Folosirea nebulizatorului a cunoscut un veritabil avant in ultimii ani. Utilizat la nevoie, dispozitivul este de mare ajutor in tratarea afectiunilor respiratorii superioare si inferioare, atat de frecvente la copii. Fie ca ti-au fost deja recomandati de catre medic, sau ca ai ocazia sa achizitionezi acum un aparat de calitate la un pret bun, e bine sa te informezi asupra modului in care aerosolii iti pot ajuta copilul in anumite situatii.
Cum functioneaza un nebulizator?
Scopul acestui aparat este sa transporte medicamentele sub forma lichida, direct catre plamani. El poate fi alimentat la priza sau cu baterii, transformand eficient solutia medicamentoasa in picaturi extrem de fine, creand practic aerosolii. Astfel, medicamentul poate fi inhalat cu usurinta prin masca atasata. Eficienta lor deosebita se datoreaza faptului ca prin aceasta metoda, medicatia ajunge exact acolo unde este nevoie de ea: in plamani.
Ce medicamente se administreaza sub forma de aerosoli?
Exista mai multe clase de medicamente care pot fi nebulizate. Printre ele se numara corticosteroizii inhalatori, care se administreaza in cazuri de astm, pentru a reduce inflamatia de la nivelul cailor respiratorii, dar si pentru a limita productia de mucus.
Bronhodilatatoarele sunt de asemenea folosite frecvent in caz de astm, dar pot fi recomandate si in cazul bronsiolitelor. Antiinflamatoarele nesteroidiene sunt o alta clasa de medicamente ce pot fi nebulizate, desi e adevarat ca nu au aceleasi reactii secundare ca si corticosteroizii, nu au nici efectul rapid si categoric al acestora.
Uneori, daca discutam despre o patologie usoara a cailor respiratorii superioare, este suficienta efectuarea de aerosoli cu simplul ser fiziologic, sau cu solutie hipertona salina, ce ajuta la desfundarea nasului, sau la expectorarea secretiilor prea abundente. Unii medici ORL recomanda antibiotice sub forma de solutie, dar acest gen de administrare ramane usor controversata.
Nu vă grăbiți să administrati DEXAMETAZONA si ADRENALINA prin aerosoli. Pe larg despre acest subiect in articolul: STOP aerosoli cu dexametazonă și adrenalină la copii
Cand ar trebui sa folosesti nebulizatorul?
In functie de medicamentele administrate astfel, nebulizatorul poate fi utilizat intr-o varietate destul de mare de situatii. Reprezinta o solutie terapeutica rapida, de exemplu, pentru copiii care sufera de astm si de diverse afectuni respiratorii.
Reprezentati de simplul ser fiziologic, aerosolii sunt excelenti pentru desfundarea nasului, pentru umectarea delicata a cailor respiratorii sau pentru a ajuta in cazul unor secretii greu de expectorat.
In cazul vegetatiilor adenoide sau al otitelor, unii medici ii recomanda pentru a scadea inflamatia polipilor. In afectiuni acute bronho-pulmonare, pot reprezenta o terapie adjuvanta bine-venita, care usureaza simptomele de tuse, atat de deranjante uneori.
Tipuri de nebulizatoare pentru copii si bebelusi
Dispozitivele folosite pentru adulti pot fi cat se poate de potrivite si pentru copii, cu conditia folosirii unei masti de dimensiuni adecvate. Asta este teoria, pentru ca practica demonstreaza uneori altceva. Exista micuti care accepta foarte usor procedura, in timp ce altii o refuza cu incapatanare. In cazul acestora din urma, e indicat sa folosesti un aparat cat mai practic, mai mic, mai putin zgomotos.
Poti alege din comert nebulizatoare cu compresor: bune, ieftine, usor de manevrat si de folosit, sau dispozitive cu ultrasunete: ceva mai scumpe, mai silentioase, care ofera cure de tratament mai scurte ca durata de timp, dar care nu sunt neaparat compatibile cu toate tipurile de medicamente.
CITEȘTE ȘI: E răcit? Ce trebuie SĂ ȘTII și mai ales ce SĂ NU FACI în caz de răceală la copii?
Cum convingi copilul sa accepte tratamentul cu aerosoli?
In primul rand trebuie sa precizam ca pentru ca un astfel de tratament sa fie util, este nevoie ca micutul sa stea linistit, in pozitie verticala si sa respire profund. Este fundamental gresit sa crezi ca un copil care plange, tipa, urla, inhaleaza „mai profund” medicamentele administrate, din contra, respiratia este una de tip superficial, cu inspiratii scurte si expiratii lungi.
De asemenea, este total nerecomandat sa faci aerosolii in timpul somnului. Tratamentul facut fara masca, folosind doar tubul care e tinut in apropierea nasului, face ca 90% din medicamente (daca nu chiar mai mult) sa se piarda.
In primul rand, trebuie sa ai o atitudine pozitiva fata de tratament, sa ii prezinti copilului aparatul ca fiind de mare ajutor pentru a-l face sa se simta mai bine.
Poti incropi un calendar al tratamentelor, pe care copilul are voie sa lipeasca etichete amuzante. Incearca sa mentii un program, pentru ca nebulizarile sa devina in scurt timp parte a rutinei zilnice.
Puteti inventa un joc de rol in care copilul este pilot de avion, pompier, astronaut sau chiar extraterestru, ca sa accepte mai usor masca. Iti poti cumpara si tu o masca in plus, ca sa poti intra in joc. Poti de asemenea sa programezi tratamentele in timpul emisiunii preferate, pentru ca micutul sa fie mai concentrat la aceasta decat la a refuza interventia.
CITEȘTE ȘI: 8 produse esențiale în lupta cu răceală și gripă la bebeluși și copii
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.