Dupa nasterea bebelusului a fi din nou in forma este o dorinta mai mult sau mai putin recunoscuta a fiecarei proaspete mamici dar careia, fiecare la randul ei, constata ca ii poate afecta destul de putin timp sau chiar deloc, bebelusul captandu-i toata atentia si timpul.
Imediat dupa nastere, miscarea va ajuta la prevenirea unei complicatii majore si anume formarea chegurilor de sange. De aceea este important sa faceti miscare cat mai curand posibil. Mersul pe jos este cel mai indicat acum.
De indata ce vei avea acceptul pediatrului de a scoate sugarul la aer nu ezita si iesi cat mai des cu micutul la plimbari in aer liber. Evita aglomeratia si spatiile inchise din mall-uri sau supermarketuri.
Daca ai nascut vara si locuiesti in apropierea unui parc cu multa verdeata poti petrece mare parte din zi afara. Mai ales daca alaptezi va fi si mai usor.
In cazul in care copilul este alimentat mixt sau doar cu lapte praf va trebui sa ai cu tine mai multe biberoane si cutia de lapte praf. Cu putina organizare va fi simplu de tot.
Cand bebelusul doarme obisnuieste sa iei o carte cu tine si citeste-o in timp ce te odihnesti pe o banca.
Perioada post-partum este una de adaptare, atat fizica cat si emotionala a mamei. Timpul de acomodare a fiecarei familii la noua stare a lucrurilor este unic.
Unele familii isi gasesc un echilibru in cateva luni dupa nasterea bebelusului. In alte familii adaptarea nu s-a produs nici dupa prima aniversare a copilului. Pierderea in greutate dupa nastere reprezinta un punct sensibil pentru multe mamici.
Dar cum scapam de kilogramele acumulate in sarcina?
Dupa nastere femeile raman cu mai mult sau mai putine kilograme in plus. Ce este comun tuturor femeilor care au nascut recent este ca ajung sa constate ca forma corpului s-a schimbat, a dobandit noi linii curbe. Este bine sa ne amintim ca am acumulat kilogramele in plus in cursul catorva luni de sarcina si nu putem si nici nu este indicat sa scapam de ele imediat sau in cursul a 2-3 saptamani dupa nastere.
Bineinteles ca sunt si mamici mai norocoase care in mai putin de o luna revin la greutatea pe care o aveau inainte de sarcina sau chiar reusesc sa slabeasca si mai mult decat atunci.
Mamicile care alapteaza descopera ca pierd destul de repede in greutate. Adoptand cateva obiceiuri alimentare sanatoase si facand miscare zilnic veti ajunge destul de usor la greutate avuta inainte de sarcina.
Cateva sfaturi pentru o slabire sanatoasa dupa nastere
Nu suntem experti in diete si nici nu recomandam una anume pentru mamicile care au nascut de curand. Excluzand anumite alimentele din dieta zilnica veti asigura nutrienti de calitate organismului, mai ales daca alaptati si veti constata dupa cel putin o luna de abtineri ca intr-adevar slabiti. Slabirea se va face treptat asa ca exista un risc mic ca apoi sa va ingrasati din nou. Asadar, incercati sa excludeti urmatoarele alimente:
- Toate alimentele care contin zahar – dulciuri, sosuri, sucuri din magazine.
- Inlocuiti zaharul cu mierea daca simtiti nevoie de a indulci anumite bauturi sau alte alimente. Limitati consumul de miere la maxim 2 lingurite pe zi.
- Renuntati complet la painea alba, fainoase in general. Limitati consumul de paine la maxim 4 felii pe zi alegand doar paine graham, integrala sau de secara.
- Mancati doar o singura data pe saptamana feluri de mancare care contin: paste (alegeti paste din grau integral), orez (alegeti orezul brun), cartofi.
- Evitati sa faceti asocieri total gresite pentru sanatate si silueta de genul: proteine + carbohidrati. Spuneti nu la feluri de mancare pe baza de carne sau peste cu garnitura de cartofi, orez, paste. Spuneti da la feluri de mancare cu garnitura din diverse legume: marcovi, dovlecei, ardei gras, rosii, vinete, salata verde.
- Mancati cel putin 2 portii de fructe pe zi in stare cruda sau usor preparate termic fara a le asocia cu orice alt aliment.
- Adoptati o alimentie cat mai diversificata care sa includa portii mici si dese din majoritatea alimentelor: o varietate cat mai mare de legume, carne slaba de pui sau de curcan, peste, lactate fermentate.
- Beti multa apa dar intre mese!
- Mestecati incet mancarea si evitati sa mancati cand sunteti pe fuga sau indispuse.
- Ultima masa a zilei incercati sa fie cu cel putin 2 ore inainte de a merge la culcare.
Nu uitati ca oboseala si privarea de somn poate ingreuna refacerea fizica si emotionala. Mai ales in primele luni de viata ale bebelusului poate parea imposibil sa va gasiti timp pentru somn. Este important insa sa acordati mai mult timp nevoii de somn si de odihna in dauna altor activitati ce trebuie facute prin casa.
Totusi, daca nu reusiti sa slabiti in perioada de timp asteptata acordati-va si mai mult timp si nu uitati sa savurati momentele pretioase alaturi de copil mai ales cele din primul an al bebelusului care nu pot fi inlocuite de nimic.
Chiar daca optati pentru un plan de slabire, o pierdere de maxim 0,5 – 1 kg pe saptamana este maximul recomandat de specialisti pentru mamele care au nascut recent.
Pentru tine cum a fost revenirea la greutatea avuta inainte de sarcina? Prin ce metode ai reusit sa slabesti dupa nastere?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.