Dezvatarea copilului de acest obicei nu trebuie sa fie o lupta, ci un proces delicat de intelegere si incurajare. Fii rabdator si creativ, oferindu-i solutii sanatoase pentru a se simti in siguranta si confortabil. Suptul degetului apare la multi bebelusi, dovada desenele, caricaturile si jucariile care infatiseaza bebelusi rotofei cu degetelul in gura. Este el normal? Este o etapa? Este dependenta? Cat de mult e prea mult? Cand apare pericolul ca cel mic sa isi deformeze dantura din cauza suptului degetului?
Cum si cand trebuie dezvatat bebe de obiceiul de a-si suge degetul?
Suptul degetului este un comportament firesc pentru multi bebelusi, o metoda instinctiva de autolinistire. Insa, dupa varsta de 1 – 1,5 ani, acesta poate deveni mai mult decat o simpla nevoie de confort, transformandu-se intr-un tic. De aici, rolul parintelui devine esential pentru a ajuta copilul sa renunte treptat la acest obicei.
Cand incepe bebelusul sa isi suga degetul?
La varste fragede, suptul degetului poate oferi copilului o metoda de a se linisti in fata unor stimuli sau emotii puternice. Daca incepi procesul prea devreme sau prea agresiv, exista riscul ca acest obicei sa fie inlocuit cu alte comportamente neplacute.
Suptul degetului este un obicei care ii ingrijoreaza pe multi parinti. Te intrebi cand si de ce apare sau cand si cum scapam de el? Dupa varsta de 3-4 luni dezvoltarea motorie a bebelusului este suficient de avansata incat el sa reuseasca sa isi bage degetul in gura. Este, in plus, varsta la care suptul este inca un act reflex, si la care incepe sa se apropie eruptia dentara, care creeaza o stare de disconfort la nivelul gingiilor. Asadar, suptul degetului la bebelusi apare undeva in jurul varstei de 4-5 luni, dar poate aparea, in unele situati, mult mai devreme sau mai tarziu.
De ce isi sug unii bebelusi degetul?
Actul suptului este un act reflex pana dupa varsta de 6 luni. Pe langa sursa de hrana, suptul asigura o stare de calm si liniste. Bebelusul se simte in siguranta in timp ce suge, se afla in bratele mamei, in cel mai fericit caz chiar la sanul mamei, este invaluit de o stare de bine.
In cazul in care, in momentele sale de stres, singuratate, foame, durere, tristete, cand plange si isi reclama nevoia de liniste si siguranta, bebelusul nu este prompt ajutat si calmat de catre mama, el va cauta diverse substitute care sa il ajute sa se linisteasca. Suptul degetului este unul dintre ele, pentru ca s-a demonstrat ca suptul in sine duce la o scadere a hormonilor de stres. Este o simpla amagire, mai naturala si mai la indemana bebelusului decat folosirea suzetei. CITEȘTE ȘI: La câte săptămâni apar puseurile de creștere la bebeluși și cum le faci față
Suptul degetului este normal, sau indica o nevoie nesatisfacuta?
La aceasta intrebare este dificil de raspuns. Desigur ca toti bebelusii ar prefera sa fie in permanenta in contact fizic cu mama si sa aiba acces nelimitat la sanul acesteia, sursa de hrana si de iubire. Din diferite motive acest lucru nu este posibil 24/24, 7 zile pe saptamana. Studiile au demonstrat ca acei bebelusi care reusesc sa se calmeze singuri, sugandu-si degetul, in loc sa faca un adevarat tantrum in cele cateva secunde sau minute pana cand mami iese din baie, sunt mai echilibrati si mai linistiti decat cei care nu apeleaza din proprie initiativa la aceasta metoda. CITEȘTE ȘI: 4 situații în care PLÂNSUL poate face BINE bebelușului
Ce e de preferat, degetul sau suzeta?
La aceasta intrebare, unele mame sunt tentate sa raspunsa suzeta, pentru simplul motiv ca in aparenta este mai usor sa scapi de dependenta de suzeta care se poate strica si poate fi pierduta sau aruncata decat de dependenta de suptul degetului, care e mereu la indemana. Consilierii in alaptare insa, sunt de alta parere.
S-a observat ca suptul degetului este similar, ca mecanica a miscarii, cu suptul la san. Degetul este introdus pana in partea posterioata a gurii, spre deosebire de suzeta sau de tetina biberonului, din care se suge in partea anetrioara a gurii. Prin urmare, este putin probabil ca suptul degetului sa interfereze cu procesul alaptarii, in timp ce suzeta o face, lucru cunoscut si demonstrat.
Observatiile facute de-a lungul timpului au demonstrat ca un bebelus alaptat la cerere nu va dezvolta dependenta fata de suptul degetului. Suptul degetului este mai degraba o etapa in dezvoltarea bebelusului, decat o dependenta.
Cum si cand trebuie dezvatat cel mic de obiceiul de a-si suge degetul?
In rarele cazuri in care suptul degetului devine cu adevarat o problema, rolul parintelui este de a observa ce anume declanseaza aceasta nevoie, acest comportament, si de a rezolva cauza.
Dupa varsta de 1-1,5 ani suptul degetului nu mai poate fi privit ca nevoia instinctiva de autolinistire a sugarului, ci mai degraba ca un tic. Copilul trebuie ajutat de scape de el, sa fie tinut ocupat, sa i se ofere sansa de a se linisti altfel, sa fie ajutat sa isi verbalizeze trairile si sa gaseasca noi tipare de defulare.
Bandajarea degetului, ungerea sa cu diverse substante amare sau cu boia sunt metode barbare, nesanatoase si ineficiente pe termen lung. Nu iti recomandam nicidecum sa apelezi la ele. Bandajarea degetului poate genera accidente grave in care copilul se ineaca cu tifonul folosit, iar aplicarea de diverse substante poate irita aparatul digestiv sensibil al copilului mic.
CITEȘTE ȘI: Primul An al bebelusului pe saptamani
Copilul tau si-a supt degetul? La ce varsta a renuntat, si cum?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.