E de înțeles de ce îți faci griji cu privire la vitaminele și substanțele nutritive pe care copilul le ia din hrana zilnică. Mănâncă atât de puțin încât e greu de crezut că trăiește! Te întrebi din ce crește? Grijile devin și mai ușor de înțeles când îți dai seama cât de mică este o porție sănătoasă la această vârstă. Adevărul, însă, e puțin altfel și cu siguranță te-ai liniști dacă ai face următorul experiment: notează, de exemplu, câte feluri de alimentele mănâncă zilnic un copil.
Până la vârsta de 2-3 ani, organismele de sănătate mondiale spun că un copil ar avea nevoie de 1 000 până la 1 400 de calorii zilnic. Evident limita de jos se adresează unui copil cu un regim de viață sedentar, iar limita de sus unuia activ. După această vârstă, caloriile necesare zilnic diferă în funcție de sex (fete/băieți), dar și de activitățile întreprinse peste zi. Citește și despre: Alimente recomandate în meniul copilului de 1 an + 10 idei de rețete pentru masa de prânz
Află cât de mult trebuie să mănânce un bebe
Să le luăm pe rând:
Laptele. Copiii au nevoie de două cești cu lapte zilnic. Până la vârsta de 2 ani, specialiștii recomandă să-i oferiți lapte integral, procurat din surse sigure și bio. Vei spune: al meu nu bea deloc lapte! Și, dacă îți pasă, te vei întreba ce să faci? Ia un creion și o hârtie și notează ce a mâncat piciul azi. Ai fi surprinsă să descoperi în câte alimente stă ascunsă o ceașcă cu lapte. Iată câteva exemple: 1 pahar de iaurt natural, 1 înghețată mare de casă, 1 cub de brânză proaspătă de vaci, supă cremă de legume cu smântână.
Carnea. Un copil are nevoie de până în 60 de grame de carne pe zi, ceea ce înseamnă un sfert dintr-o conservă de ton (cu titlu de exemplu). Este recomandat să oferi copilului de 6 -24 luni într-o săptămană, în zile diferite, 3 porții de carne (pui de țară, curcan, vită, porc), 2 porții de pește adaptat varstei și 1-2 porții ficat de pui.
Cerealele. Doza zilnică de care au nevoie copiii este de 80 de grame, însă cel puțin jumătate dintre acestea ar trebui să fie integrale. Dacă îți pare mult, iată în câte alimente se regăsește această cantitate: 1 felie de pâine integrală, 5 biscuiți din cereale integrale, ½ de ceașcă de orez maro sau sălbatic (fiert), 28 de grame de orez alb nepregătit, ½ de ceașcă de paste integrale (fierte).
Legumele. Are nevoie de 1 ceașcă de legume zilnic, cu cât mai variate cu atât mai sănătos. Puteți stabili niște culori pe zile, astfel încât să mănânce luni legume de culoare albă (castraveți, dovlecei, cartofi), marți e ziua portocalie (morcovi, dovleac, cartof dulce), miercuri e verde (broccoli, salată, mazăre). Și așa mai departe. Iată cum arată porția de legume, dacă ar fi să o traducem în cât punem în farfurie:
-
- 1 ceașcă de varză (proaspătă sau gătită);
- 1 ceașcă de conopidă (proaspătă sau gătită);
- 1 ceașcă de castraveți (proaspeți);
- 1 ceașcă de roșii proaspete sau 1 ceașcă de suc proaspăt de roșii;
- 2 morcovi medii (proaspeți sau preparați);
- 2 cești de salată verde;
- 2 cești de spanac.
- 1 ceașca de piure de cartofi dulci
- 20 de bețe de cartof copți (prăjiți dupa 3 ani);
Fructele. O cană de fructe oferită zilnic acoperă nevoile nutriționale ale unui copil. Încearcă să limitezi consumul de suc de fructe la 100-110 ml pe zi, dar nu uita să-i oferi și pulpa fructului, o sursă excelentă de fibre. Iată ce înseamnă, în fructe, o porție zilnică:
- 1 ceașcă cu sos de mere (aceasta are și suc, și pulpă);
- ½ de măr de mărime medie sau 1 măr mic;
- 1 pară mare copată;
- 1 portocală mare;
- 1 banană mare;
- 1 piersică mare;
- 1/2 mango;
- 2 jumătăți de piersică;
- 2 liguri de afine;
- 8 căpșuni mari;
- 3 prune medii;
- ½ de ceașcă de fructe uscate (prune, caise, stafide).
Grăsimi și uleiuri. De trei lingurițe de ulei sau alte grăsimi sănătoase are nevoie un copil cu vârsta de peste 3 ani într-o zi. Iar asta înseamnă pește gras (somon), unt, smântână, lapte și brânză. CITEȘTE ȘI: Grăsimi sănătoase de care au nevoie copiii
Astea sunt! Acum dacă stai să te gândești, parcă te simți mai liniștită, nu-i așa? Ești convinsă acum că deși pare să mănânce cât o vrăbiuță, reușește totuși să bifeze toate nevoile zilnice. Și dacă n-ar fi așa și, să presupunem, nu e genul căruia să-i tot umpli farfuria și să facă ochii mari când i se oferă ceva de mâncare.
Amintește-ți întotdeauna că majoritatea copiilor normali, sănătoși, sunt așa pentru că au un regim alimentar foarte variat și echilibrat. Nu-l obliga să termine din farfurie! De cele mai multe ori, astfel de presiuni duc la dezvoltarea unor comportamente de respingere a mâncării. Dacă nu mănâncă azi, va mânca mâine! Sunt convinsă că dacă urmărești ce mănâncă copilul tău pe parcursul a câtorva zile sau chiar a unei săptămâni, nu vei mai fi atât de speriată că nu se hrănește. Citește și despre: Trucuri pentru un copil care nu mănâncă aproape nimic. Cum îl poți convinge să accepte o diversitate de alimente?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.