Viața acestor mici bijuterii care sunt nou-născuții prematuri începe într-un mod abrupt, într-un moment în care organele lor nu sunt pregătite pentru a înfrunta adaptarea la viața extrauterină. Aici intervenim noi: medicii neonatologi și asistentele de neonatologie în încercarea de a le fi sprijin de nădejde și a le face aceasta trecere mai lină. Se încearcă o reconstituire a mediului natural al bebelușului în care să i se asigure confort termic, nutriție adecvată, oxigenare optimă. Un bebeluș se consideră a fi prematur atunci când se naște înaintea vârstei gestaționale de 36 de săptămâni. Cei cu vârsta apropiată de 37 de săptămâni sunt considerați „prematuri mari“ sau „grupa mare“, cum ne mai place nouă să glumim. Noi am reușit să salvam cei mai „mici“ prematuri de la vârsta de 26 de săptămâni.
- Prematuritatea mică și mare, cum arată un bebeluș prematur?
- Prima întâlnire a mamei cu bebelușul prematur?
- Care sunt nevoile unui bebeluș prematur?
- De ce este nevoie ca un bebeluș prematur să stea la incubator?
- Ce teste se fac în maternitate bebelușilor născuți prematur?
- Ce pot învăța părinții unui nou-născut prematur încă din maternitate?
- Când poate bebelușul prematur să vină acasă?
Spitalul Regina Maria Băneasa gestionează în siguranță și în deplin confort nașterile premature. Echipa multidisciplinară a spitalului asigură supraveghere și tratament pentru nou născuții prematuri, începand cu săptămâna 24 de sarcină. Despre nașterea prematură și despre nevoile speciale de îngrijire ale acestor mici „bijuterii“, ne va vorbi doamna doctor Dana Zaciu, medic primar, Șefa Secției de terapie intensivă neonatală la Spitalul Regina Maria Băneasa.
Fiecare părinte visează să aibă un copil sănătos și născut la termen. Din păcate, acest vis nu se transformă întotdeauna în realitate. Majoritatea copiilor se nasc la termen și nu prezintă probleme medicale, însă unii copii se nasc prea devreme. Nașterea prematură, definită ca fiind nașterea înainte de săptămâna a 37-a de gestație, este adesea, deși nu întotdeauna, însoțită de complicații medicale. Datorită progreselor în medicină, perspectivele acestor nou-născuți sunt mult mai bune decât erau în urmă cu mai mulți ani. De fapt, peste două treimi dintre copiii născuți între săptămânile 24 și 25 de sarcină supraviețuiesc dacă beneficiază de îngrijirea medicală corespunzătoare.
Clubul Bebelușilor: Care sunt complicațiile unei nașteri premature și ce tratamente se impun?
Dr. Dana Zaciu: Complicațiile unei nașteri premature pot afecta orice organ al nou-născutului prematur care, aflat într-o etapă de formare și dezvoltare, este forțat să se adapteze vieții extrauterine și să funcționeze independent de organismul matern. De cele mai multe ori, aceste complicații vizează aparatul respirator: sindromul de detresă respiratorie, apnee, pneumonie, pneumotorax, dar pot apărea complicații neurologice: hipoxie perinatală, hemoragii cerebrale, cardiace – persistența de canal arterial; hematologice – anemie, trombocitopenie; digestive; renale; infecțioase. CITEȘTE ȘI: ABC-ul alăptării. Tot ce trebuie să faci pentru ca alăptarea bebelușului să fie o plăcere!
Clubul Bebelușilor: Când se consideră că bebelușul s-a născut prematur? Ce înseamnă prematuritate mică și mare? Cum arată un bebeluș prematur?
Dr. Dana Zaciu: Orice bebeluș născut înaintea vârstei de 37 săptămâni este considerat nou-născut prematur. Prematurul mare este nou-născutul cu vârsta apropiată de 37 săptămâni, iar prematurul mic se află la cealaltă extremă, respectiv 24-26 de săptămâni. Un bebeluș prematur poate avea o înfățișare neobișnuită pentru părinții care așteaptă un bebe gras și pufos. Astfel, ei sunt, de regulă, mai slăbuți, cu membre lungi și subțiri, cu degețele minuscule și uneori cu trupul acesta micuț și fragil acoperit de un puf numit lanugo care se va detașa în timp. Ei prezintă tegumente subțiri, friabile, acoperite de o substanță de protecție albă, denumita vernix, plicatura plantară este redusă sau absentă, organele genitale externe au un aspect imatur.
Clubul Bebelușilor: Care este rata de reușită a cazurilor de prematuri la Regina Maria?
Dr. Dana Zaciu: Avem șansa să îngrijim nou-născuții prematuri la nivel de excelență, motiv pentru care rata de reușită este foarte ridicată, se apropie de 100%, extrem de rar am pierdut un copil prematur, în general nereușita este legată de situații complexe, ce asociază malformații grave.
Clubul Bebelușilor: Cum arată prima întâlnire a mamei cu bebelușul prematur?
Dr. Dana Zaciu: La naștere, nou-născutul prematur poate avea nevoie de la îngrijiri uzuale până la manevre energice de reanimare, astfel încât prima întâlnire cu mama poate fi imediată sau poate fi întârziată de necesitatea acordării suportului medical adaptat fiecărei situații particulare. Deci această primă întâlnire a mamei cu bebelușul prematur depinde de starea acestuia la naștere. Astfel, dacă bebe necesită ajutor consistent din partea echipei de neonatologie, primul contact cu mama va avea loc în secția de terapie intensivă, după acordarea îngrijirilor necesare. Dacă însă bebelușul este viguros și echilibrat cardio-respirator, această primă întâlnire va avea loc în sala de naștere sau în sala de operație.
Clubul Bebelușilor: Care sunt nevoile unui bebeluș prematur?
Dr. Dana Zaciu: Un bebeluș prematur are nevoie de recrearea mediul primitor și ideal din burtica mamei: confort termic, nutriție adecvată, oxigenare optimă. În general, cei mai mari dintre prematuri au nevoie de un strop de căldură, poate un pic mai mult oxigen decât se găsește normal în atmosferă, o nutriție la început prin acces venos și abia mai târziu, când sunt pregătiți, o alimentație cu lapte de mamă sau formulă de lapte. Cei mai mulți dintre prematurii mici au nevoi mult mai complexe: suport ventilator, adică utilizarea unui aparat de ventilație mecanică ce asigură schimburile de gaze ceea ce un prematur nu poate face încă singur. Administrare de surfactant – o substanță foarte prețioasă care ține alveolele pulmonare deschise și le împiedică să se colabeze (n. red.: turtească) și pe care plămânul încă imatur nu o produce în cantitate suficientă. Hrănire continuă endovenoasă cu nutriție completă aminoacizi, glucoză, lipide, vitamine, minerale pentru o perioadă mai lungă de timp, hrănire apoi cu o sondă care ajunge direct în stomac cu lapte matern sau formule de lapte special dezvoltate pentru prematuri, dar și monitorizare atentă și continuă a funcțiilor vitale.
Clubul Bebelușilor: De ce este nevoie ca un bebeluș prematur să stea la incubator?
Dr. Dana Zaciu: Incubatorul suplinește unele dintre nevoile expuse mai sus și anume menține un climat controlat – temperatură, umiditate – astfel încât prematurul să nu fie nevoit să facă acest efort de adaptare pentru care nu este încă pregătit și să își poată concentra energia în folosul menținerii echilibrului cardio-respirator și a obținerii unui spor ponderal. Incubatorul este un ajutor al neonatologilor. Acesta poate fi închis și arată ca o mică garsonieră cu climat controlat sau poate arăta ca o măsuță de înfășat, cu o sursa radiantă de căldură deasupra — incubatorul așa-zis deschis, de care ne folosim în perioada de maximă vulnerabilitate a prematurilor pentru a avea acces rapid și monitorizare vizuală optimă. Pe măsură ce aceștia capătă un pic de stabilitate și forță, pot fi îngrijiți în incubatoare închise, ce asigură un confort sporit.
INFO Clubul Bebelușilor: Deoarece copiii născuți prematur au mai puțină grăsime corporală decât cei născuți la termen, trebuie ajutați să-și păstreze căldura. Adesea sunt puși într-un incubator, o incintă de plastic închisă și încălzită, care-l ajută să-și păstreze o temperatură corporală normală.
Clubul Bebelușilor: Care este rolul aparatelor din jurul unui copil prematur?
Dr. Dana Zaciu: Aparatura din secția de terapie intensivă neonatală completează rolul incubatorului susținând respirația nou-născutului, realizând administrarea nutriției enterale, respectiv parenterale sau a medicației. Și, nu în ultimul rând, sprijină personalul medical în monitorizarea funcțiilor vitale ale nou-născutului.
Clubul Bebelușilor: Care este rolul cadrelor medical din secția de bebeluși prematuri? Când se impune consiliere psihologică pentru părinți?
Dr. Dana Zaciu: Cadrele medicale monitorizează starea clinică a prematurilor, efectuează manevre de reanimare sau îngrijire a acestora, administrează nutriția și medicația. Consilierea psihologică a părinților ar trebui să fie un standard, consider că este un ajutor prețios pentru orice părinte, mai ales pentru părinții prematurilor. Se impune consiliere psihologică în cazurile aflate în dificultate, cu patologie complexă, care ar putea avea o evoluție nefavorabilă.
Clubul Bebelușilor: Ce teste se fac în maternitate bebelușilor născuți prematur? Un bebeluș prematur poate face vaccinuri?
Dr. Dana Zaciu: Nou-născuții prematuri sunt permanent monitorizați cu examinări clinice zilnice, examinări radiologice, analize de laborator, ecografii transfontanelare, abdominale, cardiace. Bebelușilor prematuri li se administrează la naștere vaccinul antihepatită B și apoi, după ce bebelușul atinge greutatea de 2.500 de grame, vaccinul antituberculoză.
Clubul Bebelușilor: Ce pot învăța părinții unui nou-născut prematur încă din maternitate?
Dr. Dana Zaciu: Încercăm să îi instruim cât mai bine pentru a face față provocării de îngrijire a unui nou-născut fost prematur. Astfel, părinții învață tehnica de alimentație, cum să administreze medicamentele, care sunt semnele de alarmă care ar trebui să îi aducă la medic, noțiuni de îngrijire zilnică.
INFO Clubul Bebelușilor: Când erai gravidă, probabil visai cu ochii deschiși la momentul în care vei ține în brațe, vei îmbăia și vei hrăni copilul. Ca părinte al unui copil prematur, probabil nu vei putea petrece primele săptămâni împreună cu copilul, așa cum îți imaginai. Dar rămâi la fel de importantă în viața lui, mai ales că are și mai multă nevoie de tine în această perioadă. Poți întinde mâinile prin deschiderile incubatorului ca să ții copilul de mânuță sau să-l mângâi delicat. Contactul delicat cu copilul prematur îl poate ajuta să supraviețuiască. Ajută-l pe micuț să te recunoască, fredonându-i un cântec de leagăn sau vorbindu-i încetișor. Un alt mod prin care îl poți ajuta să ajungă mai repede în brațele tale este acela prin care îi poți furniza laptele tău. Acesta conține proteine ce ajută la contracararea infecțiilor și sprijină dezvoltarea bebelușului. CITEȘTE ȘI: Celulele stem. Ce boli se pot vindeca cu ajutorul celulelor stem recoltate la naștere?
Clubul Bebelușilor: Ce probleme descoperite la făt sunt incompatibile cu viața sau duc spre un deznodământ nefericit? Sindromul morții subite afectează mai mult bebelușii prematuri?
Dr. Dana Zaciu: Aceste situații sunt multiple și extrem de variate, de la malformații cardiace, cerebrale, tulburări metabolice, sindroame genetice. Prematuritatea este unul dintre factorii de risc ai sindromului morții subite, dar este important de știut că există o listă de factori ce predispun la acesta: supraîncălzirea, fumatul pasiv, infecțiile respiratorii, salteaua de pat prea moale.
Clubul Bebelușilor: Ne puteți povesti cazul care v-a impresionat cel mai mult până acum?
Dr. Dana Zaciu: Sunt foarte multe cazuri care m-au impresionat profund prin puterea și lupta de care poate da dovadă un copil atât de mic. Ori prin hotărârea, susținerea și încrederea cu care a fost susținut de părinți, care implicit ne ajută și pe noi enorm. Îmi amintesc, spre exemplu, de Denis, nou-născutul luptător cu hernie diafragmatică operat la noi la doar câteva zile de viață în urmă cu 8 ani, de la care încă primesc poze: prima zi de școală, primul dinte pierdut… dar și de un caz recent – bebe Ion, primul bebeluș, care a beneficiat de terapie regenerativă cu celule stem pentru dispazia bronhopulmonară. În ambele cazuri, nou-născuții au fost niște bravi luptători și au fost secondați de părinți absolut excepționali, care ne-au ajutat, practic, să depășim situații cvasiimposibile.
INFO Clubul Bebelușilor: Displazia bronhopulmonară se întâmplă din cauza unor leziuni repetitive ale plămânilor și apare frecvent la prematurii care au dezvoltat la naștere o boală pulmonară severă, cum ar fi sindromul de detresă respiratorie, în special când este nevoie de ventilație mecanică pentru mai mult de 1-2 săptămâni după naștere. Țesutul pulmonar delicat este lezat atunci când alveolele (săculeți mici plini cu aer) sunt destinse de ventilație sau de nivelul prea crescut de oxigen. În consecință, plămânii se inflamează și se umplu cu lichid.
Clubul Bebelușilor: Când poate bebelușul prematur să vină acasă? Ce probleme și urgențe pot să apară în prima lună acasă?
Dr. Dana Zaciu: Bebelușul prematur trebuie să își câștige independența, apoi poate merge acasă, adică trebuie să ajungă să nu mai aibă nevoie, pe rând, de ventilator, administrare de oxigen, nutriție sau terapie endovenoasă, să se alimenteze exclusiv oral și suficient, să aibă un spor ponderal stabil și consecvent și să depășească greutatea de 2.000 de grame.
Ce probleme și urgențe pot să apară în prima lună acasă? Prematurii pot prezenta după externare: dificultăți de alimentație, anemie, tulburări respiratorii, infecții intercurente.
CITEȘTE ȘI: Bebe s-a născut! Nevoile bebelușului născut la termen în primele ore și zile după naștere
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.