Beneficiile nasterii naturale in defavoarea cezarienei sunt din ce in ce mai bine cunoscute nu doar de lumea medicala ci si de viitoarele mamici. Stiai insa ca bebelusii nascuti prin cezariana au un risc de 5 ori mai mare de a dezvolta alergii, fata de bebelusii nascuti vaginal?
Felul in care bebelusul tau va veni pe lume nu este o alegere simpla, care sa se bazeze doar pe preferinte de ordin personal. Lumea medicala a ajuns deja la concluzia ca nasterea vaginala este cea mai sanatoasa pentru mama, insa descoperirile din ultimii ani demonstreaza ca ea este cea mai buna optiune si pentru bebe. Nasterea prin cezariana este asociata cu diverse complicatii pe termen mediu si lung, la care nici nu ne-am fi gandit acum cativa ani. Descopera, de exemplu, de ce cezariana creste riscul de a dezvolta alergii mai tarziu in viata.
Bebelusii nascuti prin cezariana au un risc de 5 ori mai mare de a dezvolta alergii
Este concluzia unui studiu efectuat de cercetatorii de la Spitalul Henry Ford, prezentat in fata Academiei Pediatrice Americane de Alergii, Astm si Imunologie. Aceleasi concluzii au fost regasite in la finalul altor studii care au demonstrat ca bebelusii nascuti prin cezariana sunt mai predispusi la a dezvolta astm decat bebelusii nascuti natural. Exista si alte studii care au demonstrat fara urma de indoiala ca bebelusii nascuti prin cezariana sunt expusi unui risc crescut de alergii alimentare si diaree in primul an de viata.
Principalul autor al articolului, Dr. Christine Cole Johnson, Presedintele Departamentului de Stiinte al Spitalului Henry Ford, afirma ca „Rezultatele studiului confirma ipoteza ca expunerea timpurie a copilului la diverse microorganisme influenteaza dezvoltarea sistemului imunitar si evitarea alergiilor. Consideram ca expunerea bebelusului la flora bacteriana normala din canalul vaginal are o influenta majora asupra sistemului sau imunitar.”
In tractul intestinal al bebelusilor nascuti prin cezariana se creaza un risc crescut de colonizare cu microorganisme care ii vor face vulnerabili la a dezvolta imunoglobuline E atunci cand intra in contact cu alergeni. Iar aceasta imunoglobulina E (Ig E) este asociata cu instalarea astmului si cu manifestarile clinice ale alergiilor.
In cadrul studiului s-a evaluat rolul expunerii premature a bebelusului la alergeni si s-a analizat modul in care aceasta expunere se coreleaza cu nasterea prin cezariana si cu nivelul de Ig E din sange. Studiul s-a desfasurat intre anii 2003 si 2007 si a fost efectuat pe un numar total de 1258 nou-nascuti, care au fost evaluati in 4 momente ale vietii: la o luna, la 6 luni, la un an si la doi ani.
Probele au fost recoltate din cordonul ombilical, scaun, laptele matern, praful de casa, mostre de sange de la bebelusi si de la ambii parinti. S-au adunat informatii legate de istoricul de alergii din familie, existenta animalelor de companie, expunerea la fum de tigara, utilizarea de medicamente, bolile copilului, variabile care influenteaza evolutia sarcinii.
Concluzia a fost clara: bebelusii expusi la flora bacteriana normala prezenta in vaginul mamelor beneficiaza de colonizarea organismului cu bacterii bune, care pe de o parte impiedica grefarea bacteriilor patogene si pe de alta parte invata sistemul imunitar sa reactioneze corect in fata unor substante straine care nu reprezinta un pericol pentru sanatate. Astfel, sistemul imunitar invata sa tolereze elementele care nu ii sunt daunatoare organismului, in loc sa reactioneze exagerat in fata oricarei substante straine cu care intra pentru prima oara in contact.
Avand in vedere cat este de important ca bebelusul sa beneficieze de cel mai bun start in viata, nu putem decat sa le incurajam pe mame sa pastreze cezariana doar ca pe o ultima solutie, al carei scop este sa salveze vieti. Nasterea naturala poate fi frumoasa, nedureroasa si poate ramane cea mai frumoasa amintire din viata unei mame. Cheia este sa fii cat mai bine informata de beneficiile ei si sa gasesti echipa medicala dispusa sa te sustina sa aduci pe lume un bebelus sanatos.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.