Printre multele mituri pe care le suportă alăptarea este și acelea care spun că din cauza ei, a alăptarii, mamicilor le cade parul sau sânii le devin…șosete. Dacă ai mai citit și alte articole pe care le-am scris, știi că susțin din suflet alăptarea și explic mereu ce se întâmplă, având ca bază studii și cercetări internaționale. Cum spuneam, cele două afirmatii de mai sus sunt departe de adevar. Ca să ai o imagine completă, o să îți povestesc despre cele mai importante transformări ale corpului nostru după naștere și cauzele care conduc la apariția lor.
Căderea accentuată a părului după naștere este o realitate cu care se confruntă toate mamele. În sarcină, părul devine mai des și mai strălucitor, afirmă Jurnalul Internațional de Dermatologie, datorită nivelului crescut de estrogen. După naștere, când estrogenul ajunge la același nivel ca înainte de a ramane însărcinată, părul fabulos de strălucitor începe să cadă. Nu durează decât un an sau un an și jumătate iar cel mai rău pare să fie în primele 3-4 luni după naștere.
Planșeu pelvin slăbit
Această zonă conține toți mușchii din zona pelvină, mușchi ce susțin uterul, vezica urinară și intestinele. În timpul sarcinii, aceștia sprijină uterul și susțin greutatea bebelușului. După naștere, indiferent că ai născut natural sau prin cezariană, această regiune are nevoie să fie antrenată. Când sesizezi că scapi un pic de urină atunci când strănuți sau tușești, când ai dureri lombare, suferi de constipație și simți durere în timpul actului sexual, este bine să iei legătura cu un medic sau direct cu un fizioterapeut/kinetoterapeut, care să îți recomande exerciții specifice pentru întărirea acestei zone.
Sâni lăsați
Tot încă din timpul sarcinii, sânii trec și ei prin importante schimbări hormonale, începând să crească încă din săptămânile 6-8. Deși nu conțin mușchi, sunt ancorați de mușchii peretelui toracic prin ligamente. Aceste ligamente se întind pe parcursul celor 9 luni și nu își mai revin niciodată, fenomen ce poartă denumirea științifică de ptoză mamară. Practic, înseamnă că sânii se lasă și pot ajunge chiar să nici nu mai semene cu sânii pe care i-ai avut înainte de sarcină. Mai mult decât atât se pot și micșora. Toate acestea din cauza transformărilor din sarcină și NU din cauza alăptării.
Picioare cu număr mai mare
Greutatea în plus acumulată în timpul în care bebe este în burtică, poate face ca bolta plantară să se aplatizeze. Astfel că talpa piciorului își schimbă dimensiunea, mărindu-se. Din păcate acest lucru este permanent, așa că, vei fi nevoită să îți schimbi pantofii. Dar tot răul spre bine. Oricum era nevoie de perechi noi de pantofi, așa-i? Citește și: Iată-mă acasă, cu nou-născutul în brațe 15 lucruri care m-au luat prin surprindere în primele săptămâni de viață ale bebelușului
Piele cu vergeturi
Tot din categoria “odată apărut, niciodată dispărut”, fac parte și vergeturile. Deși odată cu timpul devin albe și mai mici, vergeturile nu mai pot fi îndepărtate vreodată.
Cădere accentuată a părului
În sarcină, părul devine mai des și mai strălucitor, afirmă Jurnalul Internațional de Dermatologie, datorită nivelului crescut de estrogen. După naștere, când estrogenul ajunge la același nivel ca înainte de a ramane însărcinată, părul fabulos de strălucitor începe să cadă. Nu durează decât un an sau un an și jumătate iar cel mai rău pare să fie în primele 3-4 luni după naștere. CITEȘTE ȘI DESPRE: 11 Clipe înfricoșătoare împreună cu nou-născutul pentru orice mamică la primul bebeluș
Cheful de sex
Tot din cauza estrogenului care crește în sarcină și scade după naștere, dorința de a face dragoste pare că dispare odată cu placenta. Sigur nu te ajută să știi că nu ești singura care trece prin starea asta și nici că e nevoie de mult timp până să reapară, dar e bine să știi informațiile acestea. Hope Riccioti, obstretician și medic de obstretică și ginecologie la Școala Medicală Harvard, afirmă că, de regulă, este nevoie de un an de zile pentru cheful de sex să revină. Deși și alăptarea are rolul ei în a menține estrogenul la un nivel scăzut, cu siguranță că cealaltă perspectivă, de a oferi fomulă, nu ajută nici ea prea mult – între prepararea formulei, spălarea și sterilizarea recipientelor, nu prea mai e timp pentru refacere.
Kilograme în plus
Întâi trecem prin șocul inițial de a observa că, după naștere, burtica are același nivel ca fix îaninte de a-l aduce pe cel mic pe lume. Mai mult decât atât, șoldurile s-au lățit pentru a-i face loc celui mic. Așa că pe lângă grijile normale legate de bebeluș, multe mămici se întreabă și când le va reveni corpul la dimensiunile pe care le-au avut înainte de sarcină. Acest lucru, însă, depinde de organismul fiecărei femei în parte. Ia lucrurile încet. Dacă vei alăpta, vei scăpa mai ușor de kilogramele în plus. Oricum ar fi, cel mai sigur este să iei lucrurile ușor, să te aștepți ca schimbările să se producă lent și să nu ceri foarte multe de la tine în această direcție. Mâncarea sănătoasă și exercițiile ușoare te vor binedispune și te vor ajuta să reintri în formă ușor ușor.
INFO CLUBUL BEBELUSILOR – DIASTAZA ABDOMINALĂ
Unele mămici observă, la multă vreme după naștere, că au rămas cu o burtică ce nu vrea neam să dispară. În aceste cazuri poate fi vorba despre diastaza abdominală. În timpul sarcinii, mușchii abdominali se deplasează pentru a face loc uterului să crească și când distanța este semnificativă atunci este nevoie de intervenție. Poți merge să faci o ecografie de părți moi pentru a-ți fi măsurată exact distanța și mai apoi, în funcție de rezultat, la un kinetoterapeut. Poți cauta online chiar și un test pe care ți-l poți face singură acasă.
Citește și despre: Prima și a doua naștere. Diferențe din punct de vedere fizic, mental și afectiv
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.