Afla din acest articol in ce masura cafeaua are efecte asupra fertililatii sau asupra evolutiei sarcinii si daca odata confirmata este recomandat sau nu sa reduci sau sa incetezi consumul de cafea.
Cafeaua care te asteapta calda in filtru cand te dai jos din pat, mirosul cafelei facute la ibric in diminetile de duminica sau cafeaua din cana personalizata de pe birou, din care sorbi cate o gura pana spre pranz, cafeaua din pauza de pranz sau din dupa-amiezile cand trebuie sa ramai dupa program, iata cateva placeri nevinovate ale vietii de zi cu zi.
Dar oare consumul de cafea iti influenteaza sansele de a concepe? Dar odata ce sarcina este confirmata ai voie sa mai bei cafea ?
Cafeaua si fertilitatea
Unele studii au demonstrat ca o doza mai mare de 300mg de cofeina pe zi poate determina scaderea fertilitatii, in timp ce una mai mica este inofensiva.
Alte studii demonstreaza ca si o singura cescuta de cafea iti reduce sansele de a ramane insarcinata.
Asadar, efectul direct al cofeinei asupra organismului, din punctul de vedere al scaderii fertilitatii, este inca incert.
De asemenea, nu se stie inca exact cui se datoreaza aceste efecte. Poate fi incriminata cafeaua in sine, cofeina, acidul tanic, sau substantele chimice folosite in procesul de prelucrare a acesteia.
Desi influenta directa a consumului de cafea asupra fertilitatii nu a fost demonstrata clar, el afecteaza alte mecansime din organism, ingreunand procesul de obtinere a unei sarcini.
De exemplu, la barbati s-a constatat ca, consumul de cafea duce la modificari ale calitatii spermei, crescand considerabil teratospermia – numarul de spermatozoizi cu defecte.
Consumul de cofeina are actiune diuretica si contribuie astfel la scaderea absorbtiei calciului.
In perioada de conceptie totusi, organismul are nevoie de o mare cantitate de calciu, ca si ulterior, pe toata durata sarcinii.
In plus, cofeina reduce cantitatea de lichid retinuta de organism si se stie ca in perioada de sarcina retentia de lichide este un fenomen fiziologic.
Cofeina joaca un rol important in potentarea stresului. Insomniile si schimbarile de dispozitie fac oricum parte din peisajul oricarei sarcini si nu este nevoie sa fie accentuate de consumul de cafea.
Cofeina poate schimba data ovulatiei deoarece are capacitatea de a modifica nivelul unor hormoni. In plus, cofeina poate afecta musculatura neteda din peretele trompelor uterine.
Trompele uterine sunt responsabile cu transportul ovulelor de la ovar la uter. Musculatura neteda din structura lor se contracta regulat pentru a deplasa ovulul incet si lin in timpul acestei calatorii, iar cofeina se pare ca afecteaza aceste contractii.
Cata cafea pot consuma inainte si in timpul sarcinii?
Nu exista o regula clara in aceasta privinta, dar medicii sunt de acord ca ar trebui sa limitezi cantitatea de cafea pe care o consumi in perioada preconceptiei si a sarcinii. Depasirea dozei de 200mg de cofeina pe zi se asociaza cu un risc crescut de avort spontan.
Trebuie sa ai in vedere faptul ca nu doar cafeaua contine cofeina, ci si multe alte alimente. Astfel, o ceasca de cafea instant are in medie 100 mg cofeina, o ceasca de cafea la filtru are 140mg, o ceasca de ceai negru 75 mg iar una de ceai verde 50mg.
O doza de cola are in jur de 40 mg de cofeina, un baton mic de ciocolata contine 50 mg. De aceea nu este suficient sa reduci consumul de cafea ci trebuie sa fii atenta la tot ceea ce consumi intr-o zi.
Daca esti o consumatoare serioasa de cafea, este bine sa incerci sa reduci numarul de cesti consumate zilnic inca inainte de conceptie. Astfel modificarile hormonale dramatice din timpul primelor luni de sarcina nu se vor suprapune peste renuntarea partiala la cofeina.
Tu cata cafea ai baut in perioada sarcinii? Ce alternative ai gasit ca sa inlocuiesti ritualul cafelei de dimineata?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.