Una dintre întrebările primite de la proaspeții părinți și care se tot repetă în cadrul consultațiilor este aceea legată de folosirea suzetei. Suzetă pe care nou-născutul o poate primi încă de când stă în maternitate și stă singur singurel în „acvariu”. Adică la neonatologie. Pentru că, nefiind firesc să stea departe de brațele calde ale mamei sale, bebelușul plânge și-atunci suzeta îi oferă ocazia de a se liniști. Chiar și ajunși acasă, o mai primesc, pentru că doar așa se liniștesc atunci când plâng sau atunci când sunt puși să doarmă în „prea minunatul” pătuț, ales cu cele mai bune intenții pentru ca pruncul să se poată odihni perfect.
Suzeta bebe alaptat? Suptul liniștește
Reflexul de supt se dezvoltă încă din săptămânile 13-16 de sarcină, reflex care îi ajută pe cei mici să supraviețuiască după naștere. Pentru că au nevoie de hrană iar pentru a o obține trebuie să se descurce să sugă. Așa că, încă din burtică, bebelușii încep să se antreneze pentru supt, folosindu-și degetele. Astfel această nevoie a lor de supt se manifestă și după naștere, și, cum spuneam, nu doar pentru a se hrăni, ci și pentru a se liniști, pentru că suptul scade nivelul hormonului de stres. Tocmai de aceea se vorbește despre suptul nutritiv, cel în urma căruia bebelușul primește lapte, și suptul non nutritiv, atunci când copilul țițilește (sau popular și impropriu spus „suzetează”). Ambele tipuri de supt sunt la fel de importante pentru cel mic. Nu înseamnă că te folosește pe post de suzetă, așa cum am auzit în nenumărate cazuri! Înseamnă doar că el are nevoie să facă acest lucru. Citește și despre: Și tatăl joacă un rol în succesul alăptării. Ce e important să știe tatăl despre alăptare
Suzeta afectează alăptarea?
Deși multe mămici sunt tentate în a oferi suzeta, recomandat este să o eviți. Din mai multe motive. Primul este că își schimbă modalitatea de supt. La sân, limba bebelușului face valuri, ridicandu-se și coborand pentru a împinge mamelonul de cerul gurii, pentru a primi laptele și apoi pentru a-l înghiți. Când primește suzeta, limba acționează practic doar ca un piston și uneori ajunge să își înghită propria salivă. Acesta fiind al doilea motiv important pentru care bebelușul ar trebui să nu primească suzetă. Cei mici au nevoie să primească hrană. Au nevoie să stea la sân. Dacă din diferite motive, ești hotărâtă să oferi suzeta, este important ca măcar în primele (cel puțin) 6 săptămâni, până se reglează lactația, să nu i-o oferi. Este nevoie că mai întâi să se stabilezeze lactația și bebe să aibă un supt eficient. Și nu în ultimul rând să se poată activa fară probleme atunci când îi este foame, căci dacă primește suzeta și mai are și icter, pe deasupra, de exemplu, poate sta liniștit mult și bine fară a se hrăni așa cum trebuie.
Suzeta bebe alaptat? Și totuși dacă nu este altă cale
Dacă simți că nu se poate fără suzetă, atunci o poți oferi după ce copilul nu mai are nevoie să mănânce. În niciun caz nu se folosește ca să îi mai „scurtăm” timpul petrecut la masă. Este recomandat că suzeta să fie sterilizată înainte de prima folosire. Apoi, pentru că suzetele se deteriorează, este important să o verifici zilnic. Urmărește și respectă recomandările producătorului legate de înlocuire și de folosirea ei în funcție de vârsta copilului. Citește și despre: Este divin să îți poți alăpta puiul, laptele matern este aur pentru bebe și alăptarea este terapie pentru mamă
Recomandările stomatologilor
Multe dintre studiile realizate în acest domeniu arată că bebelușii ce au primit tetină, fie că este vorba despre biberon sau despre suzetă, au dezvoltat mult mai multe afecțiuni stomatologice și orale. Astfel, pot avea dinții nealiniați, pot avea probleme legate de masticație pentru că mușcătura poate prezenta asimetrii, mandibula poate să fie mai retrasă, maxilarul poate fi tensionat și îngustat. Practic, aparatul dentar nu reușește să se dezvolte sănătos. Iar pentru că noi avem o fascie, o membrană care leagă toate structurile noastre interne și a cărei bună funcționare depinde de funcționarea fiecărui mușchi, nerv, vas, organ și os, este important ca fiecare dintre acestea să se dezvolte armonios.
Altfel, organsimul nostru încearcă să compenseze ce nu merge bine și să fie deteriorată buna funcționare a altei structuri.Un alt motiv pentru care este bine să încerci să eviți folosirea suzetei. Tocmai de aceea, este bine să lași copilul la sân, ori de câte ori cere și să nu îți faci griji dacă nevoia lui de supt este una mai accentuată. Media de autoînțărcare este între 2 și 7 ani, așa că nu va suge până la majorat.
Citește și despre: Laptele matern nu se transformă NICIODATĂ în apă chioară, nici după 1 an, 2, 3 sau 7
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.