Problemele legate de alăptare sunt situații cu care se confruntă atât mama, cât și sugarul în timpul alăptării. De la blocarea canalelor galactofore, trecând prin o defectuoasă poziționare a copilului la sân și până la infecțiile sânului, toate aceste probleme pot apărea imediat după naștere și pot continua până la finalul perioadei de alăptare.
În majoritatea cazurilor, problemele în alăptare sunt gestionabile. Cu toate acestea, uneori, o combinație a acestora poate provoca întreruperea precoce a alăptării, afectând sănătatea mamei și a sugarului pe termen lung. Pentru proaspăta mămică, aceste probleme pot fi frustrante și deranjante, însă, cu îndrumarea potrivită și cu răbdare se poate trece peste ele.
- Blocarea canalelor galactofore
- Sfârcuri dureroase sau crăpate
- Mameloane plate sau inversate
- Producție scăzută de lapte
- Prea mult lapte (hiperlactația)
- Angorjarea sânilor
- Scurgerile mamelonare
- Înfundarea canalelor galactofore
- Dermatita atopică a mamelonului
- Mastita
- Abcesul mamar
- Candidoza în timpul alăptării
- Vasospasmul mamelonului
- Bebelușul somnoros
Dacă aceasta este prima dată când alăptezi, vei fi emoționată, ceea ce este normal. Dacă alăptarea se realizează cu ușurință de la prima sesiune de alimentare, e minunat. Dacă nu, ai răbdare. Ca să alăptezi corect un sugar e nevoie de exercițiu. Este un proces natural, dar asta nu înseamnă că lucrurile merg ușor de prima oară pentru toate mamele. Este o nouă îndeletnicire pe care trebuie să o deprinzi atât tu, cât și copilul. Vor fi necesare câteva ședințe de alăptat înainte de a vă deprinde amândoi cu alăptarea.
Iată o listă a celor mai frecvente probleme care pot să apară în timpul alăptării și cum le poți rezolva destul de ușor și repede.
#1. Probleme legate de alaptare – Blocarea canalelor galactofore
Canalele galactofore sunt cele prin care curge laptele matern. Blocarea canalelor galactofore reprezintă cel mai des motiv pentru care mamele încetează să alăpteze mai devreme decât intenționau. O combinație de factori, cum ar fi mișcarea limită a limbii sau despicătura palatului (ambele în cazul bebelușului), ar putea fi cauzele posibile. De asemenea, dacă simți durere în timpul alăptării, ar putea fi vorba de o poziționare incorectă a copilului la sân – dureros pentru tine și frustrant pentru bebeluș, pentru că nu primește suficient lapte în acest caz. Sfârcurile crăpate ori dureroase, sâni angorjați (umflați, întăriți, sensibili la atingere), zgomotele de tip plescăituri din timpul alăptării, comportamentul agitat și refuzul de a se hrăni, toate acestea sunt semne clare ale canalelor galactofore înfundate.
SOLUȚIA pentru blocarea canalelor galactofore: Poziționarea corectă a copilului la sân este vitală pentru continuarea alăptării. Dacă gura copilului nu se deschide imediat pentru a accepta sânul, atinge cu sfârcul gura sau obrazul copilului. În cazul în care copilul este flămând și interesat de alăptare, ar trebui să deschidă gura. De îndată ce gura i se deschide larg, ca într-un căscat, poziționează-i gura la sân. Vrei ca acesta să apuce cât mai mult din sfârc și din areolă. Va fi nevoie de câteva încercări până ce copilul deschide gura suficient de mult ca să se prindă bine de sân. Poți, de asemenea, strânge sânul cu mâna ca să iasă lapte din el, încurajând astfel copilul să se prindă de sân.
Când bebelușul începe să sugă și sfârcul este tras de gura copilului, vei avea o senzație în valuri. După ce a supt de câteva ori, senzația ar trebui să se atenueze puțin. În caz contrar, comprimă sânul mai mult și trage capul copilului mai aproape. Dacă astfel nu simți mai mult confort, îndepărtează delicat copilul de la sân, având grijă să-l faci mai întâi să înceteze să mai sugă.
Ca să întrerupi suptul, introdu cu grijă vârful degetului în colțul gurii copilului. Împinge degetul încet între gingiile sugarului până simți că eliberează strânsoarea. Repetă această procedură până ce copilul s-a prins bine la sân. Ca să sugă bine, bebelușul trebuie să se prindă bine de sân. Vei ști că laptele curge și că bebelușul înghite dacă observi o mișcare continuă, puternică, ritmică a obrazului copilului.
Dacă sânul tău acoperă nasul sugarului, ridică puțin copilul sau înclină-i capul puțin pe spate și apropie-l din nou, asigurându-i astfel puțin spațiu ca să respire. În cazul în care copilul se prinde și suge bine, chiar dacă poziția pare la început inconfortabilă, este corectă. După ce începe alăptarea, poți relaxa brațul susținător și trage partea inferioară a corpului copilului mai aproape de tine.
CITEȘTE ȘI DESPRE: Pozitii recomandate in alaptare – Clubul Bebelusilor
#2.Probleme legate de alaptare – Sfârcuri dureroase sau crăpate
Poziționarea necorespunzătoare la sân a bebelușului, aftele orale și sutienele prea strâmte, precum și mușcăturile sfârcurilor sunt câteva dintre cauzele principale ale sfârcurilor dureroase sau crăpate. Cu toate acestea, problemele medicale, cum ar fi dermatita atopică a mameloanelor sau frenul lingual mai scurt al bebelușului (faptul ca bebelușul nu reușește să își folosească limba în mod adecvat datorită frenului scurt, duce la drenarea foarte slabă a sânilor și la apariția angorjării) pot crea probleme. Alăptarea cu mameloane crăpate este dureroasă și poate provoca sângerări.
SOLUȚIA pentru sfârcuri dureroase sau crăpate: Aplicarea laptelui matern sau a balsamurilor de mamelon fără prescripție medicală (uleiul de cocos nerafinat sau un unguent preparat la farmacie sunt mai sigure decât balsamurile de mamelon care conțin lanolină) în zona afectată și utilizarea unui scut pentru mamelon pot oferi ușurare în unele cazuri. Cere sfatul unui consilier în alăptare pentru a învăța să achiziționezi și să folosești corespunzător un mamelon de silicon pentru a proteja zona iritată. Un mamelon fisurat netratat poate crea probleme și mai mari, cum ar fi o infecție. CITEȘTE ȘI DESPRE: Ragadele în alăptare. Soluția pentru sfârcuri crăpate, dureroase, sângerânde – Clubul Bebelusilor
#3. Probleme legate de alaptare – Mameloane plate sau inversate
Un mamelon plat este un mamelon care nu devine erect atunci când mamelonul este tras. Pe de altă parte, dacă mamelonul se retrage sau devine concav atunci când e tras, se consideră inversat. În majoritatea cazurilor, mameloanele plate nu cauzează probleme de alăptare. Cu toate acestea, în unele cazuri, un mamelon inversat nu se întinde atunci când este tras, ceea ce devine problematic pentru bebeluș să-l poată prinde cu gurița și să se hrănească. Copiii prematuri sau bebelușii cu un reflex de supt mai slab sau mai necoordonat pot fi mai vulnerabili la aceste probleme.
SOLUȚIA pentru mameloane plate sau inversate: diferite poziții de hrănire pot ajuta bebelușul să găsească cel mai potrivit mod de a se poziționa la sân atunci când mama are mameloane plate sau inversate. Te sfătuim să încerci să poziționezi copilul pe brațul opus sânului din care suge sau poziția în care bebelușul este poziționat la subraț. De asemenea, poți exprima laptele matern în gura bebelușului sau să-i atingi buzele de sân pentru a-l încuraja să deschidă o gură largă (reflexul de pregătire pentru supt). În plus, mameloanele de silicon mamelonului pot ajuta bebelușul să se fixeze corespunzător la sân și să se hrănească.
În cazul mameloanelor inversate, poți hrăni copilul cu lapte exprimat, folosind un biberon sau hrănirea lui cu lingura sau cu ceașca, până când va căpăta putere să se hrănească așa cum trebuie de la sân.
CITEȘTE ȘI DESPRE: Mameloanele plate sau ombilicate pot afecta alăptarea nou nascutului? – Clubul Bebelusilor
#4. Probleme legate de alaptare – Producție scăzută de lapte
Producția de lapte matern este un proces bazat pe cerere și ofertă. Unele dintre simptomele comune ale producției scăzute de lapte sunt sânii care se simt moi, bebelușul cere des sânul sau fiecare sesiunea de alăptare este mai lungă. Aceste simptome nu indică neapărat un aport scăzut de lapte, căci aceste semne pot apărea și în alte probleme de alăptare.
SOLUȚIA pentru producția scăzută de lapte: dacă bănuiești că bebelușul nu primește suficient lapte, încearcă să-l alăptezi mai des și ține-l mai mult timp la sân când îl alăptezi pentru a stimula producția de lapte. De asemenea, poți folosi o pompă pentru sân sau poți masa sânii pentru a stimula alimentarea cu lapte. Încropește o dietă bine echilibrată și menține o hidratare adecvată pentru a asigura fluxul de lapte. CITEȘTE ȘI DESPRE: Ce mănâncă mama când alăptează pentru a crește producția de lapte matern – Clubul Bebelusilor
#5. Probleme legate de alaptare – Prea mult lapte (hiperlactația)
Producția excesivă de lapte matern (hiperlactația) te poate face să-ți simți sânii plini dureroși și ar putea provoca probleme, cum ar fi scurgeri, canalele înfundate, angorjarea sânilor și mastita. Prea mult lapte în unele cazuri poate duce la reflexul exagerat de ejecție a laptelui Se manifestă printr-un flux rapid, abundent de lapte, căruia copilul nu îi face față. Apare mai ales la femeile aflate la primul copil, între 3-6 săptămâni și 3 luni. La începutul suptului, în momentul declanșării reflexului de ejecție, copilul va începe să sugă zgomotos, dar curând se va îneca, va tuși, existând riscul să se sufoce din cauza volumului mult prea mare de lapte.
SOLUȚIA: Dacă treci prin așa ceva, schimbă în primul rând poziția de alăptare. Încearcă să alăptezi copilașul din poziție înclinată, deoarece fluxul de lapte împotriva gravitației ar putea fi mai lent. Folosirea unei pompe pentru sân ca să elimini excesul de lapte, ar putea ajuta, de asemenea, atât copilul, în sesiunile de alăptare, cât și pe tine, în echilibrarea acestui flux. Hrănește bebelușul ori de câte ori îi este foame, asigurându-te că a prins bine sânul și nu suge în gol. Pune-l la fiecare sân din două în două ore.
CITEȘTE ȘI DESPRE: Reflexul de ejectie a laptelui matern – Cum stim daca e prea puternic? – Clubul Bebelusilor
#6. Angorjarea sânilor
Se întâmplă, de obicei, la câteva zile după naștere, până când bebelușul și corpul tău se adaptează procesului de alăptare. Vei știi că suferi de angorjarea sânilor atunci când sânii se inflamează și sunt dureroși la atingere. Cu toate acestea, dacă persistă sau devine severă, ar putea crește riscul de canale înfundate și infecții ale sânilor (mastită). Angorjarea sânilor se întâmplă, în principal, atunci când amâni alăptarea sau sari peste vreo sesiune de alăptare, când nu golești corespunzător ambii sâni, dar și din cauza hiperlactației ori a încetării bruște a alăptării, atunci când bebelușul dă semne că ar vrea să se înțarce.
SOLUȚIA: alăptarea la cerere rezolvă majoritatea cazurilor de angorjare a sânilor. Dacă acest lucru nu rezolvă problema, e nevoie de măsuri suplimentare. Cum ar fi, spre exemplu, să schimbi poziția de alăptare și să scoți manual laptele cu ajutorul unei pompe pentru sâni. Pentru a ameliora presiunea și durerea, poartă sutiene largi și aplică comprese cu frunze de varză pe sân. Sunt metode care pot ușura disconfortul și pot reduce inflamația. Cere sfatul unui consultant în alăptare înainte de a încerca medicamente pentru ameliorarea durerii sânilor.
CITEȘTE ȘI DESPRE: Frunzele de varza si angorjarea sanilor in alaptare – Clubul Bebelusilor
#7. Scurgerile mamelonare
Scurgerile de lapte din sâni reprezintă o altă problemă obișnuită în rândul mamelor care alăptează, în special în primele câteva săptămâni după naștere. Cu toate acestea, se rezolvă de obicei odată adaptarea mamei și a copilului la un program de alăptare. Scurgerile de lapte din sâni se întâmplă între sesiunile de alăptare, atunci când reflexul de pregătire pentru supt este declanșat de stimulării mamelonului sau de plânsul unui copil. În unele cazuri, cauza acestor scurgeri o reprezintă umplerea excesivă a sânilor.
SOLUȚIA: hrănește-ți bebelușul când îți este foame și evită cât mai mult să sari peste sesiunea de alăptare. Folosește tampoane de sân, de unică folosință sau lavabile, care absorb laptele scurs și îți oferă confort. În majoritatea cazurilor, scurgerile acestea nu vor cauza probleme, dar dacă provoacă durere și inflamații, cere sfatul unui expert în alăptare pentru a exclude orice altă problemă medicală.
#8. Înfundarea canalelor galactofore
Înfundarea canalelor laptelui apare atunci când sânul nu se golește corect, ceea ce se poate întâmpla din cauza faptului că se sare peste sesiunile de alăptare. De asemenea, vinovată poate fi și îmbrăcămintea strânsă sau anumite traume la nivelul sânului. Când canalele galactofore se înfundă se întâmplă ca pe sân să apară un nodul mic, localizat, adesea dureros și inflamat.
SOLUȚIA: pune copilul mai des la acel sân pentru ca folosind puterea lui de sugere să reușești să desfunzi canalul. Masajul ajută în acest caz. Durerea poate fi ameliorată schimbând poziția de alăptare, alegând una în care să te simți confortabil. Folosește pompa pentru sân pentru a elibera presiunea și poartă sutiene largi, pentru a evita traumatismele la nivelul sânilor. Dacă nodulul crește în dimensiuni, se înroșește sau provoacă și mai multe neplăceri, ia legătura cu un consultant în alăptare.
#9. Dermatita atopică a mamelonului
Dermatita de mamelon poate să apară la unul sau la ambii sâni, fiind cauzată de infecții fungice sau bacteriene, pielea uscată din jurul mameloanelor, leziuni locale, alergii sau boala Paget. Modificările de la nivelul mamelonului și a zonei din jur pot include roșeață, piele ridată (uscată), descuamări, vezicule, chisturi, papule, însoțite de mâncărimi, senzație de arsură și durere. Trebuie să consulți un medic pentru a obține un diagnostic corect. De cele mai multe ori, femeile care alăptează sunt cele mai expuse acestei afecțiuni.
SOLUȚIA: îngrijirea sânului în cazul dermatitei atopice presupune spălarea cu apă călduță, fără săpun și aplicarea unei creme cu lanolină pentru câteva zile. Poți folosi gheață pentru calmarea durerilor și a inflamației mamelonului. Laptele matern are proprietăți curative. Uleiul de cocos nerafinat poate ajuta în acest caz.
#10. Mastita
Mastita este inflamația țesutului mamar care se manifestă la un singur sân, producând o zonă roșie, fierbinte și dureroasă pe acel sân, frisoane, febră. Deși mastita este frecventă la femeile care alăptează în primele câteva săptămâni după naștere, se poate întâmpla în orice moment pe tot parcursul alăptării.
Mastita care nu este de natură infecțioasă are drept cauză blocarea unuia sau mai multor canale galactofore. Laptele care stagnează acolo face ca țesutul mamar să se inflameze. Mastita care are drept cauză o infecție este cauzată de diferite bacterii care pot pătrunde în corp mai ales atunci când sânul este plin de răni (ragade).
SOLUȚIA: Mastita fără cauză infecțioasă survine mai ales în primele 3 luni de alăptare, iar pentru a o evita ar trebui să previi blocarea canalelor și angorjarea sânilor. Ca să previi, ar trebui să alăptezi la cerere, oricât ar însemna de des, să eviți sutienele strâmte și să scoți laptele în exces cu ajutorul unei pompe pentru sân.
Mastita infecțioasă este favorizată de un sistem imunitar slăbit, deci, pentru a preveni mastita infecțioasă, va trebui să ne fortificăm organismul prin alimentație sănătoasă, mișcare și somn. De asemenea, ar trebui prevenite ragadele printr-o corectă poziționare a copilului la sân. Mastita netratată poate duce la abces mamar.
#11. Abcesul mamar
Un abces mamar este o acumulare de puroi în sân din cauza unei infecții, care produce inflamare și durere. Această acumulare are ca rezultat dezvoltarea unui nodul dureros, plin cu puroi, care se dezvoltă sub pielea sânului. Abcesul sânului este considerată o situație de urgență. Dacă nu sunt tratate prompt, abcesele pot împiedica acel sân să producă suficient lapte în viitor. De cele mai multe ori, abcesele mamare sunt cauzate de o infecție bacteriană, mai exact de bacteriile de pe suprafața pielii sau de cele din gura bebelușului care pătrund în ductele mamare printr-o leziune a pielii sau a ductului galactofor.
SOLUȚIA: Mergi de urgență la medic dacă observi astfel de modificări ale sânului pentru a primi tratamentul care rezolvă problema. Își va fi extras puroiul din abcesul mamar, drenat locul apoi vei primi tratament cu antibiotic, precum și alte pastile pentru ameliorarea durerii și scăderea febrei. CITEȘTE ȘI DESPRE: Tratamentul cu antibiotice in timpul alaptarii – Clubul Bebelusilor
#12. Candidoza în timpul alăptării
Candida nu este periculoasă pentru organism, decât dacă există condiții favorabile pentru ea să se multiplice peste măsură, producând infecții. În cazul nostru, ciuperca trece de la copil la mamă în timpul alăptării. Sfârcurile crăpate sau deteriorate în timpul alăptării și gura bebelușului sunt zonele propice pentru dezvoltarea ciupercii. Mameloanele dureroase și disconfortul din timpul alăptării șu după sunt simptomele pe care le poți avea dacă ai această infecție. La bebeluș, petele albe sau roșiatice de pe mucoasa bucală sunt semnul acestei infecții.
SOLUȚIA: Cere ajutor medical. Utilizarea medicamentelor antifungice reprezintă prima linie de tratament în infecția cu candida. De asemenea, poți preveni infectarea prin sterilizarea veselei, a jucăriilor, a suzetelor și pieselor pompei de sân care vin în contact cu sânii sau gura bebelușului. CITEȘTE ȘI DESPRE: 18 INFECȚII riscante în SARCINĂ care fac rău bebelușului. Cum prevenim, cum tratăm – Clubul Bebelusilor
#13. Vasospasmul mamelonului
Vasospasmul mamelonului se referă la contracția bruscă a pereților musculari ai unei artere, care duce la îngustarea acesteia, reducând cantitatea de sânge care poate curge prin ea, provocând dureri extreme. Durerea în timpul, între sau imediat după alăptare este simptomul cel mai des întâlnit. Durerea poate fi de câteva secunde, minute sau chiar mai mult, în funcție de amploarea constricției vaselor de sânge. Vasospasmul mamelonului este mai puțin frecvent, dar posibil.
SOLUȚIA: Ia legătura cu un consultant în alăptare. Încearcă să eviți alte probleme ce pot să apară în timpul alăptării, cum ar fi proasta poziționare a bebelușului la sân, apariția ragadelor, infecția locală sau expunerea la frig (amplifică durerea). Folosește comprese calde pentru a ameliora constricția vaselor de sânge și îmbrăcăminte călduroasă.
#14. Bebelușul somnoros
Sugarii și bebelușii mici tind să adoarmă în timpul alăptării. Nu este nicio problemă medicală. Cu toate acestea, menținerea copilului treaz în timpul alăptării este necesară pentru a-l ajuta să se hrănească în mod adecvat și pentru a-ți goli sânii așa cum trebuie.
SOLUȚIA: suflă ușor în fața bebelușului pentru a-l trezi în cazul în care adoarme la sân, ori sărută-i mânuța, mângâie-i obrăjorii – acțiuni blânde care să-l trezească pentru a se hrăni. Un alt sfat este acela de a micșora temperatura din camera unde alăptezi.
Alăptarea este o călătorie frumoasă, cu multe beneficii, atât pentru tine, cât și pentru bebelușul tău. Majoritatea problemelor care pot să apară pe durata alăptării pot fi gestionate ușor, însă cu răbdare și cu ajutorul unui consultant în alăptare. Fiecare problemă care poate să apară în timpul alăptării are soluțiile ei, iar tratamentul prompt, dar și prevenția îți asigură o călătorie plină de amintiri frumoase.
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.