De acum, bebelusul tau isi recunoaste numele, scoate sunete noi si incearca sa dea singur paginile cartilor sale speciale pentru bebelusi. Uneori mananca cu pofta orice ii oferi, in timp ce in alte zile nu va fi interesat decat de lapte. Uneori vrea libertate si sa fie lasat in pace sa exploreze, in timp ce alte zile il tii lipit de tine. Uneori dezvoltarea sa este surprinzatoare, alteori nimic nu il poate consola. Oricum, te asteapta din nou mari schimbari, carora trebuie sa le oferi timp sa se instaleze complet.
Alimentatia bebelusului ar trebui sa fie extrem de variata deja la varsta de 33 de saptamani. Chiar daca ai inceput diverificarea cu lingurita, ar trebui ca pana acum copilul sa fi primit si mancare bucatele, pe care sa le „vaneze” singur pe tavita de masa si sa le manance. Nu iti face griji legate de numarul de dinti, poate mesteca foarte eficient cu gingiile acelea ascutite.
Trebuie sa stii si ca el nu are nevoie de mancare speciala pentru bebelusi, iar borcanele prezentate in comert au ca singur avantaj faptul ca sunt gata preparate si usor de administrat, perfecte pentru concedii de exemplu, sau pentru zilele in care voi, adultii, va faceti de cap cu junk food.
Laptele matern sau laptele praf raman in continuare principala sursa de nutrienti, asa ca trebuie sa continui sa ii oferi copilului portia adecvata inainte de a-i da solidele. Apoi, nu uita ca responsabilitatea ta consta in a-i oferi copilului alternative alimentare sanatoase, dar este dreptul micutului de a alege ce anume si mai ales cat mananca.
Cu alte cuvinte, parintele ofera, dar copilul decide, este o atitudine extrem de sanatoasa promovata in ultimii ani de catre nutritionisti. Atata timp cat bebelusii sunt alaptati la cerere, trebuie sa le acordam acelasi nivel de incredere si cand vine vorba despre alimentatia solida.
Somnul: in jurul acestei varste, de 33 de saptamani, bebelusii au tendinta de a scadea de la 3, la doar 2 somnuri de zi. Aceastz schimbare va crea o perioada de total haos din punct de vedere al odihnei, caci va dura ceva timp pana ce corpul se va obisnui cu schimbarea.
Daca ii oferi posibilitatea celor 3 somnuri de zi, ora de culcare de seara va fi intarziata ridicol de mult. Daca elimini cel de-al treilea somn de zi, vei avea parte de un bebelus nervos si obosit. Situatia se va repeta si atunci cand micutul va scadea de la doua somnuri de zi la numai unul, dar si mai tarziu, cand va renunta complet la somnurile de peste zi.
Nu prea ai ce face ca sa usurezi aceasta tranzitie, pentru unele familii functioneaza sa mute masa de seara mai devreme, ca sa poata muta si ora de culcare, altele muta al doilea somn de zi mai spre dup-amiaza. Aceste solutii vor fi ajustate de fiecare familie si va dura cateva zile bune pana cand toata lumea isi va intra in noul ritm.
Joaca si dezvoltarea: in aceasta perioada, copilul nu doar ca munceste in vederea imbunatatirii abilitatilor motorii, dar e pe cale sa dobandeasca si niste achizitii din punct de vedere al interactiunii sociale.
Aplaudatul, de exemplu, se manifesta initial sub forma lovirii jucariilor intre ele. Desigur, aceasta rutina e cam prea zgomotoasa, dar invatarea presupune un numar mare de repetitii, asadar zambeste, rezultatul final va fi delicios, cand bebelusul va bate din palme de bucurie.
Facutul cu mana in semn de la revedere, fie ca e vorba de o miscare pe verticala sau pe orizontala, implica o anume miscare a incheieturii mainii si se invata de asemenea prin observatii indelungi. In curand, bebelusul va face automat miscarea atunci cand aude indicii verbale care il fac sa inteleaga ca a venit momentul despartirii.
Incet incet, ea va deveni mai cursiva si mai bine coordonata. In curand, va invata sa si arate cu manuta sau cu degetelul ce anume doreste sau il intereseaza. Gestica reprezinta bazele comunicarii, iar aratatul cu mana va genera numeroase frustrari, cand tu vei incerca sa ghicesti despre ce anume este vorba, iar copilul se va enerva ca nu il intelegi.
In perioada imediat urmatoare, va fi nevoie de toate abilitatile sale ca sa il convingi pe copil sa mearga la culcare si sa adoarma relativ usor. Din fericire, exista o serie de trucuri la care poti sa apelezi.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.