Procesul de diversificarea a alimentatiei ii ajuta pe bebelusi sa-si foloseasca si sa-si dezvolte muschii masticatiei si sa se obisnuiasca cu noi gusturi, arome, texturi. Afla din acest articol de ce nu trebuie sa introduci alimentele solide prea devreme si in acelasi timp, de ce nu e bine sa incepi introducerea lor mai tarziu de varsta de 6 luni.
De ce sa nu incepi diversificarea alimentatiei prea devreme
Majoritatea bebelusilor nu sunt pregatiti pentru diversificare mai devreme de varsta de 6 luni deoarece:
Organismul lor nu poate produce toate enzimele necesare digerarii unei varietati de alimente, iar rinichii nu sunt suficient de dezvoltati pentru a prelucra alte alimente in afara laptelui matern sau formulei.
Inainte de varsta de 6 luni bebelusii inca nu-si pot coordona miscarile atat de bine incat sa faca fata introducerii unui aliment in gurita, de asemenea nu pot sta intr-o pozitie in care pot inghiti bine.
Daca alimentele solide sunt introduse prea devreme, riscul de a dezvolta alergii este mai mare. O alergie poate sa apara imediat, la distanta de cateva ore sau zile sau chiar la varsta adulta.
Proteinele din cereale si vegetale au calitati nutritionale mai scazute fata de proteinele din laptele matern sau lapte praf. Asadar, daca se incepe diversificarea prea devreme alimentatia copilul este privata de proteine de calitate prezente in lapte necesare cresterii.
Diversificarea precoce creste de asemenea riscul aparitiei infectiilor respiratorii datorita suprasolicitarii sistemului imunitar mult prea devereme si a bolii celiace.
Introducerea timpurie a alimentelor solide in alimentatie poate cauza cresterea procentului de grasime din corp, de asemenea poate fi cauza obezitatii in copilarie.
Nici prea tarziu nu e bine sa se inceapa diversificarea alimentatiei bebelusului !
Motivele pentru care cei mai multi bebelusi sunt pregatiti pentru diversificarea alimentatiei la varsta de 6 luni sunt:
In ultimul trimestru de sarcina bebelusii isi fac rezerve de fier. Aceste rezervele de fier cu care bebelusii se nasc sunt aproape terminate la varsta de 6 luni si au nevoie sa asimileze fier din alte alimente. Fierul este un mineral esential fiind foarte important pentru sanatatea sangelui si a muschilor, dezvoltarea si functionarea creierului si in rezistenta la infectii.
Daca nu se incepe diversificarea iu jurul varstei de 6 luni vei constata ca bebelusul are nevoie de cantitati din ce in ce mai mari de lapte, intrucat acesta nu este suficient de concentrat pentru nevoile corpului lui in crestere asa cum sunt alimentele solide.
La varsta de 6 luni a bebelusului atat maxilarul cat si limba sunt suficient dezvoltate incat sa le permita mestecarea si inghitirea alimentelor solide.
Procesul de adaptare a bebelusului la noul mod de alimentare, ajuta la o buna dezvoltare a gurii si limbii bebelusului si la pregatirea lor pentru vorbire.
La majoritatea bebelusilor incep sa erupa primii dinti in jurul varstei de 6 luni.
Cei mai multi bebelusi incep sa apuce lucruri si sa le duca la gura, acesta fiind de asemenea un semn ca sunt gata sa incerce noi gusturi.
Este necesar sa introduci alimente solide in alimentatia copilului tau pentru a-i satisface nevoia de anumiti nutrienti esentiali precum fierul, zincul, vitamina D dar si substante de balast (fibre) care au rolul sa regleze functiile tubului digestiv si treptat stimuleaza sugarul sa mestece. Nu astepta nici prea mult. A intarzia administrarea de alimente solide inseamna a ingreuna cresterea bebelusului.
Descopera retete sanatoase adaptate varstei bebelusului
Este important sa-ti amintesti ca atunci cand incepi sa-ti hranesti bebelusul cu alimente solide laptele, fie el matern sau lapte praf, reprezinta principala sursa de nutrienti in primul an al bebelusului. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda inceperea diversificarii alimentatiei sugarilor dupa varsta de 6 luni si continuarea alaptarii pana la varsta de cel putin 2 ani.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.