Majoritatea parintilor se simt mai linistiti daca copilului lor le este prescris si un antibiotic, pentru fiecare raceala. Din pacate, abuzul de antibiotice are consecinte negative pentru noi toti!
Lipsa de informare in ceea ce priveste utilizarea corecta a antibioticelor face ca in Romania sa existe tendinta de a administra foarte usor antibiotic, de cele mai multe ori inutil! Din pacate, abuzul de antibiotice nu este atat de inofensiv pe cat pare. Iata care sunt consecintele sale!
In orice familie, sezonul rece, si uneori si cel cald, vine la pachet cu raceli, tuse, dureri de burta sau de urechi. Asta inseamna in general mai multe vizite la medic. Te rugam sa raspunzi sincer: cand mergi la medic, te astepti sa pleci de fiecare data cu o reteta pentru antibiotic? Te simti dezamagita sau neincrezatoare in tratamentul primit, daca acesta nu include si un antibiotic?
Cum functioneaza antibioticele?
Primul antibiotic descoperit de catre cercetatorii din cadrul spitalului St Mary’s din Londra in anul 1928, penicilina, a reprezentat un pas inainte fabulos in dezvoltarea medicinei. Din pacate, antibioticele nu sunt mereu eficiente.
Exista doua tipuri de microbi care cauzeaza imbolnaviri: bacteriile si virusurile. Antibioticele au capacitatea de a opri inmultirea bacteriilor sau de a le omori, insa sunt absolut lipsite de eficienta cand vine vorba de infectii virale.
Iar studiile demonstreaza ca cele mai multe dintre problemele de sanatate ale copiilor sunt de fapt infectii virale. Raceala, gripa, bronsita, gatul rosu, unele otite, unele sinuzite si cele mai multe gastroenterite sunt provocate de virusuri, iar antibioticele nu au nici un efect asupra lor.
Care sunt riscurile abuzului de antibiotice?
Rezistenta la antibiotice. Aceasta este una dintre cele mai mari probleme ale medicinei moderne. Administrarea de antibiotice atunci cand nu este nevoie, nu face decat sa „faca cunostinta” bacteriilor cu substanta respectiva.
Majoritatea bacteriilor mor, insa unele dintre ele supravietuiesc, sufera mutatii si reusesc sa dezvolte mecanisme de aparare impotriva efectelor antibioticului. Astfel, s-a ajuns sa existe bacterii rezistente inclusiv la antibiotice de ultima generatie.
Cel mai frecvent intalnit este cazul pneumococului multirezistent, care produce otite sau pneumonii grave si care nu mai poate fi tratat eficient cu aproape nici un antibiotic.
Dezechilibre in organism. De fiecare data cand ii administrezi copilului tau antibiotic, acesta nu actioneaza doar asupra bacteriei care l-a imbolnavit desigur, daca ea chiar exista si nu e de fapt o infectie virala.
Antibioticul actioneaza si asupra florei intestinale, a bacteriilor bune care sunt atat de importante in digestie si in dezvoltarea imunitatii. De aceea este atat de important ca atunci cand copilul tau urmeaza un tratament cu antibiotic, sa ii administrezi si un probiotic adecvat varstei sale, pentru a repopula intestinul cu bacteriile bune.
Efectele secundare. Fiecare antibiotic are efecte secundare, care se pot manifesta mai evident sau mai discret.
Chiar daca copilul tau pare sa se simta bine pe perioada tratamentului, ficatul sau este suprasolicitat pentru a metaboliza substantele toxice din antibiotic, rinichii sunt obligati sa elimine aceste substante. De ce sa supunem organele interne unui stres inutil?
De ce persista abuzul de antibiotic?
Exista mai multe motive pentru care se abuzeaza in continuare de antibiotice.
Unii parinti sunt convinsi ca doar antibioticul le poate trata copilul. Altii au auzit prin vecini de copii cu simptome similare, carora le-a trecut repede cand au luat cutare antibiotic, si nu stiu ca de fapt bolile celor doi copii pot fi foarte diferite, chiar daca simptomele sunt asemanatoare. Alti parinti ii dau copilului acelasi antibiotic care a parut eficient la o imbolnavire anterioara, fara sa mai consulte medicul.
Unii medici de moda veche administreaza antibiotic pentru a preveni suprainfectiile bacteriene. Din pacate este o practica ineficienta si neproductiva, care nu aduce nici un beneficiu.
Alteori, se administreaza antibiotic inainte de a se primi rezultatul analizelor. Exista situatii grave in care aceasta practica este indicata, insa ele sunt foarte rare, de cele mai multe ori este perfect sigur ca medicul sa astepte putin si sa prescrie un antibiotic conform antibiogramei.
Copilului tau cate de des ii sunt prescrise antibiotice?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.