În ceea ce privește plimbarea cu mașina există două mari categorii de copii pe planetă: cei care adorm relaxați în mașină, mai repede decât oriunde în altă parte, și cei care încep să plângă doar la vederea unei mașini. Cum la capitolul siguranță nu e normal să faci compromisuri, probabil că ți-ai dori din suflet ca și copilul tău să accepte cu ușurință să stea în scaunul auto, special conceput să îi protejeze capul și coloana în cazul unui accident. În acest articol, poți descoperi sfaturi practice de la părinți care au fost exact în situația ta și au reușit să găsească o rezolvare.
Scaunul trebuie să fie perfect confortabil – Mariana
”Ionuț începea să plângă imediat ce închideam centurile de siguranță ale scaunului. Ar fi putut sta în scaunel, cu centurile desfăcute, mult timp fără nicio problemă, dar închiderea centurilor părea să îi apese butonul de plâns. Încet încet am descoperit că centurile nu ar mai fi fost o atât de mare problemă dacă nu le-ar fi simțit la spate atunci când îl așezam în scaun. Am început să le las în lateral atunci când îl scoteam din scaun, sau să le scot către laterale înainte de a-l așeza. Lucrurile s-au schimbat semnificativ după aceea. Pur și simplu cred că îl apuca panica înainte, când primul lui contact cu scaunul îi crea disconfort, chiar dacă el dura foarte puțin.”
Citește și despre: Ce așteptări realiste să ai de la primul concediu cu BEBE la MARE sau la MUNTE
Copilul trebuie să se familiarizeze cu scaunul – Iustina
”Emi, așa cum o alintăm noi, ura scaunul de mașină. Efectiv nu puteam nici măcar să mă apropii de mașină cu ea, că începea să țipe și să se zbată în brațe. Ne știa tot cartierul! În disperare de cauză, am adus scaunul în casă, l-am pus pe podea, am pus bebelina lângă el și am lăsat-o să îl exploreze. A durat ceva până a acceptat să stea în el în casă, abia apoi l-am mutat înapoi înn mașină și am început să facem, în fiecare seară, câte o plimbare scurtă. Prima oară îmi amintesc că doar am înconjurat blocul, nici nu a avut timp să înceapă să plângă, și am și coborât! Treptat, am tot prelungit plimbările, mai apoi ne-am plimbat stând amândoi părinții în față, și încet-încet, cu răbdare, am rezolvat problema.”
A fost mult mai bine după ce am ajustat poziția scaunului – Ioana
”Nu mă gândisem niciodată la asta, dar mi-a spus nașul lui Paul, călătoria este foarte zdruncinată pentru bebe dacă scaunul său rear facing este fix între scaunul din față și bancheta din spate. Practic, în această poziție, preia șocurile ambelor scaune, ceea ce poate fi inconfortabil pentru un copil mai sensibil. Am citit și am descoperit că cel mai sigur, dacă ai un singur scaun de mașină în spate, este să îl așezi pe locul din mijloc. Cum noi avem doi copii, soluția a fost să pun scaunul rear facing în spatele pasagerului și să trag scaunul din dreapta față mai aproape de bord. Celălalt copil e mai mare și mă pot înțelege cu el în legătură cu importanța scaunului, chiar dacă și el stă cu spatele la sensul de mers!” Citește și despre: In avion cu bebelușul – Sfaturi pentru un zbor liniștit
Bebelușului meu îi era, de fapt, cald! – Anita
”În scaunul din mașină, cu straturile lui de polistiren și materialul textil sintetic, multor bebeluși le este foarte cald! Era și cazul Giuliei, pe care o îmbrăcam foarte gros iarna și o lăsam așa, înfofolită, în scaun, în ideea că oricum nu mergem mult și noi, adulții, stăm cu gecile pe noi.
Când am aflat că e periculos să o ținem în mașină cu geaca, centurile nemaifiind la fel de eficiente, și plânsetele au încetat ca prin minune!”
Încearcă să călătorești la ora de somn – Ema
”Noi am descoperit că e mai liniște în mașină dacă pornim la drum la ora de somn a micuțului. Obosit, nu apuca să se plictisească, pentru că adormea rapid de la legănat și de la zgomotul motorului. A ajutat-o, strategia asta, și pe sora mai mare, care are rău de mașină.”
Ai încercat să cânți? – Ana
”Mulți copii se liniștesc atunci când aud muzică, iar dacă mami sau tati cântă un cântecel pentru copii, e cu atât mai amuzant. Poți crea un playlist cu melodiile preferate sau poți cânta chiar tu. În a doua variantă, există un avantaj în plus: după ce cânti pe repeat Un motan cât un pisoi timp de jumătate de oră, și tu ești mai calm…! ” Citește și despre: Pericolul lăsării copilului în mașina închisă este enorm!
Poate problema e una digestivă…? – Andra
”Noi am descoperit că bebe avea o problemă cu mersul cu mașina imediat după masă. Într-o primă fază cred că îl deranja să fie constrâns când era balonat și îl durea burtica. Apoi, am descoperit că are și un ușor reflux gastric, ceea ce a adus noi provocări. Abia după vârsta de 6 luni ne-au tihnit drumurile cu mașina, când a început diversificarea…”
Desigur, mai pot exista multe trucuri pentru a-i ajuta pe bebeluși să accepte mai ușor scaunul de mașină. Ține de empatia și intuiția ta să descoperi care e problema și cum o poți rezolva. Să ne spui și nouă ce a funcționat, în cazul vostru! Citește și despre: Nu lăsați bebelușii să doarmă în scaunul de mașină! Poziția înclinată are un risc de ASFIXIERE major
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.