Când încep copiii să meargă de-a busilea? Află mai multe despre această etapă importantă în procesul de învățare a mersului la bebeluși. Fiecare mama asteapta cu nerabdare cate o noua achizitie a bebelusului iar mersul de-a busilea este considerat un pas major, un “punct de cotitura” in odiseea copilului spre castigarea independentei. Deci nu e de mirare ca multi parinti se intreaba cu emotie cu privire la acest aspect.
Cand incepe bebe sa mearga de-a busilea?
Orice achizitie motrica a bebelusului este asteptata cu nerabdare. Mersul de-a busilea este o etapa deosebita, afla totul despre ea! Majoritatea bebelusilor trec in aceasta etapa undeva intre 7 si 10 luni. Desigur ca sunt si care “o pornesc” inainte de 7 luni, si unii mai intarziati si chiar si unii bebelusi care sar cu totul peste aceasta etapa amuzanta si pornesc direct in picioare, sprijinindu-se de diverse obiecte, canapele, pereti … Bebelusii au stiluri diferite de mers “patruped”: unii merg sprijiniti pe maini si genunchi, altii se tarasc pe coate “ca in armata”, altii se deplaseaza prin rostogoliri succesive sau “se trag pe fund”.
Cum invata bebe sa mearga de-a busilea?
Vestea buna e ca nu trebuie sa te tarasti prin casa in patru labe pentru a-i da un exemplu. Bebelusii invata singuri, in mod natural, sa mearga de-a busilea, pe parcurs ce isi consolideaza forta fizica si abilitatile de coordonare. Exista un studiu in urma caruia a reiesit ca bebelusii nascuti iarna incep sa mearga de-a busilea mai repede decat cei nascuti vara.
Asta nu pentru ca “ar fi ceva in aer” ca sa influenteze ci fiindca bebelusii nascuti vara ajung la varsta mersului de-a busilea iarna, cand multi parinti evita sa lase copiii pe podea “sa nu-i traga frigul”, ii imbraca in multe straturi de haine chiar si in casa, nu exista posibilitatea de a fi lasati sa exploreze prin iarba, in parcuri sau curtea casei si ziua este mai scurta, deci si activitatea intregii familii mai redusa.
Prin urmare, dragi mamici cu copii nascuti vara, oferiti-le si lor de pe la 5-6 luni oportunitatea de a-si exersa abilitati, caci nu au cum sa inceapa sa mearga de-a busilea daca nu sunt pusi pe o suprafata plana, direct pe podea/covor si daca sunt incotosmanati de nu au libertate de miscare. Insa mai intai bebelusul trebuie sa invete sa stea bine in sezut, fara ajutor caci din aceasta pozitie se va pune in miscare de-a busilea. Multi bebelusi stau in 4 labe si se balanseaza inainte si inapoi saptamani bune inainte de a se pune in mers, altii pornesc direct.
CITEȘTE ȘI:
Cele 8 etape ale învățării mersului la bebeluși
Beneficiile mersului de-a bușilea pentru bebeluși
Dezvoltarea motorie a bebelusului in primele 12 luni
Bebelușul la 26 săptămâni
Bebelușul la 31 săptămâni
Bebelușul la 36 săptămâni
Cand incep copii sa mearga de-a busilea? Cum putem sa-i ajutam?
Ii putem pune in pozitii care sa favorizeze intarirea musculaturii.
Cea mai indicata si la indemana pozitie este pe burta. Cu cat petrec mai mult timp pe burta cu atat copiii isi intaresc muschii mai repede, cu cat sunt lasati mai putin pe burta cu atat va dura mai mult sa-si dezvolte forta necesara achizitiilor motrice. Sunt bebelusi carora nu le place sa fie plasati in pat sau pe jos pe burta, incep sa planga: in acest caz puteti incerca sa-i puneti pe burta pe pieptul vostru, in pozitie orizontala, majoritatea bebelusilor adora aceasta pozitie, avand contact cu caldura umana si contact vizual.
Poarta bebelusul in sisteme ergonomice!
Acest lucru ajuta la intarirea musculaturii, cand se agita pentru a se repozitiona comod in wrap sau sling ei isi exerseaza musculatura, la fel cand isi ridica si rotesc capul pentru a vedea imprejur.
Distreaza copilul!
Cand bebelusul e pe podea te poti aseza la distanta mica de el zdranganind jucarii, facandu-l curios sa se apropie de ele. De asemenea jucariile care se misca: masini, trenulete, incurajeaza copiii sa o porneasca dupa ele.
Limiteaza timpul pe care copilul il petrece “static”, in carucior, balansoar, scoica auto.
Bebelusii au nevoie de miscare si de posibilitatea de a explora pentru a-si exersa abilitatile si a invata lucruri noi.
Nu te stresa, nu-l face sa simta presiune.
Chiar daca esti nerabdatoare nu fa o obsesie din asta, nu-l compara cu alti copii, nu incerca sa insisti cand bebelusul nu este pregatit. Fiecare are un ritm propriu, trebuie doar sa te relaxezi si sa astepti.
CITEȘTE ȘI: Creșterea și dezvoltarea normală în primul an al bebelușului
Ce sa faci dupa ce copilul incepe sa mearga de-a busilea?
Daca nu ai facut-o dinainte, acum e momentul sa securizezi casa astfel incat sa reduci la minimum pericolele! Pune-te pe jos, la nivelul copilului si vezi ce este riscant la indemana lui: cabluri electrice, colturi ascutite de mobile, acces la scari.
Decat sa stai cu gura pe bebelus si sa strigi “nu-i voie!” inhibandu-i curiozitatea naturala mai bine ai grija sa faci casa “child proof” astfel incat sa-si poata exersa in voie abilitatile sis a exploreze, sub supraveghere continua, desigur. Atentie la obiecte mici pe care copilul le-ar putea inghiti si sa se inece, verificati sa nu fi cazut pe podea margele, monede …
Mersul de-a busilea – Cand ar fi cazul sa va ingrijorati?
Daca la varsta de 1 an copilul nu este inca mobil: nu se taraste, nu se rostogoleste, nu merge de-a busilea, nu se ridica in picioare cu sprijin, luati legatura cu un medic specialist. CITEȘTE ȘI: Dezvoltarea fizică a copilului – Graficele de creștere, percentilele și pediatria modernă