Cel mai potrivit moment al zilei pentru a da prima masa solida este dimineata. Unii bebelusi pot avea reactii alergice. Daca ii vei da prima masa solida seara si el va avea o rectie alergica, aceasta se va produce cel mai probabil in timpul noptii. De asemenea dimineata este putin probabil ca bebelusul sa fie obosit, agitat sau irascibil si in consecinta va coopera mai mult.
Cand incepi diversificarea alimentatiei si ii servesti prima masa alege momentul potrivit.
Daca este ora mesei si el plange dupa san sau dupa biberonul cu lapte mai bine te razgandesti. Propune-ti de la inceput sa faci astfel incat mesele sa fie momente placute. Cand ii dai bebelusului prima lingurita zambeste, el va sti ca totul este bine chiar daca remarca un gust nou.
La ce sa te astepti cand incepi diversificarea alimentatiei?
- Dezordinea este ceva normal cand ai un bebelus asa ca lasa-l sa se joace cu mancarea. Foloseste o ligurita mica, speciala pentru bebelusi, din silicon care sa intre cu usurinta in gura copilului. Bebelusul va sta in scaun, recomandat, sau in poala ta. Alege un scaun inalt, solid si usor de curatat. Portiile sunt mici in primul an de viata, stomacul bebelusului fiind foarte mic.
- La prima masa cu alimente solide unii bebelusi se stramba, scuipa si scot din gura. La inceput, este posibil sa impinga afara cu limba lingurita si mancarea, reflex ce poate dura de la cateva zile la 2 saptamani. Multe mame interpreteaza ca bebelusului nu i-a placut alimentul oferit primul la inceperea diversificarii. Mai intai bebelusul trebuie sa invete sa inghita iar tu sa ai rabdare. Trecerea de la supt la inghitire si mestecare necesita timp.
- Fii pregatita sa te arati incantata indiferent ce se intampla. Expresia ta faciala ar putea fi mai importanta decat crezi. Mentine o expresie placuta atunci cand il hranesti. Daca expresia fetei tale exprima tensiune, bebelusul va fi tensionat iar masa va fi marcata de o stare de tensiune. Cu cat vei fi mai relaxanta, mai increzatoare si mai toleranta in timpul mesei cu atat mai bine va decurge aceasta.
Care ar trebui sa fie temperatura mancarii pentru bebelusi?
Temperatura mancarii ar trebui sa fie medie-calduta. Bebelusii alaptati sunt obisnuiti cu temperatura laptelui matern,cea a corpului – 37 grade C si se vor simti confortabil daca prima lor masa va avea acesta temperatura. Pentru bebelusii hraniti cu lapte formula si care accepta laptele la temperatura camerei aceasta ar putea fi temperatura potrivita si pentru alimentele solide, in mod normal aceasta ar fi temperatura corpului.
Cantitatea de hrana pentru prima masa a bebelusului cat ar trebui sa fie ?
Nu mai mult de o lingurita sau doua! Diversificarea se face treptat, ii vei oferi bebelusului pentru prima oara dintr-un aliment o cantitate mica, in prima zi o lingurita, apoi doua, apoi trei pana cand ajungi la cantitatea recomandata din alimentul respectiv pentru varsta pe care o are copilul tau. Nu ii vei servi, un fruct intreg sau un iaurt intreg pentru prima data chiar daca bebelusului ii place si din gesturile lui intelegi ca doreste sa manance mai mult.
Consistenta primei mese solide a beleusului cum trebuie sa fie?
Solid este un termen impropriu, bebelusul ar trebui sa aiba mai multi dinti si sa stie sa mestece pentru a consuma alimente cu adevarat solide. Prima masa a bebelusului ar trebui sa fie mai mult lichida decat solida. Ar trebui sa fie atat de lichida incat sa se scurga din lingurita. Hrana de o consistenta groasa l-ar putea speria sau s-ar putea sufoca, ineca.
Ce fac cu resturile de mancare ramase?
Indiferent daca prepari mancarea in casa sau ii oferi bebelusului borcanele este important sa cunosti aspectele fundamentele ale igienei si pericolul contaminarii cu bacterii.
Arunca mancarea ce a ramas si a intrat in contact cu saliva bebelusului. Bacteriile si enzimele din saliva bebelusului vor continua sa digere mancarea ramasa, sa descompuna substantele din ea si sa o altereze.
Nu servi bebelusului niciodata mancare care a stat la temperatura camerei mai mult de o ora. Hraneste-l imediat ce ai terminat de gatit dar la o temperatura corespunzatoare.
Hrana preparata in casa ar trebui pusa in frigider imediat, nu lasata sa se raceasca si pastrata 1, 2 zile maxim. Hrana pentru bebelusi se poate deteriora foarte usor fara sa miroasa urat. La inceputul diversificarii nu gati o cantitate mare de alimente decat daca stii sigur ca bebelusului ii plac si o va consuma.
Masa ar trebui sa reprezinte un moment placut, cu atat mai mult cu cat sunt specialisti care arata ca acidul clorhidric din stomac si lichidele duodenale din intestinul subtire, ambele atat de necesare digestiei, nu se secreta daca bebelusul nu petrece un timp placut la masa.
Bebelusul va arata adorabil atunci cand mananca, dar incearca sa nu razi atunci cand scuipa mancarea, ar putea intelege ca il incurajezi si s-ar putea sa continue.
Afla tot ce trebuie sa stii despre diversificarea alimentatiei la bebelusi
Descopera retete sanatoase adaptate varstei bebelusului
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.