Bebelusia a trecut si copilul tau are de acum nevoie de camera lui? Afla cateva trucuri pentru a amenaja frumos, eficient si ieftin camera copilului!
Anii de gradinita sunt o perioada minunata in care ii poti amenaja camera copilului tau exact asa cum si-o doreste el. Si cum ai visat-o si tu! Spatiul poate fi uneori o problema intr-un apartament de bloc, asa ca e bine sa imbini eficient utilul cu placutul. Iata cateva idei!
Organizarea camerei copilului poate fi o provocare. Spatiul e limitat, gusturile copilului se schimba de la o luna la alta. Azi sunt la moda printesele, maine dinozaurii, apoi Mickey Mouse care va fi urmat de ponei. Din punct de vedere financiar si practic, este de multe ori imposibil sa redecorezi camera copilului ori de cate ori gusturile acestuia se schimba.
Avand in vedere ca este important sa ii crestem pe copii frumos si sa ii invatam cu ideea de responsabilitate, redecorarea camerei o data pe an nu este exact o varianta practica. Pe scurt, inseamna risipa. Avand in vedere ca in prezent inca exista copii care mor de foame pe Pamant, probabil ca e mai important sa ii invatam pe copii sa fie multumiti cu ceea ce au, decat sa ii invatam sa pretinda mereu mai mult.
Prima lectie pe care trebuie sa o inveti e aceea ca odata depasit statutul de bebelus, camera copilului nu mai este a mamei, ci a micutului. Asadar nu incerca sa impui gusturile tale boeme sau venetiene in camera copilului. Scopul crearii acestei incaperi este acela de a-i oferi copilului un spatiu al sau, care sa il atraga si in care sa ii faca placere sa stea.
In plus, spatiul trebuie sa fie practic si adaptabil nevoilor in schimbare ale copilului. Iata asadar cateva sfaturi:
Structura de baza a camerei trebuie sa fie neutra, amenajata cu gust si sa nu se demodeze. Imprima personalitate camerei cu ajutorul unor obiecte mai mici, mai ieftine si mai usor de schimbat decat mobilierul! Nu cumpara pat tematic, se va demoda mai repede decat crezi! In schimb, cumpara o lenjerie cu personajul preferat de desene animate al momentului, o cuvertura amuzanta, o perna decorativa pe gustul micutului.
Alege o culoare neutra pentru pereti. Culorile aprinse sunt greu de armonizat cu restul incaperii, care incapere, nu uita, va fi ea insasi intr-o continua schimbare! Peretii roz s-ar putea sa nu de potriveasca grozav cu perioada pasiunii pentru gandacei, chiar daca mergea de minune atunci cand fiica ta era pasionata de ponei…
Copiii doresc sa isi expuna cat mai mult pasiunea pe care o au la momentul respectiv. Stim ca ai prefera sa vezi figurinele alea ingramadite intr-o cutie, nu pe raft unde aduna praful, dar copilul tau nu e de acord cu tine si in fond e camera lui! Ai grija sa aiba destule rafturi si polite in care sa isi poata aranja jucariile preferate.
Avand in vedere cate jucarii au mereu de expus, copiii nu mai au nevoie de culori suplimentare in incaperile lor. Evita autocolantele cu personaje de desene animate de exemplu, sau tapetul foarte viu colorat. Nu vei face decat sa creezi o senzatie de supraincarcat, obositoare pentru ochi.
Copiii trebuie sa ajunga cu usurinta la lucrurile lor. Nu este normal ca micutul tau sa trebuiasca sa iti ceara mereu sa ii dai o jucarie sau alta, urcata intr-un raft care nu ii este accesibil. Ofera-i suficient spatiu de depozitare in dulapuri deschise si rafturi asezate la nivelul solului, pana la inaltimea la care ajunge cu usurinta.
Asigura-te ca exista suficient loc pentru ca micutul sa isi expuna lucrarile care ii plac. Va fi astfel stimulat sa picteze, deseneze, decupeze, lipeasca, asambleze.
Tablita de scris nu ar trebui sa lipseasca din nici o camera pentru copii. Pe langa fascinatia pe care o au copiii sa deseneze „ pe pereti” si care poate fi astfel satisfacuta fara pagube, tabla ii poate ajuta sa isi faca propriile liste, sa isi organizeze lucrurile si activitatile. Poti folosi cu si mai mult succes vopseaua cu efect de tabla de scris, cu care poti vopsi de exemplu o fasie de jur imprejurul camerei.
Copiii au nevoie de sisteme de organizare simple. Cutiile sau cosurile etichetate sunt o solutie perfecta. Pentru copiii care nu stiu inca sa citeasca, etichetele pot avea un desen sugestiv. In plus, daca micutul are la indemana cutii peste cutii in care sa isi organizeze lucrurile, inseamna ca ramane mai putin spatiu liber pentru haine sau jucarii aruncate la intamplare.
Amplaseaza rafturi pentru carti in apropierea patului copilului, la indemana, pentru a-l incuraja sa citeasca. O veioza amplasata strategic langa pat poate fi si ea de ajutor.
Pentru ca incaperea dedicata celui mic sa arate decent, include un scurt interval de 5-10 minute in rutina fiecarei zile, pentru a face ordine. Sigur ca la inceput tu vei face cea mai mare parte a trebii, dar incet incet copilul se va deprinde sa faca asta singur, urmand exemplul tau.
Care este accesoriul preferat din camera lui a micutului tau?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.