Respiratia urat mirositoare in cazul unui copil mic poate avea cauze usor de remediat sau cauze mai serioase. Nu o neglija!
Mirosul gurii, denumit si halena, este destul de rar inatlnit la bebelusi, care de obicei miros dulce a laptic. Iata totusi de ce ii poate mirosi gurita celui mic si ce e de facut!
Exista multe cauze care pot determina un miros neplacut al gurii celui mic.
Unele dintre ele sunt absolut lipsite de orice semnificatie, in timp ce altele ar trebui sa determine o vizita la medicul pediatru. Iata care sunt cele mai frecvente cauze ale halenei la cei mici.
O gura uscata. Uscaciunea gurii este rareori determinata de o secretie insuficienta a glandelor salivare. Exista insa multi copii care respira pe gura, din cauza nasului infundat sau a unor polipi foarte mari. In acest caz, uscaciunea gurii favorizeaza dezvoltarea bacteriilor care determina si aparitia halenei.
Un corp strain. Bebelusii si copiii mici au prostul obicei de a incerca sa isi bage diverse lucruri marunte in nas. Poate fi vorba despre un mic moment de neatentie din partea ta, in care cel mic si-a bagat in nas un bob de mazare sau de fasole, de exemplu.
O igiena deficitara. In gura traiesc o multime de bacterii, care descompun resturile de alimente. De asemenea, stim cu totii cat de greu se lasa convinsi unii micuti sa fie spalati temeinic pe dinti..!
Sinuzita poate determina aparitia unui miros neplacut al gurii. De asemenea, sinuzita este o afectiune frecvent intalnita la copii, care au anumite particularitati anatomice legate de distanta si accesibilitatea sinusurilor. Refuzul de a sufla nasul nu face decat sa contribuie la cresterea numarului de cazuri de sinuzita.
Amigdalele marite pot favoriza acumularea de resturi alimentare sau secretii nazale, a caror degradare determina aparitia mirosului neplacut.
Refluxul gastroesofagian poate fi o alta cauza „ascunsa” a mirosului neplacut al gurii. In acest caz, mirosul respiratiei are o tenta acida.
Deshidratarea poate fi asociata cu un miros dulceag al respiratiei, asemanator cumva mirosului de acetona. Daca sesizezi acest tip de miros al gurii celui mic, programeaza-te rapid la o consultatie la medicul pediatru, pentru ca exista mai multe boli care determina aparitia acestuia. CITEȘTE ȘI: Reacții alergice în diversificare | Cum arată o alergie alimentară?
Ce poti face pentru a scapa de mirosul neplacut?
In primul rand, este important sa te asiguri ca igiena orala a celui mic este corespunzatoare. Este putin probabil sa reusesti sa il speli pe dinti la fel de bine cum te speli tu, dar este important sa iti dai silinta! De mare ajutor poate fi exemplu personal, pe care cel mic sa il urmeze folosind singur propria lui periuta. Stim ca multi copii sunt reticenti la ideea de a fi spalati pe dinti cu pasta, de catre adult. Dar cei mici pot fi destul de eficienti si singuri, daca li se ofera ocazia sa foloseasca periuta de mai multe ori pe zi.
Citește și despre:
Intoleranţă la histamină sau alergie? Lista alimentelor bogate în histamină
Complicațiile răcelilor la copii: infecția s-a extins la ureche, sinusuri, bronhii sau plămâni
Sinuzita la copii: cauze, simptome, tratament
Cum aspirăm corect secrețiile nazale ale bebelușului?
Daca problema persista, este momentul sa mergi la medicul pediatru sau la un medic ORL. Medicul va verifica nasul, urechile, gatul si sinusurile celui mic, excluzand posibilitatea evolutiei unei infectii. De asemenea, este posibil ca medicul pediatru sa iti recomande sa faci un examen coproparazitologic. Parazitii intestinali sunt frecvent intalniti la cei mici si pot determina o respiratie urat mirositoare.
De asemenea, daca exista si alte simptome suspecte, pediatrul te poate sfatui sa apelezi la un medic gastroenterolog, care sa evalueze posibilitatea ca cel mic sa sufere de reflux gastroesofagian.
Daca cel mic nu e foarte mic, e o idee buna sa cauti un medic stomatolog care consulta cu regularitate si copii si sa te asiguri in legatura cu starea de sanatate a danturii si gingiilor copilului. Cariile, gingivita, abcesele gingivale pot determina o respiratie urat mirositoare. Un dentist obisnuit sa lucreze cu copiii va sti sa il convinga pe cel mic sa colaboreze.
Tu te-ai confruntat cu problema respiratiei urat mirositoare la copilul tau? Cum ai rezolvat-o?
CITEȘTE ȘI: Alergiile alimentare la bebeluși și copii. Cum arată, de ce apar, cum se țin sub control și regulile de prevenție
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.