Majoritatea mamelor incepatoare se confrunta cu aceasta problema, ragadele: mici fisuri, crapaturi ale mameloanelor care pot fi foarte dureroase.
Unele mamici sufera atat de mult datorita ragadelor incat pot lua in considerare renuntarea la alaptare. Nu e cazul sa va speriati, chiar daca durerea este puternica. Ragadele pot fi tratate si uneori chiar trec de la sine o data cu obisnuinta alaptarii, dar cel mai bine ar fi sa fie prevenite. Principalele motive pentru care apar sunt: atasarea defectuoasa a copilului la san, uscarea pielii din motivele expuse la punctul anterior si umezeala pielii.
Pentru evitarea ragadelor copilul trebuie sa fie atasat corect la san, prinzand o parte cat mai mare a areolei. Cand copilul prinde doar sfarcul, ragadele nu vor intarzia sa apara deci asigurati-va ca stiti indiciile atasarii corecte: gura bebelusului sa fie larg deschisa, cu buza de jos este rasfranta, barbia copilului sa fie in contact cu sanul. O mare parte din areola trebuie sa fie cuprinsa de gura bebelusului, nu doar mamelonul, iar limba copilului sa fie tinuta sub dinti.
Umezeala este si ea un factor care favorizeaza aparitia ragadelor deci este bine ca sanii sa fie lasati cat mai mult la aer, cel putin catva timp dupa fiecare supt. In caz ca apar fisuri pe mamelon dati-va cu creme speciale cum ar fi lanolina sau, si mai bine, ungeti-va sanii cu picaturi din laptele propriu.
Recapituland, tineti cont ca daca urmati niste pasi simpli sau aplicati niste proceduri la indemana puteti preveni sau trata cu succes micile dificultati in alaptare, incepand de la ragade si continuand cu canale infundate/blocate sau mastite: alaptati la cerere, urmariti ca atasarea la san sa fie corecta, detensionati putin sanii cand sunt prea plini si bebelusul nu doreste sa suga, ungeti mameloanele cu lapte matern si lasati-le cat mai mult la aer, folositi comprese in caz de inflamatii, mulgeti-va la dus sub apa calduta in timp ce va masati daca simtiti canalele blocate, evitati sutienele din material sintetic sau incomode, evitati sa spalati sanii cu sapunuri, apelati la specialisti cand problema va depaseste!
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.