Din numeroase motive psiho-sociale, in prezent cuplurile amana momentul aparitiei unui bebelus dupa varsta de 30 de ani. De multe ori, dupa 35 sau chiar 40. Aceasta alegere are desigur motivele si avantajele sale, insa exista si dezavantaje pe care cei care planuiesc sa devina parinti trebuie sa le ia in calcul in alegerea lor. Descopera-le alaturi de noi!
Varsta la care mamicile raman insarcinate pentru prima oara a crescut constant in ultimii 100 de ani. Daca pe vremea strabunicelor noastre era destul de frecvent ca primul copil al familiei sa apara cand mama avea 15-16 ani, bunicele si mamele noastre au facut primul copil la 20-25 de ani. Generatia actuala de mamici a impins insa momentul aparitiei primului copil dupa varsta de 30 de ani sau chiar mai tarziu.
Avand in vedere ca varsta la care fetitele devin fertile este in medie 11-12 ani, iar premenopauza se instaleaza in jurul varstei de 45 de ani, devine evident ca am „impins” momentul aparitiei primului copil catre a doua jumatate a intervalului de timp pe care il avem la dispozitie pentru a deveni mame.
Care sunt avantajele unei sarcini dupa varsta de 35 de ani?
Amanarea momentului conceptiei pana dupa 35 de ani are marele avantaj al stabilitatii sociale si economice. La 35 de ani majoritatea adultilor au deja un loc de munca stabil si o cariera pe panta ascendenta. Din punct de vedere financiar, adesea exista o stabilitate, chiar daca venitul lunar nu este fabulos, este unul constant si pe care se poate conta.
Pana la 35 de ani cele mai multe femei si-au descoperit deja partenerul stabil, alaturi de care planuiesc sa isi petreaca restul vietii. Cei doi au avut timp sa se cunoasca si cu bune si cu rele si sa descopere daca se pot „suporta” reciproc pentru cateva zeci de ani.
Stabilitatea financiara aduce cu sine si un anumit gen de stabilitate materiala: chiar daca nu au un apartament al lor, sau o locuinta uriasa, cei doi au gasit probabil o locuinta stabila, pe care o pot ocupa pentru o perioada lunga de timp.
Pana la 35 de ani majoritatea adultilor simt ca au „copilarit” suficient, incat sa ia o pauza bine venita si sa imbratiseze ideea unei schimbari a prioritatilor. Majoritatea adultilor sunt deja plictisiti de ideea de a-si petrece noptile week-end de week-end in cluburi. Multi au reusit sa calatoreasca deja, catre destinatii pe care isi doreau mult sa le vada.
Si poate la fel de important, amanarea momentului conceptiei pana dupa varsta de 35 de ani aduce cu sine un beneficiu important de luat in calcul: posibilitatea reala a existentei unei bunici pensionare care sa ajute cu ingrijirea bebelusului sau care sa joace rolul unei bone dupa primii ani de viata ai celui mic, cand mama trebuie sa revina la serviciu.
Mamele cu varste de peste 35 de ani sunt de asemenea mai constiincioase in ceea ce priveste un stil de viata sanatos, efectuarea de controale prenatale regulate, o alimentatie echilibrata. Toate acestea sunt in favoarea unei sarcini sanatoase si a unui bebelus sanatos!
Care sunt dezavantajele primei sarcini dupa 35 de ani?
Ca orice alegere, si aceasta are minusurile ei. Ele sunt de natura biologica si sunt perfect normale, bine cunoscute de catre medici. Este important insa ca si viitoarea mamica sa le cunoasca si sa fie impacata cu ele.
Va dura probabil mai mult pana sa ramai insarcinata. Numarul de ovule cu care te nasti este limitat, iar dupa varsta de 30 de ani numarul lor este deja semnificativ scazut, iar calitatea lor poate fi de asemenea afectata. Fertilizarea este de asemenea mai dificila dupa varsta de 35 de ani, de aceea femeile sunt sfatuite ca dupa 6 luni de incercari nereusite de a obtine o sarcina, sa apeleze la sfatului unui medic specialist.
Dupa varsta de 35 de ani exista un risc mai mare sa ai o sarcina multipla. Desigur, acesta poate fi un motiv de bucurie pentru unele mamici, trebuie doar sa ai in vedere ca adesea o sarcina cu gemeni poate fi ceva mai dificila decat o sarcina cu un singur copil.
Dupa varsta de 35 de ani, sarcina se poate asocia cu unele probleme de sanatate specifice. Eadevarat ca ele pot aparea si mai devreme, insa frecventa lor este statistic mai mare dupa varsta de 35 de ani. E vorba de diabetul de sarcina si de hipertensiunea de sarcina. Ambele trebuie atent monitorizate de catre medicul obstetrician, in cazul in care se declanseaza, iar tu va trebui sa fii foarte atenta la alimentatie si, probabil, sa urmezi un tratament specific.
Riscul bolilor determinate de anomalii cromozomiale este crescut la femeile care au peste 35 de ani. Incidenta sindromului Down, de exemplu, este mult mai mare in cazul sarcinilor avute dupa aceasta varsta.
Riscul unui avort spontan, al unei nasteri premature sau a nasterii unui bebelus cu greutate mica creste de asemenea la femeile din aceasta categorie de varsta.
Nasterea vaginala poate fi problematica in cazul mamicilor de peste 35 de ani. Aceasta se poate datora fie unor complicatii aparute pe perioada sarcinii, cum este hipertensiunea de sarcina, spre exemplu sau placentei previa, care apare mai frecvent.
Dupa cum poti vedea, exista si avantaje, dar si dezavantaje in cazul in care doresti sa amani nasterea primului copil dupa varsta de 35 de ani. Este doar alegerea ta care dintre ele primeaza pentru tine!
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.