Cand vorbesti despre copilarie, vorbesti si despre raceli dese. Iar la copii, asta inseamna, prin definitie, 3 lucruri: febra, muci si tuse. In mod special tusea este ingrijoratoare pentru parinti, care ar vrea sa o faca sa dispara, aproape cu orice pret. Iata ce trebuie sa stii despre tusea seaca si productiva la copii.
Ce este tusea?
Copilul tuseste. Exista o mie de motive care pot declansa tusea. Bine, nu chiar o mie, dar cu siguranta exista mai mult decat ai vrea tu. Este tusea in sine rea? Trebuie ea combatuta cu orice pret? Tusea nu este nimic altceva decat un mecanism de aparare al organismului. Tusea este un act reflex menit sa curete caile respiratorii si sa elimine diversele „mizerii” acumulate acolo. Poate fi vorba despre mucusul normal, acumulat peste noapte, de momentul in care cel mic se ineaca cu o firimitura de paine sau de mucusul in exces acumulat in timpul unei raceli. Indiferent care este cauza care a declansat-o, tusea nu ar trebui inhibata, mai ales la copiii mici. Daca noi adultii stim sa tusim puternic si „la comanda”, cei mici tusesc autentic doar cand „le vine”, cu alte cuvinte cand se declanseaza reflexul de tuse.
Cate tipuri de tuse exista?
Din punct de vedere medical, tusea poarta diverse denumiri in functie de mai multi factori, cum ar fi durata unui acces sau cat de des se succed accesele de tuse. Pentru parinti insa, cel mai important criteriu este legat de intrebarea daca tusea este productiva sau seaca.
Tusea latratoare este cel mai adesea cauzata de laringita
Laringitele sunt provocate in general de virusuri, insa o alergie poate declansa laringita de asemenea. Copiii mici au caile respiratorii inguste, asadar, atunci cand se inflameaza, respiratia devine mult ingreunata. O criza de laringita se delcanseaza de obicei noaptea, cand copilul se trezeste nemaiputand respira.
Tusea magareasca este o alta denumire a bolii denumita pertussis
Din fericire ea este mai rar intalnita in prezent, multumita vaccinarii in masa a copiilor. Tusea magareasca e reprezentata de accese lungi de tuse neintrerupta, intre care copilul nu reuseste sa inspire. Boala este foarte contagioasa si extrem de periculoasa pentru copiii cu varste mai mici de un an.
Wheezingul
Respiratia suieratoare este reprezentata de o tuse insotita de un zgomot caracteristic, perceptibil atunci cand copilul expira. El este provocat de ingustarea cailor respiratorii inferioare, din plamani. Wheezingul apare in cazurile de astm si in bronsiolita, care este o infectie virala.
CITEȘTE ȘI: Astm sau bronșiolită?
Tusea nocturna
Multe accese de tuse se inrautatesc noaptea deoarece mucusul acumulat in nas si sinusuri dreneaza si provoaca o iritatie la nivelul gatului, declansand tusea. Si astmul se inrautateste noaptea, caci caile aeriene tind sa fie mai sensibile si mai usor iritabile.
Citește pe larg despre: Cum decodezi TUSEA copilului
Tusea seaca si productiva la copii – Apelam la siropuri de tuse?
Medicina moderna internationala raspunde repede, scurt si concis la aceasta intrebare: NU inainte de varsta de 6 ani! Siropurile de tuse actioneaza prin doua metode. Unele dintre ele inhiba centrul nervos al tusei, din creier. Copilul nu mai tuseste, insa nici nu mai elimina secretiile acumulate in caile respiratorii, riscand sa se inece cu propriile secretii. Celelalte siropuri actioneaza prin fluidifierea secretiilor bronsice, pentru a ajuta la expectorarea lor. Din pacate, inainte de varsta de 4-6 ani, copiii nu stiu sa tuseasca eficient sau la comanda, astfel incat exista riscul ca secretiile fluide, in loc sa fie expectorate, sa fie aspirate si sa duca infectia mai jos in plamani. CITEȘTE ȘI: Diferențe și asemănări între gripă, răceală și infecția cu coronavirus la copii
Cum tratam tusea seaca si productiva la copii?
Desigur ca atunci cand copilul tuseste este bine sa te prezinti cu el la medic pentru o evaluarea corecta. Un banal „rosu in gat” poate fi tratat cu ceaiuri si rabdare, insa o laringita, o bronsiolita sau o pneumonie pot impune un tratament mai complex. Insa indiferent de diagnosticul medicului si de tratamentul pe care el il recomanda, exista o multime de remedii simple pe care le poti aplica fara nici un risc acasa, pentru a-i ameliora simptomele copilului tau si pentru a-i usura boala.
Ceaiul de ceapa.
Este foarte eficient atat in tusea productiva cat si in cea seaca. Ceaiule de ceapa are deopotriva rol expectorant bland si calmant. Se prepara foarte simplu: peste o ceapa de dimensiuni medii, spalata si „sparta” cu podul palmei, se toarna 300 ml de apa si se pune la fiert. Dupa ce da in clocot se lasa sa fiarba 20 de minute acoperita, la foc mic. Se strecoara, se lasa sa se racoreasca si se adauga o lingurita de miere. Se bea cu inghitituri mici si rare.
Siropul de brad si siropul de patlagina sunt doua variante minunate pentru tratarea tusei pline, productive.
Siropul de ridiche neagra cu miere este un alt leac minunat.
Il gasesti si in plafar, insa il poti prepara foarte usor acasa. Se ia o ridiche neagra, se spala, se taie in jumatate si se scobeste putin miezul. Se pune in fiecare scobitura cate o lingura de miere si se lasa peste noapte la frigider. Siropul rezultat are proprietati expectoranta minunate.
Tusea seaca se amelioreaza daca in camera se mentine o umiditate potrivita
In cazul unui copil care tuseste, medicii recomanda o umiditate de 60%. Un umidificator cu aer rece poate face minuni in aceasta privinta.
Bauturile reci pot fi de asemenea de ajutor, mai ales in cazul unui gat iritat, dureros, sau a unei tuse iritante si sacaitoare. Ele fac sa scada inflamatia locala, calmand astfel tusea. CITEȘTE ȘI: Febra ușoară, moderată, ridicată la copii
O scurta expunere la aerul rece de afara s-a dovedit foarte utila in cazul unui acces de laringita
Aerul rece scade inflamatia cailor respiratorii, usurand respiratia copilului. Un alt remediu pentru o criza de laringita este sa intri cu copilul in baie, sa inchizi usa si sa dai drumul la dus la maxim, pe apa fierbinte. Aburul astfel format ajuta la calmarea tusei. Nu uita insa ca laringita poate deveni foarte repede o urgenta medicala, astfel ca daca starea copilului nu se amelioreaza in 5 minute, este mai bine sa apelezi numarul unic de urgenta.
Mierea cu lamaie este un remediu natural care fluidifica secretiile, calmeaza reflexul de tuse, furnizeaza o doza soc de vitamina C asociata efectului antimicrobian al mierii. Este esential insa sa folosesti miere proaspata de la producator. Mierea pasteurizata din magazine sau siropurile cu miere din farmacii nu servesc scopului.
Fluidele sunt foarte importante in tratarea oricarei raceli
Copiii sunt mofturosi cand sunt raciti, asa ca este o idee buna sa te limitezi la un singur ceai cu gust indoielnic, si sa il ispitesti cu fluide mai pe placul sau, pentru a bea cat mai mult. Cei mai multi copii vor aprecia sucul de citrice diluat cu apa (in afara cazului in care gatul e dureros) sau sucul de mere diluat.
Culca copilul pe plan inclinat.
Ridica salteaua la un unghi de 30 de grade, aceasta pozitie il va ajuta pe cel mic sa respire mai usor in timpul somnului.
Tu ce remedii utile ai mai folosit impotriva tusei la copil?
CITEȘTE ȘI: Copilul strănută? Curge nasul? Iată meniul antirăceală!
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.