Orice părinte își dorește ca propriul copil să își atingă potențialul maxim, așa că devine foarte tentant să îi oferi copilului vitaminele și suplimentele atât de agresiv marketate peste tot. Un supliment pentru dezvoltarea creierului sau a imunității? Desigur!
Dar adevărul e puțin diferit. Bebelușul primește toți nutrienții de care are nevoie prin laptele matern sau laptele praf pe care îl mănâncă. Cel puțin în primele 6 luni de viață, nevoile sale sunt acoperite. Aproape!
Vitamina D e necesară pentru schelet și dantură
Vitamina D este un supliment obligatoriu, esențial pentru dezvoltarea oaselor, a dinților și a sistemului imunitar. Cel mai eficient mod de a sintetiza vitamina D este expunerea la soare, dar pielea bebelușilor este atât de delicată, încât expunerea la soare nu e cea mai bună idee. Prin urmare, recomandarea oficială este ca toți bebelușii să primească un supliment de 400 UI pe zi de vitamina D, sub formă de picături.
Laptele praf are un supliment de vitamina D adăugat, dar cantitatea pe care o primește cel mic depinde cât lapte praf bea bebelușul în fiecare zi. Iar cantitatea de vitamina D din laptele matern este aproape neglijabilă, în mod normal. Ar fi nevoie ca mama să primească un supliment de 6400 UI de vitamina D, pentru ca laptele ei să acopere necesarul bebelușului, iar o asemenea doză poate avea efecte secundare importante. Citește pe larg despre: Deficitul de Vitamina D la bebeluși și copii | Interviu cu Dr. Ana Purel, medic specialist pediatru și consultant în alăptare
Fierul susține creșterea și dezvoltarea
Bebelușii au nevoie de un supliment de fier după vârsta de 6 luni. Fierul este indispensabil formării de hematii, responsabile pentru transportul oxigenului în țesuturi. Deficitul de fier determină anemie, care poate afecta în sens negativ dezvoltarea creierului și a funcției cognitive. Necesarul de fier al bebelușului este acoperit în primele 4 – 6 luni de viață, după care rezervele scad semnificativ. Academia Americană de Pediatrie recomandă administrarea suplimentelor de fier la bebelușii alăptați până în momentul în care alimentația solidă devine capabilă să furnizeze întreaga cantitate de fier necesară. Medicul pediatru este cel mai în măsură să îți indice doza adecvată bebelușului tău.
Bebelușii hrăniți cu lapte praf nu au neapărată nevoie de suplimente de fier. Odată ce copilul împlinește un an, medicul va recomanda efectuarea unui set de analize pentru a vedea care e situația și pentru a se asigura că au fost luate măsurile necesare pentru prevenirea anemiei. Citește pe larg despre: Importanța fibrelor, proteinelor și a fierului în alimentația unui bebeluș
Omega-3 reduce alergiile și susține dezvoltarea creierului
Probabil că îți este cunoscut efectul antiinflamator al acizilor grași omega-3, incluși de altfel și în vitaminele prenatale datorită rolului lor esențial în dezvoltarea creierului, a ochilor și a sistemului imunitar.
DHA este un acid gras omega-3 prezent în cantitate mare în retină și creier. Cercetările sugerează că bebelușii cu o concentrație adecvată de DHA în sânge au un risc redus de a dezvolta alergii sau dermatită atopică.
Nu e obligatorie suplimentarea alimentației bebelușului cu acizi grași omega-3, deși unele formule de lapte praf sunt îmbogățite cu acest compus. Peștele gras din alimentația mamei este o sursă de omega-3 care poate trece, prin lapte, la bebeluș. De asemenea, peștele gras trebuie să facă parte din dieta săptămânală a bebelușului după începerea diversificării. Citește pe larg despre: OMEGA 3 pentru copii sănătoși și isteți: când, cât, cum le dăm și, mai ales, la ce-i ajută
Când sunt necesare alte suplimente de vitamine?
Bebelușii sănătoși, născuți la termen, rareori au nevoie de alte suplimente de vitamine. Situații particulare în care aceste suplimente pot fi necesare sunt:
Bebelușul a fost născut prematur;
Bebelușul a avut o greutate mică la naștere;
Mama respectă o dietă vegană strictă;
Mama a suferit o operație de bypass gastric.
Vitamina D și fierul sunt obligatoriu recomandate bebelușilor. Acizii grași omega-3 au, de asemenea, un impact benefic. Există puține situații în care bebelușul are nevoie de alte suplimente de vitamine, iar acestea sunt discutate împreună cu medicul specialist.
Citește pe larg despre: 16 nutrienți esențiali de care are nevoie bebelușul tău în diferite etape ale dezvoltării
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.