Mai ales in primele 3 luni, dar si mai incolo, orice mama stie ca bebelusul este o extensie a bratelor sale, acolo “locuieste” el, n-ai cum sa-l “depozitezi” altundeva. In brate, pe pieptul mamei, pe umar, pe burta, nu conteaza, important e sa te simta. Nu exista nimic mai vigilent, mai alert ca un bebelus care doarme in bratele mamei! Nu miza pe faptul ca pare adancit in somn, el are “senzori de alta suprafata decat mama”.
Desigur ca poti incerca sa-l “transferi” dar pentru asta in general trebuie sa astepti macar 20 de minute sa intre intr-un somn mai profund iar in acest timp Murphy are grija sa se intample multe, cum ar fi:
Iti vine sa tusesti!
Nu, nu esti (neaparat) racita dar uite ca asa se intampla, cand tii comoara abia adormita la piept te taie brusc un acces de tuse incontrolabila de ti se zguduie tot corpul, de sunetele emise nu mai vorbim, bietul bebe se trezeste din cel mai dulce somn cu ochii cat chiftelele.
Ia-o de la capat cu adormitul si roaga-te sa nu te mai gadile nimic pe trahee! Daca nu e tusea e junghiul glumim, nu chiar junghiul dar pe-aproape: stranutul.
Oricat de maestra ai fi tot nu poti reprima total stranutul, tot scoti macar un icnet sau un sunet atat de ciudat ca te miri si tu, suficient insa sa declansezi senzorii copilului.
Citește și despre: Antrenamentul pentru somn afectează negativ creierul bebelușului. Plânsul este semnalul unei nevoi reale iar ignorarea lui lasă urme
Ti se descarca telefonul.
Chiar daca nu le vine sa recunoasca, majoritatea mamelor butoneaza telefonul cand sunt tinute “prizoniere” de catre bebelusul adormit.
Profita de faptul ca macar o mana le este libera si asa pot evada in mediul virtual, mai un schimb de mesaje, mai un facebook, stiri online, zeci de poze care sa surprinda toate expresiile bebelusului adormit…pana observi ca moare bacteria si desigur ca nu te poti deplasa dupa incarcator. Timpul se va dilata din acel moment in care se inchide mobilul, 10 minute iti vor parea o eternitate!
CITEȘTE ȘI: Să ne bucurăm acum de copiii noștri
Faci un zgomot teribil.
Daca telefonul ti-e incarcat, nu te bucura prea tare, oricum iti va face figura. Degeaba-l tii mereu pe silentios de cand ai nascut, legea lui Murphy spune ca scrolland vei apasa din greseala pe ceva extrem de zgomotos din newsfeed: un clip de pe youtube postat de cineva, un link la stiri … Sigur, cu maini tremurande vei cauta “x”-ul sa-l inchizi, dar prea tarziu. Si tu te-ai speriat de bubuiala asurzitoare, cu atat mai mult bebelusul adormit. CITEȘTE ȘI: Normalitatea primelor luni din viața bebelușului
Vei simti nevoia stringenta de a merge la toaleta.
Pana duci lupta silentioasa si obositoare de a adormi bebelusul, care desigur adoarme doar pe tine, iti vei da seama ca te scapa imperios “treaba mica”. Poate te poti descurca sa mergi cu el adormit in brate la baie, unele mame chiar au reusit sa atinga nivelul acesta. Daca bebe e adormit in sistem de purtare, ai noroc, e ceva mai simplu. Daca nu…rezisti cu stoicism sau risti sa-l trezesti si nu tocmai bine-dispus!
CITEȘTE ȘI: Avantajele copiilor ținuți în brațe
Va suna interfonul.
Stim ca in general esti grijulie si inchizi interfonul inainte sa adormi copilul dar invariabil se intampla sa mai si uiti. Tocmai atunci vreun impartitor de pliante va suna fix la tine, insistent, ca doar are de pus materiale foarte interesante in cutiile postale. Sau va suna un curier care a gresit apartamentul. Sau multe alte variante dar concluzia e aceeasi: va suna interfonul.
Daca bebe are un frate mai mare va avea el grija sa-l trezeasca.
Copilul mai mare nu poate fi pus pe silentios, nici nu ar fi moral sa avem pretentia asta. Desigur ca-i explicam ca e necesara o perioada de liniste dar ce sa facem daca tocmai atunci calca pe o jucarie si urla de durere sau vrea ceva de unde nu ajunge sau ii e foame sau a uitat ca fratiorul doarme si isi testeaza tobele sau goarna, asta e! CITEȘTE ȘI: Bebelușii au nevoie de îmbrățișări pentru a fi sănătoși. 16 beneficii ale atingerii piele-pe-piele
Nici tatal copilului nu e mai breaz, ca sa spunem asa.
Tu te chinui de ceva vreme sa-l adormi si dintr-o data se aude cheia-n usa si apoi o voce tunatoare:”am venit, unde sunteti?” Sau isi pune ceva pe laptop cu sonor discret in viziunea lui. Sau intra sa isi ia ceva si calca de se zguduie podeaua. Si apoi tot el se simte ofensat si nedreptatit, desigur. Doar ce mare lucru a facut, te deranjeaza ca exista sau ce?! Si uite asa trebuie sa consolezi si bebelusul trezit si biata victima atacata miseleste de tine. CITEȘTE ȘI: Mama, tu ești TOTUL pentru mine! Aș vrea să te vezi așa cum te văd eu: puternică, frumoasă, absolut uimitoare!
Da vecinul cu bormasina.
La noi in tara ar trebui sa se tina olimpiada de dat cu bormasina, caci e deja un sport care ar merita sa fie omologat, la cat de des se practica. Degeaba te enervezi, vecinu’ are de renovat, da, uneori chiar saptamanal sau de ce nu, zilnic, la ore diferite, nici macar nu poti ghici un “pattern” pentru a evita ora nefasta. Nu, la noi e “liber la bormasina” oricand, n-ai decat sa te duci sa-ti adormi copilul in parc daca nu-ti convine.
Tie cate dintre “minunatiile” acestea ti s-au intamplat?
CITEȘTE ȘI: Bebe se dezvoltă normal? Reflexele primare și semne de alarmă în dezvoltare
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.