Sindromul morții subite a nou-născutului este unul dintre cele mai mari coșmaruri ale părinților. Până de curând, medicii nu știau de ce se manifestă acest sindrom și îl puneau pe seama unei lipse de maturitate a sistemului nervos al unora dintre bebeluși; între timp, lucrurile au devenit ceva mai clare din punct de vedere al științei.
Ce este sindromul morții subite a sugarului?
Sindromul morții subite a nou-născutului reprezintă decesul unui bebeluș de vârstă mică, fără identificarea unei cauze concrete care l-ar fi putut produce. El trebuie deosebit de eventualele accidente provocate, de pildă, de sufocarea cu așternuturi de pat, pernă sau păturică sau de alte incidente care pot surveni la vârste mici.
Care e cauza sindromului morții subite a sugarului?
Specialiștii susțineau că moartea subită a nou-născutului apare deoarece sistemul nervos imatur al nou-născutului nu reușește să îl trezească. Practic, somnul profund îl determină pe bebeluș să uite să mai respire, aparent fără nici o cauză.
Studiile recente au confirmat că această ipoteză este corectă și au reușit să elucideze și motivele pentru care se petrece acest fenomen.
Citește și despre: Riscurile din timpul somnului la bebeluși pe care orice părinte ar trebui să le știe
Riscul de moarte subită a sugarului este cuantificabil
Conform celor mai noi cercetări, există un marker care ar putea oferi o perspectivă asupra riscului de moarte subită pe care îl are un anumit sugar. Studiul recent a fost semnat de o echipă de medici de la Spitalul pentru Copii Westmead și explică de ce unii bebeluși sunt afectați de această problemă, în ciuda faptului că par perfect sănătoși la naștere. Este vorba despre o enzima – butirilcolesteraza (BChE) care joacă un rol esențial în sistemul de trezire al sistemului nervos central și care este identificată în cantități extrem de reduse la bebelușii care au decedat din cauza sindromului de moarte subită.
Dr. Carmel Harrington, conducătorul echipei de cercetare, spune că bebelușii au un mecanism fiziologic extrem de puternic pe care îl folosesc atunci când doresc să ne transmită că sunt nemulțumiți. În mod normal, un bebeluș care se confruntă cu o situație care îi pune în pericol viața – de exemplu, dificultățile respiratorii datorate poziției de somn – se trezește și începe să plângă. Studiul nostru demonstrează că unii bebeluși nu dispun de acest mecanism puternic.
Sindromul morții subite a sugarului ar putea dispărea în viitor
Incidența sindromului morții subite a sugarului a scăzut odată cu desfășurarea campaniilor de informare concentrate asupra siguranței la somn, riscului de supraîncălzire și fumatului matern în primele 3 luni post partum. Totuși, există în continuare decese aparent inexplicabile în acest interval de vârstă. Percepția conform căreia sindromul morții subite a nou-născutului nu mai reprezintă o problemă de actualitate este fundamental grețită, susțin cercetătorii. El nu poate fi eradicat exclusiv prin asigurarea unor condiții de somn adecvate. În Australia, de pildă, săptămânal, câte 2 nou-născuți mor din cauza acestui sindrom.
Descoperirea legăturii dintre BChE și sindromul morții subite le-a dat și mai multă treabă cercetătorilor, care și-au pus în minte să dezvolte, în următorii ani, un test de screening care să permită identificarea copiilor cu risc crescut imediat după naștere. Mai mult decât atât, reprezintă o alinare pentru părinții care și-au pierdut copiii și care se simt extrem de vinovați pentru asta. CITEȘTE ȘI DESPRE: Locuri de evitat pentru somnul bebelusului | Nu lăsați copiii sa doarmă în ele
Familiile își pot continua viețile știind că nu au greșit cu nimic
Unul dintre membrii echipei care a desfășurat studiul menționat anterior și-a pierdut bebelușul din cauza sindromului morții subite. Fiul meu, Damien, a murit brusc și pe neașteptate, într-o noapte. A durat 2 ani înainte să pot să simt că respir din nou, și în acel moment nu îmi doream decât să aflu de ce s-a întâmplat această nenorocire. Și nimeni nu îmi putea oferi nici un răspuns. Toți îmi spuneau că e o nenorocire, dar că așa a fost să fie. O explicație care nu se potrivea deloc cu firea mea analitică. Damien a murit cu 29 ani în urmă. Iar de atunci, dr Harrington și-a dedicat întreaga viață acestor studii, analizând mostre de sânge prelevate de la bebelușii decedați și comparându-le cu cele provenite de la copii sănătoși. CITEȘTE ȘI: Cum îi poți oferi bebelușului tău un mediu sigur în care să se odihnească
Munca e abia la început
Descoperirile recent făcute deschis porțile către noi și noi intervenții și studii. Este necesară determinarea unui protocol de diagnostic și stabilirea unei metode de screening, accesibil tuturor părinților și bebelușilor, încă din maternitate. Este nevoie să se determine o cale eficientă de prevenție și intervenție, odată identificați acei bebeluși expuși unui risc suplimentar. Mai există multe direcții de cercetare, dar începutul este unui promițător.
CITEȘTE ȘI: Când îi pot oferi bebelușului pernă si patură?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.