Un lucru este sigur: copiii nu dorm niciodata destul. Si in general, dorm neintorsi doar atunci cand ai o programare care nu poate fi schimbata. Multe dintre legile lui Murphy trebuie sa fi fost formulate pornind de la somnul bebelusilor. Iata cum arata in linii largi programul de somn al copiilor in functie de varsta.
In general, majoritatea bebelusilor dorm acelasi numar de ore din cele 24, dar ele pot fi repartizate destul de variabil pe parcursul zilei. Este important sa asculti mesajele pe care le transmite cel mic in legatura cu nevoia sa de somn, iar micile ajustari pe care doresti sa le faci sa nu interfereze prea mult cu programul pe care cel mic si-l stabileste in mod natural.
In prima saptamana dupa nastere, bebelusul nu face decat sa doarma. Mai plange destul de neconvingator atunci cand doreste sa fie pus la san, dar in rest…doarme. Destul de mult si de linistit. Este acea saptamana in care proaspata mamica se intreaba de ce a fost avertizata in legatura cu cat de greu este sa ingrijesti un bebelus pana la un an. Dar lucrurile se schimba rapid. Citește și despre: Tiparele de somn ale nou-născutului
Programul de somn pentru un copil pana la 6 luni
Spre varsta de o luna, desi doarme in continuare aproximativ 20 de ore pe zi, bebelusul devine mai activ. Sau mai agitat, dupa cum ti-e norocul. Unii bebelusi adora sa stea treji cateva minute si sa priveasca uimiti in jur. Altii – cei mai multi – stau treji pentru ca au colici, iar perioadele de veghe sunt asezonate cu plansete disperate. O alta caracteristica a nou-nascutilor este ca nu fac diferenta intre zi sau noapte, asa ca este posibil sa doarma neintorsi ziua – cu pauze de masa la 2-3 sau chiar 4 ore – si sa admire incaperea cu ochii cat cepele in toiul noptii. Afla cum poti ajuta bebelusul sa isi regleze programul de somn!
In jurul varstei de 3 luni crizele de colici incep sa se rareasca substantial, asa ca momentele de trezie – care ajung la aproximativ o ora in timpul zilei, dupa fiecare masa – incep sa fie o adevarata incantare. In general, in jur de 4-5 luni, bebelusii isi formeaza un program de somn destul de usor previzibil. In afara somnului de noapte si de trezirile aferente acestuia, bebelusul are in general 3 somnuri de zi, mai lungi sau mai scurte. Unii bebelusi dorm cate o jumatate de ora de 3 ori pe zi, altii dorm doua somnuri scurte si unul mai lung, corespunzator somnului de pranz. Citeste aici daca exista o solutia astfel incat bebelusul sa doarma toata noaptea.
Programul de somn pentru un copil pana la 1 an
Dupa varsta de 9 luni bebelusii reduc de obicei reprizele de somn la 2 pe zi, in afara somnului de noapte. Prima in jurul orei 11 dimineata, a doua la un pranz tarziu. Desigur acest program de somn variaza destul de mult in functie de obiceiurile familiei si de ora de trezire dimineata. Cele doua somnuri din timpul zilei se vor pastra un timp variabil. Unii copii renunta la somnul de dimineata in jurul varstei de un an, in timp ce altii il mentin in program pana dupa un an si jumatate. CITEȘTE ȘI: Bebelușul tău nu seamănă cu ceilalți bebeluși! 9 Adevăruri după un an minunat, primul an de mămicie
Programul de somn al copilului mai mare de 1 an
Copiii pastreaza in program somnul de pranz, in functie de circumstante si de insistenta parintilor pana la varsta de 4-5 sau chiar 6 ani. Pe de alta parte, exista multi copii care renunta la somnul de pranz in jurul varstei de 4 ani, in favoarea unui somn de noapte mai lung. Copiii care merg in colectivitate dorm de regula la gradinita in intervalul orar 13.30-15.30.
Bebelusul tau ce program de somn a avut in cursul primului an de viata?
La ce varsta a inceput sa doarma toata noaptea sau cu o singura trezire?
Citește și despre:
Bebelușul meu doarme cel mult 2 ore legate noaptea
Normalitatea primelor luni din viața bebelușului
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.