Imbracamintea bebelusului, in special a nou-nascutului, ridica probleme multor proaspete mamici care isi pun intrebari legate de: cat de gros sau de subtire il imbrac? Ce materiale sunt mai potrivite pentru un nou-nascut? Cum il protejez de frig sau de caldura excesiva? Care este imbracamintea adecvata in functie de sezon? Cand vine vorba de nou-nascuti problema este si mai sensibila. Important este sa nu se mearga pe cele doua extreme: infofolirea bebelusului care ar putea duce la supraincalzire si “calirea” copilului prin expunerea la temperaturi nepotrivit de mici.
Nou-nascutii isi dezvolta capacitatea de a-si regla temperatura corpului in timp, de aceea se spune ca regula de baza este sa fie imbracat ca un adult dar cu un “strat” vestimentar in plus, mai ales daca este prematur, pana ajunge la varsta corelata. Regula aceasta este una de bun-simt insa in acelasi timp este si subiectiva, deoarece unii adulti obisnuiti de mici sa fie infofoliti vor fi niste frigurosi in timp ce altii sunt de-a dreptul spartani si atunci intrebarea legitima este: dupa care adult sa-l imbracam pe nou-nascut? Noi, ca mame, ne putem incadra in oricare categorie si sa credem ca asa e normal, nu ca suntem noi prea friguroase sau excesiv de calite.
Prin urmare cel mai sigur este sa ne luam dupa niste semnale transmise de copil:
In timpul sezonului cald, daca este foarte cald, bebelusul poate sta in casa doar intr-un scutec si un tricou. Afara de asemenea, picioarele si mainile trebuie sa le fie descoperite. Evitati plimbarile in plina canicula mai ales in intervalul orar care este periculos. Fiti atenti la semne ale supraincalzirii: verificati temperatura corpului la baza gatului, acolo daca este fierbinte, inspre ceafa, e semn ca ii este foarte cald. Alte semne sunt transpiratia excesiva la ceafa sau spate, roseata puternica a obrajilor sau semne mai alarmante care necesita ajutor medical de urgenta precum: piele fierbinte si uscata, letargie, febra foarte mare, diaree, agitatie mare, convulsii, pierderea cunostintei.
In timpul sezonului rece imbracati copilul adecvat. Imbracamintea termoizolanta este indicata dar asigurati-va mereu ca bebelusul nu este “intepenit” in prea multe haine, ca se poate misca liber. In niciun caz nu-i treceti fularul peste gura iar daca vantul sufla tare folositi protectii de vant la carucior sau “blindati-l” cu o paturica insa neaparat asigurandu-va ca aerul circula pe acolo.
CITEȘTE ȘI: Temperatura și umiditatea din camera copilului
Verificati daca bebelusului ii este prea cald sau frig in functie de temperatura abdomenului.
Extremitatile ne pot induce in eroare: este ceva obisnuit ca un bebelus sa aiba mainile, picioarele sau fata ceva mai reci, fara sa-i fie efectiv frig. Insa daca abdomenul ii este rece, cu siguranta ii este frig. In aer liber mai ales urmariti ca obrajii sa nu-i fie palizi, sa nu tremure si sa nu-i fie intepenite extremitatile, indicii care sugereaza ca bebelusul nu este adecvat imbracat pentru vremea de afara.
CITEȘTE ȘI: Plimbarea bebelușului și vremea – Când NU ieșim afară!
Fiti foarte atente la trecerea de la aer liber rece la cald.
Spre exemplu iarna daca intrati intr-un mall, un supermarket sau orice alt spatiu incalzit. Primul lucru pe care ar trebui sa-l faceti ar fi sa eliberati copilul de cel putin un strat de imbracaminte, chiar daca el este adormit in carucior, altfel pericolul supraincalzirii este foarte mare.
Cum imbracam bebelusul in functie de anotimp?
Cert este ca nu e de jucat cu temperaturile extreme in cazul bebelusilor, care nu sunt capabili sa comunice direct disconfortul termic. Nici expusul la frig prea mare nici la caldura excesiva nu ii sunt benefice unui copil foarte mic. Fiti atenti la semnalele transmise de el: plansul, agitatia aparent nejustificata, trezirile foarte dese pot fi indicii ca bebelusul nu este imbracat corespunzator ci ii este fie prea cald fie frig. Acordati atentie si materialelor din care este confectionata imbracamintea, sa fie de calitate, naturale, sa lase pielea sa respire, sa nu mentina umezeala. Atentie si la materialele din care sunt confectionate sistemele de purtare precum slingul, wrapul: sa fie din material care permit circularea aerului vara si evita riscul supraincalzirii. CITEȘTE ȘI: Cu ce îmbrăcăm bebelușul la plimbarea zilnică iarna
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.