Racelile comune sunt greu de evitat si neplacute, simptomele fiind mai mult sau mai putin sacaitoare. Dar cand ele se suprapun peste sarcina, este cu atat mai neplacut, deoarece multe dintre medicamentele pentru raceala si gripa sunt interzise gravidelor. Iata totusi ce poti face ca sa iti usurezi simptomele si sa scapi mai repede de raceala in timpul sarcinii.
Raceala vine mereu la pachet cu nas infundat sau curgator, dureri de cap, gat iritat, raguseala sau tuse. Daca in mod normal te-ai fi grabit catre farmacie ca sa iei unul dintre numeroasele produse care se presupune ca grabesc vindecarea, acum te gandesti de mai multe ori inainte de a lua ceva. Sunt totusi cateva lucruri pe care poti si trebuie sa le faci ca sa grabesti vindecarea.
Raceala in sarcina – Odihneste-te din plin
Organismul tau este deja supus mai multor factori de stress. Sarcina in sine este solicitanta pentru organism, oricat de tanara si de sanatoasa ai fi. Raceala nu face decat sa il solicite suplimentar, toate sistemele de aparare ale organismului mobilizandu-se in lupta cu microbii. Asadar e cazul sa ii oferi corpului tau ocazia de a-si economisi energia pentru „luptele” care conteaza.
Raceala in sarcina – Mananca sanatos
Oricum in perioada sarcinii este recomandat sa iti imbunatatesti obiceiurile alimentare. Acum, cand esti si racita, este momentul cel mai bun sa consumi multe fructe si legume.
Adauga in dieta multe sucuri de fructe, consuma multe citrice si in general alimente „vii” bogate in vitamine si antioxidanti. Citeste mai multe despre alimentatia sanatoasa in timpul sarcinii
Raceala in sarcina – Consuma multe lichide
Se poate ca in prima faza a unei raceli sa nu prea ai pofta de mancare. Desi e bine sa incerci totusi sa mananci ceva usor, este esential sa te mentii hidratata. O zi sau doua de nemancare nu il va afecta pe bebelus, insa deshidratarea este periculoasa pentru amandoi.
In plus, daca te hidratezi corect organismul tau va avea resurse suplimentare sa lupte cu toxinele pe care le produc microbii. Consumul de lichide fluidizeaza secretiile astfel ca va fi mai usor sa expectorezi sau sa cureti nasul.
Raceala in sarcina – Ai grija la ceaiuri
Ceaiurile nu sunt atat de inofensive pe cat se crede. Sau, mai corect spus, nu exista studii adecvate care sa concluzioneze efectul pe care diverse ceaiuri il au asupra bebelusului. Totusi, cate o cana de ceai de tei cu multa lamaie si miere, de 3 ori pe zi, nu ar trebui sa fie o problema. Pentru ca efectul sa fie optim, nici mierea si nici lamaia nu trebuie puse in ceaiul fierbinte.
Raceala in sarcina – Tine febra sub control
Desi in general febra nu este neaparat ceva ingrijorator, ci mai degraba un semn ca organismul lupta impotriva agresiunii microbilor, perioada sarcinii este una mai delicata din acest punct de vedere.
Temperatura de peste 38.5 C pe perioade de timp indelungat – de ordinul zilelor – poate produce efecte secundare periculoase pentru fat. Asadar medicii sfatuiesc sa nu lasi niciodata temperatura sa creasca peste acest prag, pe perioada cat esti insarcinata.
Poti combate febra stand imbracata lejer, facand bai la temperatura corpului, consumand multe lichide. Daca aceste metode nu sunt suficiente, poti lua paracetamol sau nurofen, in functie de perioada de sarcina in care te afli. Atentie, in ultimele saptamani de sarcina nurofenul este interzis!
De asemenea, trebuie sa ai grija sa iei doar paracetamol simplu (nu sinus) si nurofen simplu (ibuprofen), nu variantele „de raceala si gripa”. Totusi este o idee foarte buna sa intrebi medicul care iti urmareste sarcina inainte de a lua orice medicament, indiferent ca se elibereaza fara prescriptie medicala.
Citeste mai multe despre medicamentele in timpul sarcinii
Raceala in sarcina – Alte medicamente
Ce altceva mai poti lua ca sa invingi mai repede raceala? Continua sa iei complexul de vitamine si minerale pe care ti l-a recomandat medicul tau ginecolog. In aceasta perioada il poti suplimenta cu vitamina C. Exista pastile de supt si sprayuri pe baza de propolis care sunt eficiente si permise in sarcina, dar reasigura-te citind prospectele produselor.
Raceala in sarcina – Leacuri babesti
Asigura-te ca aerisesti des casa si ca umiditatea din locuinta este in limite optime. Poti incerca sa faci inhalatii deasupra unei cratite cu apa fierbinte in care ai dizolvat sare grunjoasa. In cazul in care tusesti sau esti foarte ragusita, poti fierbe in apa si coji de ceapa. Noaptea, pune o ceapa taiata pe noptiera. Fa gargara cu apa calduta cu sare (o lingura de sare la o cana de apa). Poti folosi aceeasi solutie si pentru a curata si dezinfecta nasul. Badijonarea gatului cu albastru de metil este de asemenea foarte eficienta.
Poti pune la gat o pasta de cartof crud cu otet sau comprese simple cu otet. Daca tusesti, poti pune pe piept fie o soseta umpluta cu sare incalzita, fie mamaliga calda infasurata intr-un prosop, cu atentie desigur sa nu iti provoci arsuri.
Este important sa consulti medicul in cazul in care nu te simti bine. Nu uita ca o gripa in primul trimestru de sarcina poate avea consecinta nefaste asupra bebelusului!
Tu ai racit in perioada sarcinii? Cum te-ai tratat
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.