Îi cânți bebelușului? Îi ajuți creierul să se dezvolte!
Și nu, nu contează dacă ai ureche muzicală sau dacă îi cânți fals.
Multe mame au tendința de a le cânta copiilor lor, în timp ce îi leagănă, pentru a-i ajuta să adoarmă. Mai ales în primele luni de viață, când mijloacele de comunicare sunt, să spunem, limitate, cântatul se poate transforma într-un fel de limbaj al dragostei și protecției.
Cântatul contribuie la dezvoltarea cognitivă
Este rezultatul unui studiu prezentat la a 25-a Întâlnire Anuală a Societății de Neuroștiință Cognitivă. Pe lângă faptul că aceste cântece de leagăn induc o stare de calm, relaxează și alină atât bebelușul cât și mama, ele par să aibă un efect benefic din punctul de vedere al dezvoltării abilităților cognitive ale micuțului.
Cercetătorii au concluzionat că toate cântecele de leagăn, cunoscute sau inventate, cresc atenția copilului și stimulează manifestarea emoțiilor pozitive față de mamă.
CITEȘTE ȘI: Dezvoltarea creierului copilului – Ce trebuie să știe părinții
Cum s-a desfășurat studiul?
Echipa de cercetători, condusă de Laura Cirelli, asociat al Universității din Toronto, au studiat modul ăn care le cântă mamele bebelușilor lor, în funcție de scopul final: să îi aline și să îi calmeze, sau ca să se joace. Cântecul ales a fost Twinkle Twinkle Little Star (Stea, steluță, strălucești) pe care l-au cântat de mai multe ori, într-un mod calm și liniștitor sau de o manieră jucăușă.
Cercetătorii au măsurat și au cuantificat reacțiile pe care atât mamele, cât și bebelușii, le-au avut în momentul cântatului. Se pare că reactivitatea ambilor creștea atunci când se cânta pe un ton vioi și jucăuș și scădea atunci când melodia era menită să liniștească. Interesant, însă, în perioadele de creștere a reactivității, rezultatul era mai vizibil la copii decât la mamele lor.
Cântatul are un impact puternic asupra interacțiunii bebelușului cu părinții și cu lumea
Există legături încă insuficient studiate între ritm și abilitățile verbale, atenția, acuitatea auditivă, interacțiunile sociale și nivelul de dezvoltare ale copilului. Fiecare senzație pe care o trăim, fiecare acțiune pe care o desfășurăm ne dezvăluie lumea. Abia acum începem să descoperim de ce suntem sensibili la unii stimuli și nu la alții.
Muzica are impact și asupra adulților
Un studiu publicat în 2015 a demonstrat că oamenii devin mai conectați atunci se mișcă în același ritm cu muzica – la un concert, de pildă. Rezultate similare au fost obținute atunci când bebeluși de 14 luni au fost ”dansați” în același ritm cu un grup de adulți, deci efectul nu are legătură cu vârsta.
CITEȘTE PE LARG DESPRE: Un limbaj bine dezvoltat oferă un bun start în multe! Ajută copilul să dobândească un vocabular bogat
Cântecele de leagăn sunt un mod de comunicare
Nu ne referim la versurile pe care bebelușii nici măcar nu le înțeleg. Doi cercetători de la Harvard Medical School au pornit de la premiza că aceste cântece de leagăn au fost inventate pentru a-i ajuta pe bebelușii agitați să se calmeze mai repede. Dar efectul lor merge dincolo de ritm sau tonul vocii; ele îi spun copilului că părintele este acolo, cu atenția prezentă și direcționată exclusiv către cel mic, care se simte protejat și în siguranță.
De ce e cântatul atât de elocvent pentru bebeluș?
Chiar dacă rațiunea bebelușului e departe de a fi dezvoltată, genetic vorbind, instinctiv, cântatul are o serie de semnificații ascunse. Mama nu poate să cânte și să vorbească cu altcineva, în același timp, deci atenția ei este îndreptată exclusiv către copil. E puțin probabil ca mama să plece, să fugă, pentru că trebuie să își controleze vocea ca să cânte. Intensitatea și direcția sunetului îi spun bebelușului exact unde se află mama, fără să fie nevoie să se uite la ea. Pur și simplu este un mod de comunicare relaxat și care îl asigură pe cel mic că totul e în regulă.
Cântatul este un instrument puternic, și acum există și dovezi științifice care îi atestă beneficiile. Așadar cântă, mami, chiar dacă nu ai ureche muzicală! Mesajul pe care i-l transmiți bebelușului este puternic, iar micuțul tău îl apreciază în fiecare secundă!
Citește și despre: Ce aude bebelușul are un impact major asupra modului în care învață să vorbească
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.