Exista numeroase mituri care circula despre legatura dintre marimea sanilor si productia de lapte matern, iar multe viitoare mamici se simt nesigure din aceasta cauza. Daca ai auzit ca sanii mici nu pot produce suficient lapte sau ca sanii mari pot impiedica atasarea corecta a bebelusului, afla ca aceste temeri nu sunt justificate. Marimea sanilor nu influenteaza capacitatea de a alapta eficient.
Sanii vin in diferite forme si dimensiuni, dar ceea ce conteaza cu adevarat pentru productia de lapte este tesutul glandular, nu dimensiunea sanului. Femeile cu sani mici au la fel de mult tesut glandular necesar pentru a produce lapte precum cele cu sani mari. Marimea sanilor este determinata, in mare parte, de cantitatea de tesut adipos, care nu are nicio legatura cu capacitatea de a produce lapte.
Pe de alta parte, unele mame cu sani mari se ingrijoreaza ca bebelusul ar putea avea dificultati in a se atasa corect. Insa, cu sprijinul unui consultant in alaptare si cu o pozitionare adecvata a bebelusului, acest aspect poate fi usor gestionat.
98% dintre mame sunt capabile sa alapteze si sa produca suficient lapte pentru nevoile copilului, indiferent de marimea sanilor. De fapt, stimularea frecventa prin alaptare este cheia pentru a mentine o productie optima de lapte, deoarece alaptarea functioneaza pe principiul „cerere si oferta”.
Ce trebuie sa stii despre marimea sanilor in alaptare:
Tesutul glandular este ceea ce conteaza: Indiferent de dimensiune, majoritatea femeilor au suficient tesut glandular pentru a produce lapte.
Sanii mari nu inseamna mai mult lapte: Sanii mari contin mai mult tesut gras, nu glandular, deci nu influenteaza cantitatea de lapte produsa.
Atasarea corecta este cheia succesului: Indiferent de dimensiunea sanilor, cu o pozitie corecta si sprijin adecvat, bebelusul se poate atasa si alapta eficient.
Monitorizarea productiei: Productia de lapte este reglata de cat de des este pus bebelusul la san, nu de marimea sanilor.
Cu sprijinul potrivit, fiecare mama poate alapta cu succes, iar temerile legate de marimea sanilor ar trebui inlaturate. Fiecare mama si fiecare copil sunt unici, dar corpul mamei este adaptat perfect pentru a oferi micutului tot ce are nevoie.
Sarcina iti pregateste sanii pentru alaptare
In timpul sarcinii, multe mame observa ca sanii si mameloanele incep sa isi schimbe aspectul. Sanii sensibili sau chiar durerosi sunt unul dintre primele semne de sarcina. Este indiciul ca hormonii de sarcina iti pregatesc deja sanii pentru alaptare. Alte mame observa si alte modificari: areola si mamelonul devin mai inchise la culoare, areola se mareste, venele de pe suprafata sanului devin mai evidente iar sanul creste in dimensiuni.
Tesutul glandular, cel care va produce laptele, creste ca proprotie in interiorul sanului. Toate aceste schimbari pregatesc sanul pentru rolul important pe care il va avea peste cateva luni. Pe de alta parte, exista femei care nu observa schimbarile enumerate mai sus si care totusi reusesc sa alapteze cu succes. CITEȘTE ȘI: ABC-ul alăptării
Dimensiunea sanului nu influenteaza capacitatea de a produce lapte
Dimensiunea sânului nu are nicio legătură cu capacitatea unei femei de a produce lapte. Această concepție greșită poate aduce multă nesiguranță mamelor care își fac griji că sânii lor sunt prea mici pentru a hrăni eficient bebelușul. Cu toate acestea, producția de lapte este determinată de țesutul glandular din sân, nu de mărimea totală a acestuia.
Indiferent dacă sânii sunt mari sau mici, majoritatea femeilor au suficient țesut glandular pentru a susține alăptarea. Sânii mai mari conțin o cantitate mai mare de țesut adipos, care nu joacă niciun rol în producerea laptelui, ci doar influențează aspectul și mărimea sânilor. Chiar și o femeie cu sâni foarte mici poate produce suficient lapte pentru a-și hrăni bebelușul fără probleme.
Este, de asemenea, important de menționat că situațiile în care o femeie nu are suficient țesut glandular pentru a produce lapte sunt extrem de rare. În general, procesul de producție a laptelui este reglat de cererea bebelușului și de cât de des este pus la sân, nu de mărimea sânilor. Prin urmare, fiecare mamă poate avea încredere că organismul său este capabil să producă laptele matern necesar pentru a susține creșterea și dezvoltarea sănătoasă a copilului. Informațiile corecte și sprijinul potrivit ajută la înlăturarea acestor mituri și la încurajarea alăptării, indiferent de mărimea sânilor.
Marimea sanilor poate reflecta capacitatea de depozitare a laptelui matern
In unele cazuri, marimea sanului se coreleaza cu cantitatea de lapte pe care o poti stoca intre hraniri. Aceasta capacitate difera mult de la o femeie la alta, iar sanii aceleiasi femei pot avea capacitati diferite de stocare. Indiferent de aceasta capacitate de stocare, mamele sunt perfect capabile sa produca suficient lapte pentru bebelusii lor, dar modelul de supt al acestora poate fi destul de diferit.
Bebelusul unei mame care are o capacitate mare de stocare poate fi alaptat mai rar, fara ca aceasta sa aiba ca rezultat scaderea productiei de lapte. O mama cu o capacitate de stocare mai mica trebuie sa isi hraneasca bebelusul mai des pentru ca secretia lactata sa ramana la acelasi nivel. CITEȘTE ȘI: Ragadele în alăptare
Alaptarea la cerere este cea mai importanta
Fiecare bebelus are nevoile sale referitoare la cantitatea de lapte. Adaugand si faptul ca mamele pot depozita mai mult sau mai putin lapte in interiorul sanului, devine evident ca este important sa alaptezi bebelusul ori de cate ori acesta o doreste. Alaptandu-l atunci cand da semne de foame, inainte de a plange de-a binelea, vei stimula secretia lactata, care va creste odata cu bebelusul, acoperindu-i integral nevoile pana la 6 luni.
Daca inca nu te-am convins, trebuie sa adaugam ca exista mame cu sani foarte mici care au alaptat cu succes pana dupa varsta de 2 ani sau chiar mai tarziu, dupa cum exista si mamici care, in ciuda unor sani cu dimensiuni generoase, au introdus suplimentul de lapte praf foarte devreme. Cantitatea de lapte pe care o produce sanul este determinata de frecventa cu care asezi bebelusul la san. Secretia lactata este determinata hormonal si exista un procent mai mic de 2% dintre femei care nu pot alapta din motive medicale. Speram ca de acum poti privi cu mai mult optimism la sanii tai, odata ce stii ca nu marimea lor conteaza! CITEȘTE ȘI: Totul despre bebelușii alăptați
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.