Vacanța la țară. Amintirile multora dintre noi sunt legate de casa bunicilor și de gospodăria lor. Animalele, păsările, grădina cu zarzavaturi, copacii în care ne urcam și ne rupeam hainele, pajiștile pe care mergeam cu vacile sau cu oile la păscut, toate ne-au marcat copilăria. Dacă vrei ca și micuțul tău să aibă posibilitatea unei astfel de experiențe și să se bucure cel puțin la fel de mult ca tine, este recomandat să ții cont de anumite reguli de igienă și de unele măsuri de prevenție, pentru ca amintirile copilului să rămână plăcute. În cele ce urmează, descoperi câteva dintre aspectele cărora e bine să le acorzi importanță, din acest punct de vedere.
Ai grijă cum păstrezi alimentele proaspete
Când vine vorba de alimentație, vacanța la țară este o ocazie pentru cel mic să consume produse proaspete ca brânză, ouă, lapte. Dacă însă nu sunt păstrate în condiții adecvate sau dacă nu sunt tratate termic corespunzător, pot duce la apariția unor probleme medicale, cum ar fi enterocolita, cauzată frecvent de bacterii ca E. coli, Salmonella sau Shigella, adenovirusuri, enterovirusuri sau rotavirusuri.
Nu doar alimentele pot duce la probleme digestive, ci și apa. De multe ori, fântânile nu au apă potabilă și atunci, fie iei cu tine îmbuteliată, fie găsești o sursă sigură. Învață-ți copilul să se spele des pe mâini, mai ales înainte de masă, și asigură-te că sunt respectate condițiile de igienă.
Nu îți lăsa copilul nesupravegheat în preajma animalelor
Vacanța la țară poate fi un bun prilej să-ți înveți copilul despre viața animalelor, cum să aibă grijă de ele și să le iubească. Este foarte important să-i explici, însă, că e bine să păstreze distanța mai ales față de animalele mari cum sunt caii sau vacile, pentru că pot deveni periculoase.
Nu îl lăsa nesupravegheat nici măcar atunci când vrea să alerge păsările din curte ca să se joace. Animalele și păsările sunt imprevizibile și vor încerca să-și apere teritoriul. Prin urmare, există riscul să-l atace pe cel mic.
Fii atentă la expunerea la temperaturi ridicate
Fiind vorba de o vacanță la țară, copilul petrece foarte mult timp în aer liber. Însă, în timpul verii mai ales, este recomandat să fii atentă la efectele pe care le pot avea temperaturile ridicate. Potrivit specialiștilor de la Webmed, expunerea prelungită la căldură excesivă poate duce la deshidratare și la apariția unor probleme serioase precum insolația sau epuizarea, pentru care este important să recurgi la un consult medical de urgență.
Primele semne ale deshidratării sunt oboseala, setea, uscăciunea buzelor și a limbii, lipsa energiei și senzația de supraîncălzire. Dacă aceste simptome sunt ignorate, se poate ajunge la crampe musculare în zona abdominală, în zona brațelor și a picioarelor. În cazurile mai grave, apare epuizarea, ale cărei manifestări sunt, printre altele, amețeala, durerile de cap, senzația de greață, sau insolația, care, netratată, poate cauza chiar coma.
Ia cu tine o trusă medicală minimă
Înainte de a pleca la drum cu cel mic, asigură-te că ai pregătită o trusă medicală minimă, din care să nu lipsească, de exemplu, medicamentele pentru durere, febră, răceli ușoare, plasturii, pansamentele gastrice antiacide, unguentele antiinflamatorii, gelurile pentru înțepăturile de țânțari sau alte insecte.
Este, de asemenea, recomandat să te informezi și să știi ce ai de făcut în diverse situații. De pildă, am vorbit mai sus despre expunerea prelungită la căldură. Dacă, în ciuda faptului că ai luat măsuri de prevenție, observi simptome care pot fi asociate cu aceasta, atunci este important să-l duci pe cel mic la un loc răcoros, să-i dai să bea lichide multe, să-i pui peste pielea supraîncălzită haine ude și reci, să-l ajuți să-și întindă mușchii brațelor sau ai picioarelor. Dacă vezi că starea nu se îmbunătățește, atunci este recomandat să recurgi la un medic.
Găsește alternative la toaleta din curte
Dacă îți duci copilul în vacanță la bunicii care au casa la țară în România, este foarte probabil ca toaleta să fie în curte. Copiii au imaginație bogată și este posibil să se sperie la gândul că intră într-un spațiu mic și slab luminat. Pot face scenarii despre cum sunt atacați de monștri care vin de dedesubt.
În plus, condițiile de igienă nu sunt tocmai aceleași pe care i le poți oferi acasă. Prin urmare, este important să te gândești la alternative la toaleta din curte, cum ar fi olița de noapte. Învață-l cum să se spele pe mâini corect și explică-i de ce este important să facă acest lucru cât mai des.
Așadar, pentru ca vacanța la țară a copilului tău să fie reușită și el să se bucure de natură și de gustul delicios al laptelui sau al ouălor proaspete de rață sau de găină, ține cont de regulile minime de igienă, ia cu tine o trusă medicală, ferește-l de expunerea prelungită la soare sau căldură și protejează-l de animalele care ar putea să fie periculoase pentru el.
Sursa foto: Shutterstock
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.