Paraziti intestinali la copii sau viermisori
Denumiți generic „viermișori“, acești paraziți intestinali sunt specii vii care trăiesc în interiorul unui organism viu, numit gazdă. Simptomele diferă de la parazit la parazit. Corpul uman este colonizat de două tipuri de paraziți intestinali: helmiții și protozoarele. Unii sunt microscopici, alții pot fi văzuți cu ochiul liber.
Helmiții, spre exemplu, sunt organisme pluricelulare, precum teniile, oxiurii și limbricii. Ei au o lungime de câțiva milimetrii până la câțiva metrii și se hrănesc cu conținutul intestinului sau cu sângele din pereții acestui intestin.
Protozoarele sunt organisme unicelulare, precum giardia lamblia, cryptosporidium, blastocystis hominis și microsporidia.
Acesta se multiplică în interiorul corpului, consumă din substanțele nutritive ingerate de corpul-gazdă, din sângele mucoaselor unde se localizează și eliberează în sângele organismului-gazdă toxine, reducând rezistența acestuia în lupta cu afecțiunile. NU numai că provoacă noi afecțiuni, dar le și agravează pe cele existente.
Care sunt simptomele infecției cu paraziti intestinali la copii?
Paraziții intestinali pot supraviețui în tractul digestiv ani de zile fără a cauza vreun simptom gazdei.
Printre cele mai comune semne ale unei asemenea infecții se numără: durerile abdominale, diareea, constipația, stările de vomă, de greață, balonarea și gazele intestinale, dizenteria (eliminarea de scaun cu mucus și sânge), mâncărimi anale, dureri de stomac, stări de oboseală și somnolență, lipsa poftei de mâncare, pierderi în greutate, apariția viermilor în scaunul eliminat, anemii, carențe de fier, alergii la alimente sau sensibilitate la anumite alimente.
Deși o listă lungă de semne, o astfel de infecție este foarte greu de diagnosticat doar după aceste simptome, foarte asemănătoare, precum vezi, cu o mulțime de alte boli care prezintă aceleași simptome. De fapt, o altă listă lungă, de boli, de data aceasta.
Unii specialiști sunt de părere că, dintre toate simptomele enumerate mai sus, desele situații de balonare și/sau o diaree prelungită ar trebui să te trimită de urgență la medic, iar una dintre analizele cerute să fie cea pentru depistarea paraziților externi.
Alți specialiști sunt de părere că simptomele diferă după tipul parazitului care colonizează garda.
Astfel, se pare că giardia și amibele dau probleme digestive (în speță diaree, dureri de burtă), dar și urticarie și tulburări de dezvoltare.
Citește și despre: Vărsăturile la copii – Îngrijirea la domiciliu și când mergem la doctor
Toxoplasmozele sunt responsabile de problemele intrauterine cu risc pentru făt de meningoencefalită mortală și epilepsie, iar la adulți dau febră ușoară sau, mai grav, schizofrenie. Teniile, limbricii și alți viermișori pot da dureri de burtă, tuse, dureri de cap, greață și amețeală, diaree, lipsa poftei de mâncare și slăbire. Copii infectați cu paraziți intestinali par să prezinte niște simptome atipice, pe care medicii le-au legat, de-a lungul anilor de experiență cu prezența acestor paraziți în interiorul corpului.
Astfel, apariția unor vezicule pe interiorul buzei inferioare, somnul agitat, scrâșnirea dinților în timpul somnului, durerile dese de cap, sensibilitatea la lumină, sângerările gingivale, nazale și rectale, mâncărimile anale sau inflamația vaginului la fete precum și stările de hiperactivitate, toate au fost asociate cu prezența acestor viermi intestinali.
Citește și despre: Copilul meu vomită. Intoleranță alimentară, reflux, gastroenterită sau gastrită?
Cum ajung parazitii în corpul nostru?
Foarte ușor, din păcate, de la bolnav la persoana sănătoasă. E nevoie de un singur invadator pentru a se declanșa o infecție gravă, deoarece cum ajung în corpul-gazdă, aceștia încep să se multiplice. Ouăle de oxiuri, de exemplu, pot fi chiar și inspirate, dacă te așezi în cearceafurile unei persoane contaminate. De obicei, infectarea se face pe cale digestivă, prin consumul de apă și alimente contaminate, dar poate fi și din cauza unei igiene corporale precare, în special spălarea necorespunzătoare a mâinilor, dar și condițiile mizere de viață sau călătoria în zone de acest fel, prin contactul cu fecalele animalelor infectate, prin mușcături de insecte sau transfuzie de sânge.
De asemenea, consumul de carne insuficient preparată sau crudă poate fi punctul de plecare în infectarea unei persoane. Vârsta este o un alt risc de infectare cu acești paraziți intestinali, se pare că bătrânii și copiii sunt predispuși acestui tip de infecție și, pe același principiu, adică un sistem imunitar slăbit/deficitar, intră și cei deja bolnavi cu HIV/SIDA sau cu alte boli autoimune.
Cât sunt de periculoși sunt parazitii intestinali?
Depinde de fiecare parazit în parte, spun medicii. Problemele digestive pe care le generează pot afecta sănătatea gazdei în mai multe feluri. La copii, poate cel mai grav este când le este afectată dezvoltarea normală. Uneori, chiar dacă parazitoza a fost vindecată pot rămâne leziuni pe organe sau pe piele, pot apărea mutații. Chiar și cele mai ușoare parazitoze, precum giardia sau lamblia, pot declanșa alergii alimentare cu care să lupți tot restul vieții.
Ce analize se fac pentru depistarea acestor paraziti?
Se cere efectuarea unui test biofizic, adică analiza scaunului și a sângelui persoanei bănuite că ar fi infectată. Dacă se găsesc viermi sau fragmente de tenii în scaun, dacă simptomele apar brusc sau lent și persistă, trebuie luată în calcul și efectuarea unui alt set de analize:
Hemocultura, analiză necesară pentru a identifica prezența sângelui în materiile fecale.
Teste de sânge, cu ajutorul cărora se va stabili nivelul de hemoglobină, anticorpi IgE și feritină din organism.
Tomografie computerizată sau biopsie pentru descoperirea chisturilor de la nivelul ficatului, plămânilor sau creierului.
Testul Scotch pentru identificarea oxiurilor constă în aplicarea unei benzi scotch (adezivă și transparentă) pe o leziune a pielii sau pe mucoase (marginea anală, de regulă).
Examenul cu bariu se face pentru diagnosticarea afecțiunilor grave cauzate de acești paraziți intestinali. Dar, de regulă, acest test nu este necesar. De cele mai multe ori, sunt suficiente analiza scaunului și a sângelui pentru un diagnostic clar și pertinent.
Prin ce tratament scăpăm de acești paraziti intestinali la copii?
După ce medicul stabilește cu exactitate ce tip de parazit a invadat organismul, poate prescrie un tratament.
Tratamentul medicamentos împotriva paraziților intestinali se realizează cu ușurință dar, atenție, se poate ca organismul să se reinfecteze chiar și după terminarea tratamentului medicamentos, dacă sursa încă există.
O singură doză de medicament antiparazitar este suficientă, însă trebuie repetate analizele și doar dacă acestea confirmă că paraziții au dispărut din corp nu se mai repetă tratamentul.
E posibil ca timp de câteva zile de la vindecare, să elimini larvele și ouăle paraziților exterminați.
Se poate aplica și o terapie alternativă și complementară, dar numai în completarea celei medicamentoase, pentru o vindecare deplină și fără efecte secundare. Citește și despre: Remedii naturale contra paraziților intestinali la copii
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.