Simptome depresie post partum – Experiențe personale
Descoperă 5 simptome de depresie post partum și cum să le recunoști. Confruntând această afecțiune, e important să înțelegi schimbările emoționale și să cauți ajutor. Mă ghemuisem pe podeaua bucătăriei, transpiram și respiram adânc pentru a mă liniști. În acel moment, mi-am dat seama, am recunoscut în cele din urmă ceea ce refuzam de săptămâni întregi – aceasta era depresia post-partum.
Când copilul mai mare nu se poate decide dacă vrea ou sau cereale de dimineață, iar bebelușul începe să se agite în camera lui, nu e greu să-ți dai seama că e greu să-ți reglezi sentimentele disproporționate în acele momente și că un atac de panică este iminent. Însă când nu ai parte de niciunul dintre factorii declanșatori obișnuiți ai acestei afecțiuni – cum ar fi o sarcină cu risc, lipsa ajutorului acasă, un bebeluș cu colici sau lipsa acută de somn – riscul este să nu știi să apreciezi corect situația în care te afli.
Mie mi s-a întâmplat asta, iar eu sunt psiholog profesionist licențiat pe probleme prenatale și materne, adică eu sunt persoana la care sună mamele pentru a obține ajutor atunci când trec prin depresia post-partum. Știu cum să le explic să depășească momentul, cum să le organizez viețile ca să treacă fără incidente prin asta, cum să le fac să înțeleagă. Și, cu toate aceste avantaje de partea mea, mă ascundeam în spatele dulapurilor din bucătărie, răpusă de acest val de furie și neputință, care mă depășea aproape în fiecare zi“, a povestit Jessie Bohnenkamp, psiholog licențiat, care oferă servicii de consiliere online axate pe sănătatea mintală prenatală și maternă, pe un site îndrăgit pentru mame.
Ce este depresia post partum
Ce ar trebui să știe mamele despre depresia post-partum? Cum poate ca depresia post-partum să afecteze femei care au parte de ajutor și de înțelegere? Există o percepție conform căreia depresia post-partum este ceva care nu ți se poate întâmpla ție. Ai citit despre ea, vei știi să recunoști semnele, ți-ai organizat până în ultimul detaliu viața de proaspătă mămică, ai ajutoare, ce s-ar putea întâmpla?
Citește despre: 7 indicii clare că ești mămica unui bebe pretențios
Depresia post partum poate afecta orice mămică
Chiar și așa, tot mai mulți specialiști trag un semnal de alarmă în legătura cu incidența crescută a numărului de proaspete mămici afectate de depresie sau anxietate după naștere. Ei spun că una din cinci femei va experimenta un anumit grad de depresie sau anxietate post-partum în primul an după naștere. Mai mult, aceștia sunt de părere că această afecțiune nu afectează doar femeile aflate la prima naștere, ci că se poate întâmpla oricând, la al doilea, al treilea sau al cincilea copil.
Depresia post-partum poate afecta pe oricine, indiferent de venit, de rasă, cultură sau educație. Chiar și vedetele cu bone pentru copiii pot trece prin episoade neplăcute generate de depresia post-partum. A avea prietenii și familia alături să te susțină te poate ajuta să reduci nivelul de risc, dar acestea nu vor modifica modificările hormonale și factorii de stres care contribuie la instalarea depresiei post-partum.
Semnele depresiei post partum care nu atrag atenția
Poate că atunci când ne considerăm mai „pregătite“ să facem față depresiei post-partum, tocmai atunci nu reușim să vedem și să înțelegem simptomele pentru a putea începe lupta. Multe femei nu sunt conștiente de perversitatea acestei afecțiuni. De obicei, mamele așteaptă simptome similare depresiei clinice: plâns constant, incapacitate de a dormi chiar și atunci când bebelușul doarme, dificultatea de lega o relație cu bebelușul sau găsirea plăcerii în lucrurile pe care le iubesc de obicei. Mai sunt, apoi, semnele tipice asociate cu anxietatea (care poate fi adesea o componentă a depresiei post-partum): gânduri negre, îngrijorare contantă pentru copil și incapacitatea de relaxare.
Simptome depresie post partum
Iată cinci simptome mai puțin cunoscute ale depresiei post partum care pot indica faptul că suferi de anxietate sau depresie post-partum:
Declanșarea răspunsului „luptă sau fugi”
O modalitate semnificativă de manifestare a depresiei post partum este prin declanșarea răspunsului „luptă sau fugi”. Mamele recunosc cognitiv că ceea ce se întâmplă nu este atât de rău, dar corpul răspunde ca și cum ar fi în pericol real din cauza hormonilor de stres care inundă creierul. CITEȘTE ȘI: Normalitatea primelor luni din viața bebelușului
Sentimente de furie și iritabilitate
Când treci printr-o situație tensionată din care nu poți scăpa (pregătirea mesei cu un copil plângând lângă tine și un bebeluș care are nevoie de tine), poți adopta un comportament agresiv pentru a te proteja de situația pe care mintea ta o percepe ca pe o amenințare. E o reacție normală a sistemului de supraviețuire, doar că în sindromul post-partum copilul reprezintă „amenințarea“ și, de aici, reacții exagerate asupra celor mici. Astfel, s-ar putea să te trezești în fața unei explozii de furie – țipând, lovind cu pumnii în masă, aruncând jucării în coșurile lor – care te lasă confuză și plină de vinovăție după trecerea valului de adrenalină.
CITEȘTE ȘI: Conștientizarea riscurilor despresiei postpartum (după naștere)
Nevoia de a crește sentimentul de control
Dacă ești genul care planifică și organizează totul, această tendință poate să te ducă într-o zonă care să te suprasolicite mai mult decât poți duce. Căci, pe măsură ce anxietatea post-partum crește, nevoia de a vă controla mediul crește odată cu aceasta.
Acesta este un mecanism comun de apărare pentru a face față sentimentelor de anxietate. Dar, după cum știe orice părinte, nou-născuții nu au nicio legătură cu rutinele. Situații precum lipsa câtorva ore de somn sau jucăriile aruncate de-a valma prin toată casă pot fi suficiente pentru a declanșa o criză de nervi.
Sentimente nepotrivite sau de autoînvinuire
Deoarece mămicile care se confruntă cu depresia post-partum se simt deseori copleșite și incapabile să facă față, ele au adesea gânduri precum: „Și dacă nu sunt făcută pentru asta? Cum o să-mi cresc copiii? Dacă nu voi reuși să-i educ așa cum trebuie?“ Chiar dacă nu te simți așa tot timpul, aceste gânduri pot fi deosebit de dificile dacă ești deja într-o stare mentală vulnerabilă.
Simptome fizice depresie post partum
Depresia și anxietatea post-partum pot avea și manifestări foarte fizice. Simptome precum:
- stări febrile
- tremur
- transpirație
- furnicături în degete și buze
- amețeală
Toate aceste pot fi simptomele fizice ale anxietății sau depresiei post-partum. Anxietatea și depresia îmbracă forme comportamentale diferite (adică se manifestă prin comportamente și gânduri diferite), în funcție de fiecare persoană și de contextul ei de viață, de factorii stresanți din viața fiecăruia. În particular, în cazul mamelor, factorii stresanți majori sunt schimbarea stilului de viață și responsabilitatea aduse de bebeluș, de aceea gândurile și comportamentele sunt legate de acesta“, spune Monica Bolocan, psiholog clinician specialist pentru clubulbebelușilor.ro.
Simptome depresie post partum
Fii sinceră cu tine și cere ajutor!
Să simți anxietate sau chiar să intri în depresie după naștere nu este vina ta. Nu există o cauză clară pentru depresia post-partum. O combinație de interacțiuni ale trupului, minții și de natură socială par să joace un rol. Nivelurile hormonilor estrogen și progesteron scad dramatic imediat după naștere. În plus, au loc schimbări în ce privește volumul de sânge, presiunea sângelui, sistemul imunitar și metabolismul. Toate aceste schimbări au un impact asupra felului în care se simte o femeie, atât fizic, cât și emoțional.
Dacă te simți deprimată după nașterea copilului, vei fi reticentă sau jenată să recunoști acest lucru. Este însă important să informezi medicul dacă ai semne sau simptome ale depresiei post-partum. Medicul va dori să treacă personal în revistă semnele și simptomele pe care le ai. Deoarece multe femei se simt obosite și copleșite după nașterea unui copil, medicul va folosi o scală de detectare a gravității depresiei pentru a distinge între un caz de tristețe pe termen scurt după naștere de o formă mai gravă de depresie.
Depresia post-partum este o problemă medicală recunoscută și tratabilă. Tratamentele variază în funcție de nevoile individuale. Dacă resimți depresie după naștere, vei fi supusă unui risc mai ridicat de a avea depresie după o naștere ulterioară. De fapt, depresia post-partum este mai frecventă la femeile care nasc a doua oară. CITEȘTE ȘI: Mama, tu ești TOTUL pentru mine!
Autoîngrijirea în depresia post partum
Dacă ești diagnosticată cu depresie post-partum sau dacă ești de părere că ești în această situație, este foarte important să apelezi la un medic. Încearcă aceste sfaturi care ajută la recuperare:
- Odihnește-te cât poți de mult. Fă-ți un obicei din a dormi în timp ce copilul doarme.
- Mănâncă adecvat. Pune accentul pe cereale integrale, fructe și legume.
- Fă cât mai multe activități fizice în fiecare zi. Pune dansul pe lista ta, dacă doar în casă te poți desfășura. Deschide fereastra, pune muzică și dansează!
- Nu te feri de familie și de prieteni dacă simți că se instalează simptomele de care am discutat.
- Cere-le prietenilor și familiei ajutor pentru îngrijirea copilului și treburile casnice ori de câte ori simți că nu mai poți.
CITEȘTE ȘI: Cum te pot ajuta cu adevărat bunicii în creșterea copiilor
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.