Calculator sarcina online exact
Calculator sarcina si nastere, util pentru a afla data probabilă a nașterii, data concepției, săptămâna de sarcină în care te afli și vârsta bebelușului, amintește-ți care a fost prima zi a ultimei menstruații și introdu-o mai jos:
Calculeaza data nașterii și săptămana de sarcină în care te afli acum
Cauți cel mai bun calculator al datei probabile a nașterii? Calculatorul de sarcină și naștere, pus la dispoziția ta de Clubul Bebelușilor, te ajută să afli data probabilă a nașterii (DPN), data când bebelușul a fost conceput, săptămâna de sarcină în care te afli, precum și vârsta fătului. Dar, nu uita, calculul este unul estimativ, pentru că fiecare sarcină este unică în felul ei, iar bebelușii vin, de regulă, când sunt pregătiți. Doar 5% dintre nașteri se întâmplă exact atunci la data estimată în urma unui astfel de calcul. Majoritatea bebelușilor vin pe lume cu o săptămână mai devreme sau după o săptămână de la DPN. O sarcină normală poate dura între 38 și 42 de săptămâni, dar se consideră că nașterea este la termen, dacă se produce după săptămâna 38 de sarcină. Calculatorul de sarcină și naștere este un instrument util pentru gravide. Citește și: Când fac primul test de sarcină
Calculator sarcina si nastere – ce este, cum mă ajută?
Calculatorul de sarcina si nastere este un instrument cu ajutorul căruia se poate afla data probabilă a nașterii numărând 40 de săptămâni de la prima zi a ultimei menstre. Durata unei sarcini este, în medie, de 280 de zile (40 de săptămâni). Majoritatea femeilor nasc între ziua 276 și 296. Calculatorul de sarcină este valabil pentru o durată a ciclului menstrual de 28 de zile, dar data nașterii poate varia cu +/- 10 zile.
CITEȘTE ȘI: SARCINA pe LUNI– De la concepție până la naștere
Calculul pentru data nasterii, după metoda lui Naegle:
ultima menstruație: 27 mai 2019
+ 1 an = 27 mai 2020
– 3 luni = 19 februarie 2020
+ 7 zile = 26 februarie 2020
Calculul DPN după metoda lui Parikh
Formula lui Parikh se bazează pe adăugarea a 9 luni de la prima zi a ultimei mentruații, scăzând 21 de zile și adunând apoi durata ciclurilor menstruale anterioare. Citește și despre: În așteptarea unui miracol – TRIMESTRUL 1 de SARCINĂ
Calculator sarcina si nastere – Metode de calcul pentru data probabila a nașterii preferate de doctori
Doctorul poate revizui DPN dacă are motive să creadă că este depășită sau, din contră, devansată. Acesta va măsura fătul în timpul unui examen cu ultrasunete, iar dacă acesta este mult mai mare sau, din contră, mai mic, vă poate oferi o altă DPN.
Începând din anii 1970, folosirea ecografiilor au permis măsurarea dimensiunii fătului și estimarea, după dimensiunile acestuia, a DPN. Ecografiile cu ultrasunete au un procent de acuratețe de 95%, mai ales dacă sunt efectuate în primul trimestru al sarcinii. Acuratețea rezultatului scade dacă aceste ecografii sunt realizate în celelalte două trimestre de sarcina marja de eroare a ecografiei efectuate în primul trimestru este de 6 zile, în al doilea trimestru este de 8 zile, iar în ultimul trimestru de sarcină este de 2 săptămâni.
Pentru a determina data probabilă a nașterii, cel mai adesea se folosește o combinație între ecografiile cu ultrasunete și data ultimei menstruații, folosind fie regula de 10 zile, fie cea de 7 zile.
Unii doctori recomandă ecografia cu ultrasunete la începutul sarcinii doar dacă mama are peste 35 de ani, un istoric de sarcini pierdute sau DPN nu poate fi calculată pe baza examenului fizic ori după data ultimei menstruații. O altă metodă cu ajutorul căruia medicul poate determina data nașterii este măsurarea colului uterin la fiecare control prenatal.
CITEȘTE ȘI: NAȘTEREA în SIGURANȚĂ – Unde aleg mamele să nască
Factorii care influențează data probabila a nasterii copilului
Sigur că DPN poate fi diferită de cea obținută prin calculul de mai sus, fiind influențată de o serie de factori.
Sarcina multiplă. Dacă porți în burtică gemeni sau tripleți există șanse mult mai mari ca nașterea să se producă mai devreme de data estimată a nașterii.
Vârsta ta biologică. Fie că ai sub 18 ani, ori peste 40 de ani, sarcina ta ar putea întâmpina o serie de probleme. La această vârstă, există un risc cu 40% de a naște înainte de termen.
Uterul infantil, cea mai frecventă cauză de naștere prematură, reprezintă un uter nedezvoltat, cu o mărime mai mică decât normală pentru o femeie de vârstă productivă.
Ruperea prematură a membranelor, principala cauză a nașterilor premature, se definește prin pierderea vaginală a lichidului amniotic, drept urmare fătul pierzându-și protecția relativă față de mediul înconjurător (vaginul cu flora caracteristică fiind în imediata apropiere).
Hemoragiile uterine ale ultimelor două trimestre reprezintă o creștere a riscului de naștere prematură de până la patru ori. Monitorizarea sarcinii poate preveni apariția acestora.
Creșterea cantității de lichid amniotic poate declanșa nașterea prematură, pentru că provoacă o presiune foarte mare asupra colului uterin.
Infecțiile sau existența altor afecțiuni materne pot duce la o naștere prematură, însă toate pot fi prevenite prin monitorizarea cu atenție a sarcinii.
Stilul de viață. Viciile, cum ar fi fumatul, consumul de alcool sau droguri, oboseala, statul prea mult în picioare, dar și traumatismele la nivelul abdomenului pot cauza declanșarea prematură a nașterii. Citește pe larg despre: Trimestrul 2 de sarcină – Informații utile