Igiena nazala a bebelusului este deopotriva important a fi efectuata dar intr-un mod delicat. Iata cateva principii dupa care sa te ghidezi atunci cand vine vorba de nasucurile bebelusilor. In primele cateva zile dupa nastere, bebelusul elimina lichidul amniotic si secretiile care i-au ocupat intreg aparatul respirator in perioada intrauterina.
De aceea, el stranuta destul de des si poate avea secretii la nasuc, insa acestea nu sunt simptome ale unei raceli ci o evolutie si o adaptare perfect normala la noul sau mediu de viata. In continuare, bebelusii au obiceiul de a stranuta destul de des. Caile lor aeriene sunt foarte inguste, de aceea este posibil sa respire zgomotos. Atata timp cat bebelusul doarme si se hraneste bine, nu este nevoie sa intervii si nici nu este recomandabil sa o faci.
Este nevoie sa curatam secretiile nazale ale bebelusului in fiecare zi?
In principiu, nu. Bebelusii fac ceea ce se numeste popular muci de lapte, albi, semiuscati. Daca doresti se poate ca dupa baie sa inmoi o compresa sterila in ser fiziologic si sa o modelezi sub forma unui „betisor” subtire cu ajutorul caruia sa indepartezi aceste secretii. Nu este insa obligatoriu, ei se elimina singuri cand bebelusul plange, si ce bebelus nu plange niciodata? CITEȘTE ȘI: Rutina corectă de îngrijire a bebelușului: băița, zona scutecului, năsucul, ochișorii, gurița, urechiușele
Bebelusul e racit. Cum procedam cu secretii nazale? Cum le aspiram corect?
Majoritatea racelilor vin la pachet cu secretii nazale abundente, care il deranjeaza pe cel mic la supt sau in timpul somnului. In functie de aspectul secretiilor, poti actiona diferit.
Ser fiziologic. Daca secretiile nazale sunt lichide si transparente este suficient sa speli nasul cu ser fiziologic sau apa de mare de 3 ori pe zi. Secretiile nazale apoase se elimina singure, dar este important sa „improspatezi” mucoasa nazala pentru a nu permite bacteriilor sa se inmulteasca local. Dar nu e bine nici sa exagerezi deoarece iriti mucoasa, iar o mucoasa iritata va secreta din ce in ce mai mult.
Ser fiziologic + aspirator nazal. Daca secretiile sunt undeva in nasul bebelusului si il deranjeaza, insa fiind vascoase nu se elimina singure, trebuie sa le fluidifici si sa le scoti. Foloseste apa de mare sau ser fiziologic din abundenta. Alege un spray cu apa de mare care iti permite sa pulverizezi ce cantitate doresti, in favoarea celor cu puf-urile dozate.
Daca bebelusul e mic, aseaza-l culcat pe spate, intoarce-i capul intr-o parte si pulverizeaza in nara de deasupra pana ce lichidul se elimina pe nara de dedesubt. Repeta operatiunea si cu cealalta nara. Pentru mai multe detalii poti accesa pe youtube filmulete care iti demonstreaza cum se procedeaza. Daca bebelusul sta deja in fund, poti face aceste spalaturi nazale in pozitie verticala. Lichidul trebuie introdus repede, cu presiune, pentru a iesi pe cealalta nara. CITEȘTE ȘI: E răcit? Ce trebuie SĂ ȘTII și mai ales ce SĂ NU FACI în caz de răceală la copii!
Cu ce aspiram secretiile nazale ale bebelusului?
Dupa varsta de un an jumate, copiii pot fi invatati sa sufle nasul. Pana atunci insa, poate fi necesar sa folosesti unul dintre instrumentele de aspirat de pe piata. Pompitele nazale si dispozitivele prin care se aspira cu gura au o eficienta care se limiteaza la secretii nu prea abundente si amplasate in apropiere de deschiderea narilor.
Secretiile localizate mai sus nu pot insa fi curatate astfel, asa ca se recomanda inmuierea lor temeinica cu ser fiziologic sau apa de mare si aspirarea lor cu batista bebelusului. Unii medici recomanda evitarea folosirii dispozitivului (batista bebelusului), in timp ce altii il recomanda cu caldura. Cum moderatia este cheia, curatarea temeinica a nasului de 2-3 ori pe zi este necesara.
Pentru o aspiratie de cateva secunde exista pe piata variante de aspiratoare nazale electrice care elimina intr-un mod delicat si eficient secretiile nazale ale bebelusului. De regula sunt recomandate chiar si pana la varsta de 3 ani. Orienteaza-te catre un model cu varf moale, de silicon.
CITEȘTE ȘI:
Folosim sau NU batista bebelușului?
Sinuzita la copii: cauze, simptome, tratament
Ce se poate intampla daca secretiile stagneaza in nas?
In cazul in care secretiile raman in nas exista riscul ca in ele sa se inmulteasca flora bacteriana patogena, cea care duce la imbolnavire. Cum bebelusii nu prea se descurca atunci cand au secretii abundente si de multe ori se ineaca cu ele, exista riscul ca infectia sa se raspandeasca fie la nivelul traheei sau a bronhiilor, fie mai frecvent la nivelul urechii, cauzand otita medie.
Otitele sunt dureroase si de multe ori se trateaza ceva mai greu decat niste simpli muci, de aceea iti recomandam sa nu ignori igiena nasului atunci cand ea se impune. In functie de varsta bebelusului, de semnele clinice pe care le are si de aspectul secretiilor nazale, medicul iti poate recomanda un decongestionant local care sa il ajute sa i se desfunde nasul, ii poate recomanda picaturi dezinfectante locale cu sau fara antibiotic sau un tratament care sa diminueaza volumul secretiilor.
Te-ai confruntat cu aceasta problema deja?
Daca da, ce sfaturi ai primit din partea medicului?
Cum ai procedat pentru a minimiza neplacerile datorate nasului infundat?
CITEȘTE ȘI:
Bebe se trezește des, plânge la sân, nu papă bine – Poate are năsucul înfunda
Nasul înfundat la copii – Ce ne ajută să-l desfundăm?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.