Parenting neconditionat – Ce fel de relatie vrei sa ai cu copilul?
Iubirea neconditionata este mai mult decat o lozinca. Este reala, este rara si este vitala! Intalnim peste tot mesaje de genul „Nu ai cunoscut adevarata iubire pana nu ai devenit mama”, sau „Exista o singura persoana care te iubeste neconditionat, si aceea este mama ta”. Dincolo de sintagmele care se regasesc pe magnetii de frigider, exista insa un mesaj mai important. Cum este iubirea parintilor fata de copii si ce inseamna iubirea neconditionata?
O recunoastem sau nu, iubirea noastra fata de toti oamenii din viata noastra este una conditionata. Conditionata de comportamentul acestora, de atitudinea pe care o au fata de noi, de conceptiile legate de viata, de credintele si convingerile lor. Nu este greu sa iubim pe cineva care impartaseste credinte total opuse celor pe care le avem noi insine. De cele mai multe ori, nici macar de simpatie nu putem discuta in acest caz. Dar intra si copiii nostri in aceeasi categorie?
Daca intrebi o mama care a nascut de curand, iti va spune ca atunci cand si-a vazut sau auzit prima oara bebelusul, s-a simtit inundata de un val nesfarist de iubire. Asa este, in primele zile de viata sentimentele sunt extrem de intense, iar mamicile extrem de emotive, furtuna hormonala jucand un rol esential in asta. Si mai apoi, in primii ani de vita, ne iubim copiii mici fara limite si oprelisti. Sunt atat de dragalasi, frumosi, ghidusi, isteti, chiar si micile lor impotriviri sunt absolut delicioase. Cum sa nu ii iubesti? Citește și despre: Mami, tu ești extraordinară și faci o treabă extraordinară! 6 motive să nu îți mai critici stilul de mămiceală
Ce se intampla cand copiii cresc?
Orice mama iti va raspunde ca nimic nu s-a schimbat, ca va ramane copilul ei pana la moarte. Asta e adevarat, insa e greu de crezut ca nimic nu se schimba. Pe masura ce asteptarile si pretentiile cresc, si atitudinea mamelor se schimba. Isi iubesc ele copiii? Negresit! Stiu sa isi iubeasca copiii neconditionat? Uneori! Primesc copiii mesajul ca sunt iubiti neconditionat? Prea putini!
Iubirea neconditionata este, asa cum ii spune si numele, independenta de orice altceva. Un copil iubit neconditionat nu va primi niciodata mesaje asemanatoare dresajului, santajului emotional, judecati de valoare la adresa lui, critici dure la adresa propriei persoane. Parintii care isi iubesc copiii neconditionat ii acorda incredere si sustinere in ceea ce doreste acesta sa intreprinda. Nu il judeca pentru credintele sale, nu ii fac farame increderea in sine.
Le cerem parintilor de azi sa fie simpli spectatori la vietile copiilor lor?
Nu! Dar ii invitam sa se implice in ele cu dragoste. Sa le acorde copiilor aceeasi diplomatie, consideratie, respect, atentie si credit pe care i l-ar acorda unui bun prieten care a facut o greseala. Pe prieteni nu ii tragi de urechi, nu ii pui la colt, nu le reprosezi de nenumarate ori aceeasi greseala, nu tipi la ei si nu ii umilesti in fata altora, relatand cum, unde si de ce au gresit. Daca iti iubesti copilul neconditionat, nu te vei simti niciodata dezamagita de el. Nu il vei obliga, ci il vei sfatui. Nu vei incerca sa il manipulezi, ci ii vei accepta cu bune si rele, cu deciziile pe care le-a facut. Iubirea parintelui pentru copilul sau nu este, asa cum se crede, neconditionata prin definitie. Dar de ce copilul tau are nevoie de ea ca de aer? Citește și despre: Tipurile de atașamentul mamă-copil
De ce este iubirea neconditionata importanta pentru copii?
Desi nevoia de iubie nu dispare niciodata, pe masura ce crestem, dezvoltam mecanisme de aparare si mecanisme compensatorii. Invatam mai multe despre viata si experienta ne invata cum sa gestionam dezamagirile si esecurile. Copiii insa nu au la dispozitie nici aceste mecanisme, nici capacitatea de a face alegeri. Citește și despre: Mama, tu ești TOTUL pentru mine!
Oamenii cei mai importanti din viata lor sunt mama si tata. Copiii au nevoie de validare din partea lor, si de dragoste, de multa dragoste. O asteapta, firesc, de la cei mai importanti adulti din viata lor, de la singurele persoane pe care le cunosc atat de bine incat sa aiba incredere in ele pentru supravietuire. Daca mama si tata ii dezamagesc, copiii nu au alti prieteni la care sa se refugieze, nu au mecanismele necesare pentru a face fata acestei dezamagiri si pentru a gestiona stresul pe care il provoaca. Parintii sunt masura dupa care se autoevalueaza copiii. Ei vor sa isi vada parintii multumiti si plini de apreciere, si sunt dispusi sa faca orice pentru asta. Se vor stradui mereu sa le obtina, desi ele ar trebui sa vina natural, neconditionat.
Citește și despre:
10 Îndemnuri bine intenționate dar greșite
O iubire de-o viață
Iubirea este răspunsul: Comportamentele provocatoare ale copiilor
Cele 5 limbaje ale IUBIRII
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.