Pediatrul ar trebui sa fie cel mai bun prieten al tau in primii ani de viata ai copilului. El este cel care iti monitorizeaza micuta comoara, care se asigura ca va creste mare, voinic si sanatos, ca totul este in regula in ceea ce il priveste.
Tot el este cel care trebuie sa te ajute atunci cand dai de greu, cand copilul se imbolnaveste sau cand te confrunti cu orice alta problema legata de cresterea sa. Iata cele mai importante intrebari pe care te sfatuim sa i le adresezi medicului pediatru.
Exista o serie de intrebari pe care te sfatuim sa i le adresezi medicului pediatru. Unele dintre ele asigura o buna colaborare intre tine, copil si medicul potrivit, in timp ce altele sunt menite sa te ajute sa cresti un copil sanatos si armonios dezvoltat.
Pediatrul – Top 8 intrebari pe care sa i le adresezi neaparat
Ce parere aveti despre probleme ca alaptarea, intarcarea, vaccinarea, tratamente alternative sau naturiste?
Nu are rost sa incerci o colaborare cu un medic provaccinare in cazul in care tu consideri ca Big Pharma are ca scop nenorocirea tuturor copiilor de pe planeta.
De asemenea, nu are rost sa incerci sa colaborezi cu un medic care e de parere ca laptele matern „nu e bun”, este „prea gras, slab, mult, putin”, ca bebelusii ar trebui intarcati fix la varsta de 6 luni, ca la un an sunt prea mari ca sa mai primeasca san si asa mai departe. Sau care recomanda inceperea diversificarii alimentatiei prea devreme.
Care este politica cabinetului in legatura cu urgentele?
Este important sa afli daca medicul pediatru iti va raspunde la telefon in afara orelor de program, daca efectueaza vizite la domiciliu sau daca are un inlocuitor disponibil pentru perioadele in care lipseste.
Aveti, la randul dvs, copii?
Recunoastem, aceasta este o intrebare destul de personala, si nici un medic nu este pana la urma obligat sa raspunda.
Realitatea este insa ca un medic care este si parinte are de multe ori recomadari mai bine informate legate de cresterea copilului – nu aducem in discutie competenta profesionala – si cu siguranta este mai intelegator fata de panica unei mamici care are puiul bolnav.
Copilul meu creste si se dezvolta armonios?
Toti copiii se dezvolta in propriul ritm. Este valabil si pentru modul in care cresc, fizic. Bebelusul tau poate fi cel mai mare sau, dimpotriva, cel mai mic din parc, iar asta poate fi absolut firesc sau poate fi inceputul unei probleme.
Copilul tau poate fi putin in urma la capitolul motricitate, insa vorbeste ca si cum ar fi cu un an mai mare. Medicul pediatru este cel care, obiectiv, este capabil sa aprecieze daca dezvoltarea copilului este una armonioasa.
Copilul meu chiar are nevoie de antibiotic?
Multi medici administreaza antibiotic chiar si in cazul unei simple raceli. Motivele sunt numeroase: unii se tem de posibile complicatii si prefera sa le evite, altii au senzatia ca parintele ar fi nemultumit daca nu primeste o reteta lunga.
Indiferent de motivele din spatele acestor decizii, este preferabil ca antibioticul sa fie recomandat doar atunci cand este cu adevarat necesar.
Un medic prea relaxat in legatura cu administrarea antibioticelor nu iti face nici un serviciu nici tie, nici copilului.
Care sunt efectele adverse ale medicamentelor pe care le-ati recomandat?
In cazul celor mai multe medicamente, efectele adverse sunt foarte rare sau foarte usoare.
In alte cazuri, raportul risc/beneficiu este net in favoarea administrarii medicamentului. In alte cazuri insa, lucrurile nu sunt atat de evidente, iar unele medicamente nu sunt obligatorii, ci doar optiuni de tratament.
Este bine sa poti discuta deschis cu medicul despre aceste lucruri in asa fel incat sa stii la ce sa te astepti si sa poti lua o decizie informata.
Este necesara parerea unui alt specialist?
Un medic competent nu va refuza niciodata o a doua opinie asupra unui caz, daca ea este necesara.
De asemenea, va intelege ingrijorarea parintilor si dorinta lor de a mai auzi o opinie avizata, mai ales daca este vorba de ceva mai complicat decat un simplu guturai.
Ocoleste medicii care par sa se supere numai la auzul unei asemenea sugestii si opteaza pentru un specialist care este capabil sa recomande medici specialisti buni in functie de specialitatea de care ai nevoie.
De ce copilul meu inca se simte rau?
Desi infectiile virale incep sa cedeze abia dupa 3-4 zile, iar in cazul celor bacteriene, administrarea de antibiotic are efect dupa aproximativ acelasi interval de timp, pentru parinte este greu sa isi vada copilul suferind.
Se poate ca evolutia bolii celui mic sa fie normala si este de asemenea posibil ca tratamentul sa nu fie cel mai potrivit. Asta numai medicul este in masura sa decida.
Tu ce intrebari consideri a fi extrem de important sa ii adresezi medicului pediatru?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.