Temperaturile foarte ridicate din timpul verii ridică mari probleme grupelor de risc, bătrâni și copii. Pe timpul caniculei, copiii sunt mai vulnerabili pentru că temperatura lor corporală crește de trei până la cinci ori mai repede decât în cazul unui adult. Iată cum ne putem proteja bebelușul de căldura verii!
- Protejeaza-l pe bebe de caldura afara si in casa – Sfaturi utile
- Cum evitam deshidratarea bebelusului si alte probleme de sanatate vara
- Atentie la caldura din masina
Protejeaza-l pe bebe de caldura afară si in casă – Sfaturi utile
Capul acoperit doar cât stă în soare. Pălăriuța de soare (subțire, în culori deschise, confecționată dintr-un material care să permită ventilația) este necesară doar atâta timp cât copilul stă în soare, chiar dacă expunerea acestuia la soare se face doar dimineața, până la ora 10, și după amiaza, de la ora 18. În casă, copilul nu are nevoie de căciuliță, chiar dacă e nou-născut.
Îmbrăcăminte sumară. Îmbracă bebelușul cu hăinuțe subțiri, de preferat din bumbac, un body este suficient sau o cămășuță subțire și scutec. Nu are nevoie de șosete nici când iese la plimbare, dacă este caniculă. În casă, pe timpul verii, poate sta doar în scutec sau, cei mai mari, în chiloței. Când doarme, e suficient să-l acoperi cu o păturică subțire.
Temperatura de confort în casă. Aerul condiționat nu este contraindicat dacă temperaturile de afară depășesc gradul de confort. Dimpotrivă, ajută la menținerea unei temperaturi constante de 25 °C în casă. Ideal ar fi ca acestea să nu fie amplasat în camera în care doarme bebelușul pentru ca jetul de aer rece să nu bată direct pe cel mic, și să fie igienizate, pentru a nu împrăștia bacterii. La fel și în cazul ventilatoarelor, care răcesc aerul din încăpere și sunt de ajutor dacă nu sunt orientate direct spre bebeluș.
Renunțați la apărătoarele pătuțului. Și la perne, plăpumioare și alte păturici. În pătuțul bebelușului, mai ales în zilele toride de vară, trebuie să existe o bună circulație a aerului. Același lucru este valabil și când plecăm la plimbare cu cel mic. Optează pentru un sistem de transport (cărucior, port-bebe) care să fie confecționat din materiale ușoare, deschise la culoare, fără căptușeli, pentru ca aerul să poată circula, astfel existând riscul supraîncălzirii celui mic.
Cum evitam deshidratarea bebelusului si alte probleme de sanatate vara
Răcorirea pielii. În zilele toride, este recomandat să-i schimbi cât mai des scutecul, pentru a evita posibilele erupții ce-i pot apărea pe piele de la căldură. Dacă, totuși, descoperi bubițe cu capul roșu pe pielea bebelușilor, în special în zonele umede de pe piele (sub scutec, la bărbie, în cutele pielii), spală zona respectivă și aplică, în strat subțire, o cremă cu zinc. Evită să faci exces de această cremă, totuși, pentru că zincul împiedică procesul de transpirație. Când este foarte cald și sunteți la plimbare, folosește un spray cu apă termală pentru a-i răcori pielea. În zilele toride de vară, este recomandat să-i faci una-două băițe normale (2-3 °C mai rece decât baia normală) pentru a-l răcori, dar și pentru a-i menține pielea curată și sănătoasă.
Oferă-i apă suplimentar. În zilele toride, bebelușii alimentați la sân pot primi după 6 luni, suplimentar, apă plată sau ceaiuri din plante neîndulcite. Pentru bebelușii hrăniți cu lapte praf mai mari de 6 luni sau celor cărora li s-a diversificat deja alimentația, este recomandat să le oferi apă plată și ceaiuri în fiecare zi, de câteva ori, în cantități mici. Atenție, însă, cei mici nu știu să ceară apă chiar dacă simt că le este sete, se iau cu joaca, cu descoperirile – cel mai bine ar fi să le oferi apă din când în când. Copilașii care suferă de infecții urinare sau afecțiuni cu febră au nevoie de o cantitate și mai mare de apă! CITEȘTE ȘI: Apă, ceai sau doar lapte matern când e vară și cald? De ce lichide are nevoie bebelușul
Nevoile alimentare se modifică. Alimentația suferă schimbări în aceste zile toride. Este de preferat să-i oferi multe fructe și legume, care îl răcoresc, și să eviți alimentele care se diferă greu (carnea, ficatul, ouăle, untul, ciocolata sau prăjiturile). Pentru bebelusii alăptați, este recomandat să primească sânul de mai multe ori decât în zilele cu temperaturi normale sau mai răcoroase, pentru că prin alăptare, bebelușul își satisface și setea și nevoile de liniștire. Căldura sufocantă poate fi obositoare și stresantă și pentru bebeluși, nu doar pentru adulți!
Atenție la indigestii! Sterilizați cu grijă biberoanele pentru a evita problemele digestive, spălați bine fructele și legumele pe care le oferiți celor mai mari. Pericolul indigestiilor este foarte mare în zilele toride.
Atenție la căldura din mașină!
Dacă afară sunt 26 de grade, într-o mașină care stă în soare doar 30 de minute, temperatura poate ajunge repede la peste 40 de grade. Expunerea unui bebeluș sau a unui copil la temperaturi înalte poate duce la afectarea multor funcții fiziologice, provoacă repede deshidratare și tulburări hidro-electrolitice. Dacă expunerea este de lungă durată se poate ajunge foarte repede la epuizare, edem cerebral, șoc și, din păcate, chiar la deces. CITEȘTE ȘI: Nu lăsați bebelușii să doarmă în scaunul de mașină! Poziția înclinată are un risc de ASFIXIERE major
De aceea, este bine să știi că este de evitat transportul copiilor cu mașina în orele de vârf. Dacă, totuși, nu ai cum să eviți acest lucru, aerisește bine mașina înainte de introduce bebelușul, lăsând toate portierele deschise. Apoi pornește aerul condiționat și așteaptă până când obții o temperatură de confort și în zona banchetei din spate, unde, de regulă, se răcește mai greu.
Folosește husa de vară pentru scaunul bebelușului, care are o putere mare de absorbție a umidității și oferă un confort sporit micului pasager. De asemenea, folosește parasolarul scaunului pentru bebeluș (de regulă, cele pentru 0+ au așa ceva) sau folie auto certificată RAR pentru a-l proteja pe cel mic de razele soarelui ce pot trece prin geamurile mașinii. Dacă ai de parcurs o distanță mare până la destinație, oprește-te din când în când, fie pentru a alăpta, fie pentru a-i oferi copilului mare apă. Niciodată nu lăsa bebelușul singur în mașină, nici dacă e vorba de câteva minute, dacă mașina e parcată la umbră și geamurile întredeschise! Temperatura de la interior poate ajunge repede la 50-6- de grade și riscul de insolație este foarte mare.
Odihnă multă și jocuri care să-l calmeze. În zilele caniculare este recomandat să nu faceți activități cu cei mici care i-ar putea încălzi, fiind de preferat jocurile care nu îi agită foarte tare. Construiți cu cuburi, citiți, colorați, înșirați mărgeluțe, iar dacă este posibil, lasă-i să se joace cu apa. Dincolo de efectele benefice, dar și de faptul că le place foarte mult, jocul cu apa îi și răcorește.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.