Multe proaspete mame sunt ingrijorate de burta cu care raman dupa nastere, avand in vedere ca in timpul nasterii s-a acumulat destul de multa grasime in jurul taliei rezultand detestatii “colacei”. Este frustrant sa realizezi ca rapiditatea cu care se aseaza grasimea pe abdomen este invers proportionala cu timpul si eforturile necesare pentru a scapa de ea.
Care este treaba cu grasimea abdominala?
Desi noi suntem preocupate doar de ceea ce se vede trebuie sa stim ca exista doua tipuri de grasime abdominala: cea subcutanata, vizibila, si cea viscerala. Grasimea viscerala nu se vede dar este foarte periculoasa deoarece se depune in jurul organelor interne. Grasimea viscerala face stomacul sa arate mai mare si daca ai multa grasime viscerala aceasta o va impinge pe cea subcutanata astfel incat burta ta va parea si mai mare. Prin urmare trebuie sa incercam sa scapam de ambele tipuri de grasime, nu doar de cea de la suprafata.
De ce se depune grasimea pe burta?
In timpul sarcinii grasimea se depune pe abdomen din multe motive si nu toate au legatura cu ceea ce mananci. Iata cateva motive:
Hormonii: estrogenul duce la cresterea in greutate in timpul sarcinii si face ca grasimea sa se depuna in jurul burtii si pe coapse, pentru a pregati alaptarea.
“Pregatirea terenului”: in sarcina grasimea se depune pentru ca pielea sa fie mai elastica si sa se poata intinde pentru a adaposti copilul si deasemenea pentru a-l proteja, ca o perna.
Stresul: stresul poate duce la ingrasare deoarece in cazuri de stres cronic corpul produce mult cortizol pentru a-l combate. Un nivel ridicat de cortizol duce la stocarea grasimii pe stomac deci prea mult stres se poate solda cu o burta mare.
Alimente nerecomandate: grasimea se depune si din cauza ca mananci ce nu trebuie si anume mancare super procesata, junk food, bauturi carbogazoase si dulciuri. Este un cerc vicios caci cu cat mananci mai multe asemenea alimente cu atat creste dependenta de ele si cu atat mai multa grasime se va depune pe corpul tau.
CITEȘTE ȘI: Ingrediente care ard grăsimea de pe abdomen
Cum sa scapi de grasimea de pe burta dupa nastere?
1. Alapteaza! Alaptarea este in stransa corelatie cu pierderea mai rapida a grasimii dupa nastere. In primul rand, chiar dupa nastere alaptarea face ca uterul sa isi revina la normal si astfel stomacul sa revina la o marime mai mica. In plus, alaptarea te face sa consumi un numar sporit de calorii de aceea multe mame si-au revenit la forma initiala de dinaintea sarcinii doar prin alaptare, imbinand cum s-ar zice placutul cu utilul.
2.Mananca in mod corect! In primul rand trebuie sa reduci sau sa renunti complet la alimentele enumerate anterior ca fiind nerecomandate. Poti reduce grasimea abdominala mancand o gama diversificata de fructe, legume, carbohidrati complecsi, cereale integrale. Ultima masa din zi ar trebui sa fie la ora 19.
3. Atentie la ce bei! Orice bautura in afara de apa are calorii. Redu cantitatea de bauturi indulcite iar bauturile cu alcool nu sunt indicate. Expresia “burta de la bere” nu este o legenda. Deci, nu te folosi de pretextul ca “berea face lapte” pentru a o consuma fara remuscari caci te vei alege cu o burta de dimensiuni remarcabile. De asemenea nu te pacali consumand bauturi carbogazoase “cu 0 calorii”, “fara zahar”, caci ele contin indulcitori artificiali nocivi, precum aspartamul, care pe langa migrene iti vor induce si mai multa dependenta de dulciuri. Bea minim 1,5-2 litri de apa plata pe zi.
4. Exerseaza-ti tot corpul. Sa nu crezi ca daca doar grasimea de pe burta te deranjeaza trebuie sa faci doar strict abdomene, sa exersezi doar o parte a corpului. Acest lucru te-ar putea face in timp sa arati disproportionat pe cand exersand intregul corp vei scapa si de burta, caci antrenarea grupelor mari de muschi grabeste procesul slabirii.
5. Intareste-ti motivatia! Pentru a scapa de grasimea incapatanata iti trebuie o motivatie nu doar puternica ci si constanta. Nu abandona lupta prea repede chiar daca rezultatele intarzie sa apara. Tine evidenta centimetrilor si kilogramelor de care ai reusit sa scapi pentru a-ti intari motivatia.
6. Alege exercitii compatibile cu starea ta. Sporturile recomandate dupa nastere si potrivite oricui sunt pilates si inotul, excelente pentru intarirea muschilor si sporirea flexibilitatii articulare a intregului corp, precum si pentru reducerea stresului si obisnuinta de a respira corect.
Fa exercitii care antreneaza grupele mari de muschi: clasicele flotari si genoflexiuni sunt intotdeauna eficiente si te fac sa arzi multe calorii. Nu uita insa ca desi revenirea la forma initiala este un deziderat normal, acest lucru trebuie sa se produca treptat, in timp, si nu fortat .
Ai acumulat grasime timp de 9 luni, nu te astepta sa o pierzi in 9 zile. Oricat de nerabdatoare ai fi, este total contraindicat sa apelezi la metode precum infometarea, regimuri prea drastice sau neechilibrate, antrenamente prea solicitante la o distanta prea scurta de nastere, fie ea si naturala si cu atat mai mult la cezariana. Rabdarea, echilibrul si constanta in “aplicarea planului” sunt cheia pentru a scapa de burta dupa nastere.
CITEȘTE ȘI: Primele săptămâni după naștere pentru mamă și nou-născut
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.