adevărat totul pentru noi. O naștere foarte grea naturală, cu travaliu de mai mult de 12 ore, foarte dureros. La cea de a doua naștere am încercat să nasc tot natural, de aceasta dată cu epidurală (eram într-o maternitate privată) ca să fie mai ușor, doar ca din cauza unor complicații apărute a trebuit sa se apeleze la cezariană de urgență. Da, nu simți nimic în timpul operatiei de cezariană….dar acum, deși au trecut deja 3 luni încă nu îmi simt burta ca înainte, încă mă mai înțeapă ici colo, câte putin. Da, doare nașterea naturală….dar aș mai naște de 1000 de ori natural.
Am ramas insarcinata dupa multi ani de asteptare, vreo 5 sa tot fie. La prima sarcina, in 2019, am aflat cu bucurie in suflet ca va fi o fetita, sarcina a fost urmarita de doamna doctor Matasariu Roxana, un medic tanar, cu multa empatie, deschis dar care, foarte important mi se pare mie, incurajeaza nasterea naturala. Sarcina a decurs foarte bine, pana in luna a 8 a cand am descoperit ca am facut hipertensiune de sarcina, cu tensiune marita care urca pana la 15. Luam tratament si verificam de 2 ori pe zi tensiunea, atunci cand urca la 14 mergeam la spital sa fiu consultata de un medic. Am mers de multe or in ultima luna de sarcina cel putin, pentru ca tensiunea urca destul de des pe final.
Prima data am nascut natural
Intr-o seara, dupa niste dureri care durau deja de 2 zile, dar fara sa fie asociate cu contractiile (erau deranjante dar nu insuportabile) am decis impreuna cu medicul sa ma prezint la camera de garda la Cuza Voda in Iasi, unde am si nascut. Deoarece doamna doctor era a doua zi de garda, tensiunea mea era iar 14 si aveam ceva dureri, au decis sa ma interneze pentru o evaluare dimineata (aveam 38 de saptamani ). Toata noaptea am avut contractii usoare, din 10 in 10 minute. Era o camera mare, cu 6 paturi, unde am stat pana dimineata singura, apoi s-a umplut cu mamici cu diverse probleme. (baia, la aceasta maternitate, se imparte cu un alt salon, adica 12 gravidute la o baie).
La controlul de dimineata mi s-a zis ca am dilatatie 3 si am intrat direct in sala de nastere. O sala cu un pat, o masa de control si o masa pe care avea sa fie consultat bebelusul dupa nastere. Mi s-a facut o clisma, apoi a trebuit sa merg la o toaleta care….nu era insalubra, dar nici prea mult timp nu ti-ai fi dorit sa stai in acea camera. A fost un travaliu greu, extrem de dureros. In jur de ora 13 doamna doctor a decis sa imi administreze prin perfuzie un ajutor (nu imi amintesc substantele) deoarece dilatatia decurgea foarte incet dar durerile erau foarte mari. Abia atunci s-au rupt si membranele si durerile au inceput sa fie chiar chinuitoare, fiind si iulie, extrem de cald in acea camera. Din fericire am avut o camera care avea geam spre curtea din fata a spitalului unde sotul meu a stat mereu si a asteptat si am putut sa il vad si sa il simt aproape de mine.
Am avut voie sa mananc, sa beau apa, sa ma misc, sa fac tot ce imi doresc (pentru ca am auzit de cazuri in care nu au avut acest lux) desi nu mi-a venit sa fac nimic decat sa stau in picioare si sa ma intreb cand se va termina. In jur de ora 18, dilatatia mea a ajuns la 10 si a fost chemata doamna doctor, moasa si doamna neonatolog. Mi s-a spus cum sa imping si am fost incurajata de doamna doctor sa stau in picioare sau pe chirostei ca sa ajute gravitatia la nastere. Am stat in picioare, pe vine, in 4 labe, acum rad cand imi amintesc si cand imi imaginez care era imaginea mea atunci…dar parea ca eram doar eu in camera si pot face tot ce vreau ca sa imi fie bine.
La 19.30, pe 25 iulie, am nascut, mi s-a facut epiziotomie deoarece eram destul de obosita si nu reuseam sa imping cat ar trebui si copilul trebuia scos mai repede. Minunea mea s-a nascut cu 2.700 , un ingeras perfect. Mi-au aratat-o, am tinut-o in brate, am facut poze.
Dupa 3 ore pe care le-am petrecut cu gheata pe burta si in zona inghinala, am fost transferata in salon, un salon cu 3 paturi si baie in camera, unde mi-a fost adusa fetita, cu care am petrecut 3 zile in spital. Tin sa precizez ca am nascut la stat, la Maternitatea Cuza Voda, unde am fost tratata bine, a fost foarte curat, pijamale si lenjerie schimbata zilnic, gunoiul strans de 2 ori sau de cate ori este nevoie. Cel mai mare minus sunt mesele, se ofera mancare simpla, saracacioasa si prea putin hranitoare pentru o femei care a nascut si are nevoie de o alimentatie bogata. Poate ar mai fi multe de spus, dar am povestit esentialul despre prima nastere.
A doua sarcina, in pandemie …
In 2021 , raman insarcinata din nou, insa datele se schimba total, deoarece suntem in plina pandemie de Covid, spitalele fac cu randul de garda, doctorii nu mai au voie sa te asiste la nastere decat daca sunt de garda. Asa ca dupa multe foi cu plusuri si minusuri, aleg sa nasc de aceasta data la Arcadia Iasi. Pretul este foarte mare dar acum ca am fost acolo, cred ca merita fiecare leu. Desi ne doream inca o fetita, cand am aflat ca este un baietel sufletul meu s-a luminat de bucurie si Dumnezeu a stiut mai bine, caci este minunat sa ii am pe amandoi langa mine. Am mers din nou la doamna doctor, mi-a urmarit sacina si pentru ca este medic si in cadrul Arcadia am nascut tot cu ea. Am luat din timp tratamentul pentru tensiune, desi totul a revenit dupa prima nastere la normal. Am fost o sarcina usoara, ca si prima. Fiind in pandemie a trebuit sa imi fac la 38 de saptamani un test Covid cu care sa ma prezint atunci cand nasc. Am ajuns la sfarsitul celor 40 de saptamani , bebe nu prea dadea semne ca vrea sa ma cunoasca, dar nici nu mai lua in greutatea, testul imi expira si trebuia refacut, asa ca doamna doctor impreuna cu mine am luat decizia de a ma interna si a-mi provoca nasterea.
M-am prezentat dimineata la spital, mi s-a facut un test rapid, am fost condusa in camera mea, unde mai era o colega (un salon cu 2 paturi). Ae plateste suplimentar daca doresti sa stai singura in rezerva. A venit doamna doctor la ora 12 , mi s-a administrat prin perfuzie medicamentatia pentru declansarea nasterii, si mi s-a pus monitorul pentru bebe pe burta. Nici cu ajutorul medicamentelor bebe nu prea ar fi vrut sa vina, asa ca s-a marit putin doza, dupa cateva ore de asteptare,in jur de ora 16 aveam dilatatie 4 si au inceput si durerile usor, asa ca m-au mutat in sala de nastere, am optat pentru epidurala de aceasta data, stiind cat am tras la prima nastere (la stat se face foarte rar epidurala deoarece nu sunt angajati destui anestezisti si cei care sunt de garda se ocupa de anestezii mai…serioase, cum au spus ei).
Am nascut pana la urma prin cezariana de urgenta
Epidurala a fost foarte usoara, nu ma simtit nici o durere, apoi am ramas fara durere, intr-o stare de relaxare si confort, de vorba cu doamna doctor si cu moasa asteptand momentul in care aveam sa imi cunosc baietelul. Din pacate, desi am optat pentru nastere naturala, si doamna doctor a avut toata rabdarea din lume (stand dupa mine in ziua ei libera de la ora 12 pana seara la 6) au intervenit niste complicatii, mai exact pe fiecare contractie pulsul lui bebe scadea foarte tare, cordonul era foarte scurt si nu ii permitea sa coboare iar eu eram abia la dilatatie 4 spre 5. Tot in urma deciciziilor luate impreuna cu medicul, am intrat de urgenta in cezariana, mi s-a pus sonda urinara, mi s-a facut anestezie si dupa cateva minute mi-am cunoscut baietelul, pe 1 octombrie, tot la ora 19.30 ca si fetita, tot 2.700, a primit nota 10, iar eu am izbucnit in plans mai ceva decat la prima nastere (emotiile necunoscutului au fost mult mai mari).
Citește pe larg despre anestezia la naștere aici: Tipurile de anestezii pentru nașterea naturală și cezariană
Dupa cezariana am stat 1 ora la ATI, apoi am fost condusa jos pe salon. Seara am avut dureri foarte mari dupa ce a trecut anestezia, am cerut un calmant dar nu a ajutat prea mult. A doua zi dimineata am fost incurajata sa ma ridic, sa ma duc la baie….si atunci am realizat ca e o nebunie sa crezi ca daca faci cezariana scapi de dureri…asa cum fals aleg unele mamici. Durea ingrozitor, parca la fiecare pas ma injunghia cineva. Din fericire alegerea de a naste de aceasta data la privat a fost una buna, incepand de la faptul ca am putut sa nasc cu medicul meu, pana la modul in care esti acolo tratat. Buton la pat, de unde ceri absolut tot ce ai nevoie, apa, camasa curata, ajutor daca nu te descurci sa ajungi pana la baie, calmante, fara chinul deplasarii intr-un alt capat de culoar asa cum este la stat.
Conditii normale la privat
Mancarea, facuta in functie de modul in care ai nascut (caci la cezariana ai nevoie de regim special in primele zile), cafeaua, toate la pat , in timp ce iti tii pruncul in brate. Am ajuns acasa odihnita exact ca dupa un concediu la un hotel. Dupa 3 zile, timp in care treptat te obisnuiesti si cu durerea, care mai scade in intensitate, am fost externata si am ajuns cu bine acasa langa sotul si fetita de 2 ani jumatate care ne astepta cu nerabdare.
Am experimentat in cele 2 nasteri si nasterea naturala si cezariana, si privatul si statul. Cred ca am o parere pertinenta. Nu e treaba mea totusi sa dau sfaturi nimanui despre cum sa nasca sau unde. Pot spune doar ca, dupa aceste experiente, daca totul este in regula, as naste de o mie de ori tot natural, la privat. Stiu ca este aceasta frica de nastere vaginala, ca doare, ca e greu. Da, nu o sa mint, doare ingrozitor, dar va sfatuiesc sa va faceti o lista cu pro si contra, pentru voi si pentru bebe, sa discutati cu medicul, si o sa vedeti ca are atat de multe plusuri nasterea naturala, pe cand cezariana are doar unul…usor egoist…confortul din momentul nasterii, ca dupa nastere sa va ganditi ca primiti calmante si totul este roz. Va spun din experienta ca nu este deloc asa. Fiecare este liber sa aleaga, dar alegeti cu grija medicul si felul in care va veti cunoaste copilul.
Fie vorba intre noi, nu sunt multi medici la aceasta ora care incurajeaza naturalul din pacate, asa ca intervin si sperie dupa parerea mea mamicile, cu replici de genul “esti prea mica in bazin, copilul e mare, esti la prima nastere”…si altele. Cezariana este o inventie extraordinara, foarte bine venita si e minunat ca au inventat-o, dar a se folosi pentru cazurile in care mama sau fatul sunt pusi in pericol. Ganditi-va ca este o operatie in definitiv….., iar corpul fiecarei femei este creat atat de frumos si de perfect incat stie ce sa faca si daca nasti singura pe camp.
CITEȘTE ȘI: Sunt sigură că nașterea naturală doare pe moment și după trece, dar o cezariană poate să doară toată viața
Citește pe larg despre: Vești bune pentru bebeluși: ANTICORPII anti-COVID sunt transmiși prin LAPTELE MATERN!
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.