Bebelușul învață mereu, încă din perioada de dezvoltare intrauterină! Iar după naștere decoperă întreaga lume în care trăiește, cu sunetele sale, culorile, gusturile, obiceiurile. Dacă îi pui la dispoziție stimuli noi, neuronii din creierul său vor forma o rețea complexă; dacă îi lipsește stimularea, anumite zone ale creierului nu se vor mai dezvolta la potențialul maxim!
Chiar daca bebelusul pare neputincios in primele zile dupa nastere, el observa in mod activ tot ce se intampla in jurul sau. Simturile lui sunt bombardate cu informatii noi, lucru ce va avea ca rezultat dezvoltarea creierului. In timp, daca creierul nu primeste suficiente informatii, dezvoltarea unei zone poate fi blocata sau redusa. Pentru a se dezvolta armonios bebelusul are nevoie de o stimulare continua si variata. Cum in toate trebuie sa avem simtul masurii, bebelusul trebuie stimulat, dar nu atat de mult incat sa-l oboseasca sau suprasolicite.
Cel mai dezvotat simt al bebelusilor este simtul tactil
Cand o actiune ii produce senzatii neplacute sau dureroase, bebe reactioneaza prin plans. De aceea, daca apa din cadita este prea calda, el va incepe sa planga. La fel daca in camera este prea cald. Atingerea ii va permite bebelusului sa-si descopere incetul cu incetul propriul corp. La nastere el nu isi cunoaste nici corpul, nici ceea ce poate face cu anumite parti ale corpului sau. Ducandu-si manuta la gura, descopera o senzatie noua si isi da seama ca mana face parte din corpul sau. Atingand diverse lucruri din jurul sau bebelusul descorera mai multe texturi. Da-i sa atinga diverse texturi, atat catifelate cat si mai aspre: catifea, pulover, blana, lemn, perete. Cand va incepe sa duca la gura diverse obiecte, asigura-te ca sunt curate si sunt inofensive. CITEȘTE ȘI DESPRE: 11 Clipe înfricoșătoare împreună cu nou-născutul pentru orice mamică la primul bebeluș
Nou-nascutii aud si reactioneaza la sunete imediat dupa nastere
Vocea ta a recunoscut-o prima si o poate distinge fata de cea a altei femei. Cei mai multi bebelusi reactioneaza la voci cu tonalitate inalta. In scurt timp bebelusul va percepe tonalitatea afectiva a diferitelor mesaje pe care le primeste.
Exista studii care arata ca bebelusii disting sunetele limbii materne de cele ale altor limbi. Pana in jurul varstei de 10 luni se pare ca bebelusii sunt sensibili la toate sunetele altor limbi decat cea materna, asa ca o idee buna este sa-i oferi ocazia de a auzi discutii, muzica in alta limba decat cea materna.
In timp ce il ingrijesti obisnuieste-te sa vorbesti cu el, ii poti vorbi despre ce faci in acel moment. Poti sta, chiar in fata lui in timp ce vorbesti pentru a-l stimula atat auditiv, cat si vizual. Cand ai ocazia canta-i cantecele simple pentru copii, care pe langa faptul ca ii vor trezi interesul, l-ar putea predispune la somn.
Vederea il pune in contact cu toate persoanele din jurul sau si caracteristile mediului in care creste
La nastere bebelusii vad doar la o distanta de 20 cm, adica distanta dintre fata ta si el atunci cand il alaptezi. Bebelusii au preferinta pentru fetele oamenilor, formele rotunde, contraste puternice intre culori sau lucruri stralucitoare.
Desi la inceput vederea este incetosata, in scurt timp bebelusul va putea sa urmareasca un obiect care se deplaseaza in fata lui. La varsta de 6 luni deja stie sa asocieze vocea cu chipul unei persoane. Intre 4 si 7 luni bebelusii incep sa distinga culorile. Aseaza in raza sa vizuala obiecte de culori, grosimi si forme diferite. Mergi cu el la oglinda si uitati-va amandoi la ea. Imita expresiile sale faciale.
La fel ca atingerea, vederea il va ajuta la descoperirea propriului corp. Vederea il va ajuta sa inregistreze caracteristicile obiectelor ce il inconjoara si sa evalueze distantele, insa nu va percepe pericolul.
Cele patru gusturi fundamentale: dulce, sarat, amar si acru ii sunt cunoscute de la nastere
Bebelusii sunt atrasi de gustul dulce, apoi de cel sarat si il considera foarte neplacut pe cel amar. Cu toate acestea, papilele gustative ale nou-nascutilor percep concentratii ale aromelor mult mai slabe decat cele ale adultilor. Mirosul joaca un rol important in atasamentul fata de mama. Bebelusii se folosesc de miros pentru a gasi sanul mamei si a distinge mirosul mamei fata de cel al altor femei.
CITEȘTE ȘI:
Bebe se dezvoltă normal? Reflexele primare și semne de alarmă în dezvoltare
Premergătorul încetinește dezvoltarea și descurajează mersul bebelușului
Cu bebe la ortoped | Identificarea precoce a deformarilor scheletului la copii
Când și de ce apare atașamentul față de un obiect la copii?
In concluzie, bebelusii stiu inca de la nastere multe lucruri si vor invata si mai multe, ei fiind programati pentru toate acestea.
Iata mai jos un scurt rezumat al dezvoltarii senzoriale si perceptive a bebelusului de la nastere pana in jurul varstei de 1 an:
- Recunoaste din primele clipe vocea si mirosul mamei sale;
- Poate sa fixeze cu privirea obiecte sau fete aflate la 20 de centimetri;
- Este atras de chipuri;
- Tresare la auzul unei voci;
- Duce pumnul la gura;
- Este interesat sa localizeze originea sunetelor;
- La inceput este atras doar de obiecte alb/negru, in scurt timp ii va place sa urmareasca persoane cu privirea;
- Duce mainile si apoi picioarele la gura;
- Incepe sa inteleaga intonatia afectiva a unui mesaj;
- Descopera notiunea de adancime, dar nu si pe cea de pericol;
- Poate urmari un obiect cand se misca, chiar rapid;
- Reactioneaza atunci cand este strigat pe nume.
Este important sa retii de la inceput ca fiecare copil se dezvolta diferit, in ritmul sau propriu. Nu te nelinisti daca bebelusul tau atinge un reper al dezvoltarii mai tarziu sau mai devreme decat alt copil. Un bebelus se dezvolta mai repede, altul mai incet, aceasta fiind expresia individualitatii sale.
Pana in jurul varstei de 18-24 de luni bebelusul tau:
- iti va arata ca ii place foarte mult sa priveasca imaginile dintr-o carte – achizitioneaza cat mai multe carti de genul animalele de la ferma, formele, culorile, numerele, literele si spune-i ce reprezinta fiecare imagine.
- dupa putin antrenament, va indica imagini dintr-o carte, la cerere;
- iti va arata diferite parti ale corpului atunci cand tu il vei intreba, invata-l mai intai partile fetei: nas, gura, ochi, frunte, ureche si apoi mainile, picioarele, degetele, burtica.
- va grupa obiecte de aceeasi forma, ofera-i aceasta ocazie;
- poate realiza jocuri simple de puzzle, din 2-4 piese sau genul incastrabile.
Te-ar mai putea interesa pe aceeasi tema:
Dezvoltarea bebelusului in primul an pe saptamani
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.