In Romania s-a lansat un produs care va veni in ajutorul mamicilor cu risc de nastere prematura pentru ca ele sa identifice din timp daca ar putea naste inainte de termenul la care bebelusul este complet dezvoltat. PartoSure este deosebit de util pentru ca le ofera doctorilor sansa de a accelera dezvoltarea micutului si, astfel, de a reduce potentialele complicatii dupa nastere.
In urma ultimelor descoperiri in domeniul medical se considera ca o nastere prematura este aceea care are loc intre cea de-a 24 saptamana de sarcina pana la cea de-a 37-a saptamana. Bebelusul odata nascut in aceasta perioada, poate supravietui, dar se poate confrunta cu multe complicatii care il afecteaza pe termen scurt, dar care l-ar putea urmari pentru tot restul vietii. El nu este inca pregatit pentru a fi despartit de mamica si pentru a trai fara ajutorul oferit de corpul ei. Chiar daca in prezent nu poate fi evitata, nasterea prematura poate fi identificata din timp si astfel, doctorii au la dispozitie o perioada in care sa ajute bebelusul sa se dezvolte pentru a face fata vietii in afara corpului mamei. Un tratament aplicat corespunzator si din timp poate reduce foarte mult riscul ca bebelusul prematur sa sufere in urma unor complicatii.
Caror mamici li se adreseaza noul test pentru identificarea riscului de nastere prematura?
Acest test este special facut pentru mamicile care au un risc crescut de nastere prematura. Femeile care sunt dezavantajate din punct de vedere socio-economic, care au suferit un avort spontan sau au mai avut o sarcina prematura, viitoarele mamici care au sarcina multipla (cu gemeni, tripleti, etc.), la fel ca si femeile foarte tinere (de sub 18 ani) sau cele trecute de 40, sunt toate gravide care ar putea beneficia in urma unui test pentru depistarea nasterii premature. De asemenea, mai pot avea un risc crescut femeile care au suferit in urma unor infectii sau a unei febre pe perioada sarcinii, precum si viitoarele mamici care au conditii medicale existente inainte de a ramane insarcinate. Femeile cu diabet, dar si cele prea slabe sau cu o greutate prea mare se afla in categoria de risc.
Un test pentru depistarea nasterii premature te poate ajuta
PartoSure este un test simplu, care se poate face de catre mamica chiar acasa si este deosebit de eficient. Iti poate spune cu siguranta de 99% daca vei naste in urmatoarele sapte zile, prin detectarea unei proteine care apare inaintea nasterii. Testul este usor de facut si nu difera cu mult de un test de sarcina, este deosebit de rapid si iti poate proteja bebelusul sau te poate relaxa pe tine. Spre exemplu, daca doresti sa calatoresti undeva, dar esti o gravida cu risc de nastere prematura, poti face testul si apoi ai la dispozitie sapte zile in care poti sa te deplasezi fara probleme.
Dr. Dumitrescu Ruxandra: „Este necesara o mai buna educatie”
Doctorul Ruxandra Dumitrescu, care a prezentat produsul PartoSure la lansare, a discutat despre importanta ca femeile sa se informeze in privinta sarcinii lor si sa se prezinte la medic indiferent daca sarcina este una normala sau cu probleme. Ea a explicat ca aflarea din timp a faptului ca femeia este pe cale sa nasca prematur poate avea o importanta cruciala: „Este un corticoid – dexametazona – pe care il administram si trebuie sa ii dam un timp de 72 de ore pentru a-si face efectul, iar bebelusul cand se naste este mai maturizat. Dar faptul ca stim ne poate da timpul necesar. Inainte il maturizam, mai asteptam o saptamana si il maturizam iar, pentru ca nu stiam cand se va naste si maturizarea e valabila numai o saptamana”. Acum mamicile au o optiune mult mai buna si nici macar nu trebuie sa apeleze la medicul specialist pentru a efectua noul test. Chiar si femeile care nu au risc de nastere prematura, dar care se sperie de anumite senzatii resimtite in timpul sarcinii, pot cumpara un test, pe care il fac la ele acasa, si afla daca sunt pe cale sa nasca sau nu. Afla mai multe despre testul de identificare a nasterii premature
Tu esti o gravida cu risc de nastere prematura? Ce sfaturi ai primit din partea medicului pentru a face fata acestei situatii?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.