Ca parinte, incerci sa ii oferi copilului tau totul. Si cum asta este imposibil, incerci sa ii pui la dispozitie toate premisele unei vieti fericite. Dar te-ai gandit vreodata ca sanatatea, cel mai de pret bun, se cladeste piatra cu piatra, inca din prima zi de viata?
Nu ne dam seama efectiv cat de importanta este sanatatea pana nu o pierdem. Iar cand vine vorba de copiii nostri, un simplu guturai te face sa te ingrijorezi peste masura.
In mod evident, cu guturaie te vei confrunta pe toata durata copilariei. Pe termen lung insa, sanatatea copilului tau poate fi intarita, sau i-o poti pune in pericol inca din primele zile de viata. Investeste timp si atentie in sanatatea copilului tau, in asa fel incat el sa devina un adult activ si fericit. Iata cateva sfaturi:
Sanatatea copilului – Cea mai buna investitie
Cauta si alege cu grija medicii copilului tau. Medicul de familie si medicul pediatru trebuie sa te indrume, sa te sfatuiasca, sa te ajute pas cu pas in cresterea bebelusului si a copilului, nu doar sa iti prescrie siropele pentru „rosu in gat”. Alege cu atentie acesti medici, tinand cont de o serie de criterii esentiale. Fugi mancand pamantul daca auzi sintagme ca „laptele tau nu e bun sau destul de gras”, „da si suc de portocale la 3 luni” sau altele asemanatoare.
Informeaza-te care sunt sfaturile OMS legate de cresterea si ingrijirea bebelusului. Alapteaza cat mai mult, incepe diversificarea dupa 6 luni. Cauta sprijin si sfaturi competente pentru sustinerea alaptarii si nu ceda la prima dificultate sau in fata presiunilor celor care vor neaparat sa iti bage pe gat laptele praf. Alaptarea exclusiva pana la 6 luni are avantaje uriase pentru sanatate.
Acorda atentie sporita igienei bebelusului. E adevarat ca el trebuie sa isi formeze anticorpi, dar nu e nici o graba sa si-i faca pe toti in primul an de viata! Nu spunem sa sterilizezi intreaga locuinta de 3 ori pe saptamana, dar nu incurajam acte de eroism ca mancatul de pamant prin parcuri. Cel putin nu la o varsta prea frageda!
Tine cont ca bunele obiceiuri se formeaza inca de la aceasta varsta, deci bebe nu e niciodata prea mic sa fie spalat pe fata dimineata la trezire, sa fie spalat la fundulet la fiecare schimbare de scutec sau obligatoriu dupa fiecare scaun, sa fie apoi obisnuit cu ritualul spalatului pe dinti (chiar si fara pasta la inceput) si cu spalatul manutelor imediat ce vine de afara.
Ca si alte obiceiuri, obiceiurile alimentare se deprind din copilarie. Nu degeaba toti adultii afirma ca mama sau bunica gateau cele mai gustoase mancaruri!
Inca de cand este foarte mic copilul tau poate fi invatat sa aprecieze gustul fructelor mai degraba decat pe cel al prajiturilor, sa agreeze o paine integrala mai degraba decat pe cea alba, sa manance cereale integrale in locul celor expandate si sa rontaie in carucior un morcov sau o bucatica de ardei, in locul pufuletilor!
Gusturile copilului sunt in formare, atitudinea parintelui si ceea ce ii ofera acesta pun bazele alimentatiei viitorului adult. Si nu spune ca oricum cand mai creste o sa vrea la Mac si KFC impreuna cu colegii sai! O portie de fast food pe luna nu a omorat pe nimeni, insa daca ajunge sa prefere hamburgerul in locul unei salate, atunci situatia este trista!
Nu e vorba numai de CE mananci, ci si de CUM mananci. Si aici este sarcina ta sa creezi obiceiuri sanatoase de care sa se tina cont o viata. Afla modalitatile corecte de combinare a alimentelor. Afla cand trebuie oferite fructele.
Si nu in ultimul rand, lasa copilul sa manance cat vrea, cand ii este foame. Nu face presiuni, nu santaja pentru o gura de mancare in plus, nu folosi mancarea ca recompensa si nu oferi recompense pentru mancat! Toate aceste obiceiuri proaste creeaza o relatie nesanatoasa cu mancarea, ce poate conduce mai tarziu la dependenta de mancare, obezitate si intregul cortegiu de probleme de sanatate care decurg de aici.
Rezista tentatiei imunostimulatoarelor. Piata e plina de asemenea produse, iar parintii disperati de racelile dese din perioada primilor ani de cresa sau gradinita sunt tentati sa abuzeze de ele. Folosirea imunostimulatoarelor poate avea efecte nedorite pe termen lung. O alimentatie sanatoasa face mai mult decat un pumn de pastile. Apeleaza la remedii batranesti sigure, la clasica miere cu lamaie, la sucul de portocale sau de mar, la ceaiurile caldute, la afine si catina.
Invata copilul sa faca miscare. Nu-l lasa sa lancezeasca in fata tabletei sau in fata televizorului. Du-l afara, la copii, in parc, la plimbare, pe orice fel de vreme. Du-l sa practice un sport, invata-l sa iubeasca activitatea in aer liber. Invata-l sa iubeasca natura, du-l la mare si lasa-l sa se balaceasca si cand apa e putin mai rece, lasa-l sa se usuce la aer fara a-l infofoli cu prosoape. Du-l la munte si lasa-l sa se joace in paraiasul care clipoceste vesel, lasa-l sa manance fragi, incurajeaza-l sa urcati pana in varful muntelui. Este de un milion de ori mai sanatos sa faca toate astea, decat sa zaca pe canapea!
Si nu in ultimul rand, respecta principiul „mai bine previi decat sa tratezi” si „mai bine sa fii sigur decat sa regreti”.
Orice banuiala ai avea ca ceva e in neregula cu micutul tau, apeleaza la opinia specialistului. Daca nu esti multumita de parerea primului specialist, cauta-l si pe al doilea. De cele mai multe ori, orice problema depistata precoce poate fi tratata si rezolvata mult mai repede si mai usor. Indiferent care este parerea ta despre sistemul medical, exista oameni deosebiti care te pot ajuta cu un sfat sau macar cu o vorba buna.
Tu ce faci pentru sanatatea piticului tau?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.